Χάθηκε το μέτρημα με τα πλαστά πιστοποιητικά

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ)
ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) EUROKINISSI

Δεκάδες επιβατικά και τουριστικά πλοιάρια παροπλίζονται κατόπιν εορτής. Σημαντικές ελλείψεις στα πιστοποιητικά τους εντόπισε η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων του Λιμενικού Σώματος

Όπως δημοσιεύει το "Βήμα", κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τουλάχιστον 46 πλοία πραγματοποιούσαν καθημερινά δρομολόγια εσωτερικού.

Την 1η Σεπτεμβρίου ο ρωσικός Νηογνώμονας, υπό την εποπτεία του οποίου εκδίδονταν τα πιστοποιητικά τους, ήρε τη συμφωνία συνεργασίας που είχε με την εταιρεία που τον εκπροσωπούσε στον Πειραιά.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, συμπτωματικά και παρότι η υπόθεση διερευνούνταν από το Μάιο, η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων του Λιμενικού Σώματος, η οποία έχει την ευθύνη των ελέγχων ασφαλείας των πλοίων που διαπλέουν τις ελληνικές θάλασσες, αποκάλυψε την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών.

Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης του ελληνικού παραρτήματος του ρωσικού Νηογνώμονα, όταν εκλήθη να εξηγήσει γιατί διακόπηκε η σχετική συνεργασία, δεν είχε προκύψει ακόμα το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών.

Ο ίδιος μάλιστα απέδωσε τη διακοπή της συνεργασίας σε διαφορές με τον νέο διευθυντή της εταιρείας στη Ρωσία.

Μετά από αυτά το υπουργείο ζήτησε τη συνδρομή της ρωσικής πρεσβείας - την περασμένη Κυριακή ο Ρώσος πρέσβης μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών - ενώ παρέμβαση έγινε και μέσω του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα, προκειμένου ο ρωσικός Νηογνώμονας να στείλει στην Ελλάδα στέλεχος του για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ανάθεση έργου με άλλους Νηογνώμονες

Η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην υπογραφή ειδικής σύμβασης ανάθεσης έργου με άλλους Νηογνώμονες, ώστε τα πλοία να ελεγχθούν από δικούς τους επιθεωρητές και κατόπιν τα πιστοποιητικά κλάσης τους να εκδοθούν, με βάση τα δικά τους πρότυπα, από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σημειώνεται πάντως, ότι εάν προωθηθεί αυτή η λύση, δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφού τα πιστοποιητικά θα έχουν εκδοθεί από το υπουργείο, το ίδιο φορέα, δηλαδή, που έχει την ευθύνη να ελέγχει την εγκυρότητά τους!

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος έως το απόγευμα της Τρίτης είχε απαγορευτεί ο απόπλους στα πλοία:

1) Μακεδονία Παλλάς

2) Επτάνησος

3) Ταξιάρχης

4) Ιόνιαν Σαν

5) Ρένα Σ ΙΙ

6) Τζόρτζια

7) Σαν Νίκολας

8) Ηλιδα ΙΙ

9) Σάντα ΙΙΙ

10) Καπετάν Αριστείδης

11) Ελένη

12) Αλέξανδρος Κ ΙΙ

13) Αγία Ειρήνη

14) Πλατυτέρα των Ουρανών

15) Αγιος Γεώργιος

16) Εξπρές Σκοπελίτης

17) Οινούσαι ΙΙΙ

18) Νήσος Θήρα

19) Βάσος Κ

20) Λευκίμμη

21) Σαμαριά Ι

22) Δασκαλογιάννης

SHARE:

24Media Network