Γρίπη και απεργίες υπέρ μαθητών

Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν οι διευθύνσεις σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη δικαιολόγηση των απουσιών όλων των μαθητών, λόγω γρίπης και απεργιών. Τι θα ισχύει

Εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης, απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι απουσίες που σημειώνουν οι μαθητές στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω του ιού Η1Ν1 δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, εφόσον προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των σχολείων λόγω γρίπης, καθώς η χρησιμότητα του μέτρου αμφισβητείται εντόνως.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού δικαιολόγησε το περσινό κλείσιμο των σχολείων, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τη συμπεριφορά της νέας γρίπης, γεγονός που οδήγησε σε υπερβολές.

Ύφεση παρουσιάζει η γρίπη

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο, οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρουσίασαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το κύμα της γρίπης υποχωρεί.

Εως την Τετάρτη είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 148 θάνατοι ασθενών λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών από γρίπη ανέρχεται στους 351 - όταν πέρυσι οι σχετικές εισαγωγές δεν ξεπέρασαν τις 300 - και την Τετάρτη παρέμεναν νοσηλευόμενοι στην Εντατική 82 ασθενείς.

Με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο φετινός αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων θα αγγίξει τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για περίπου 200 θανάτους από γρίπη.

Ωστόσο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, ο αριθμός πολιτών με συμπτώματα γρίπης βαίνει μειούμενος, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας δεν είχε εισαχθεί κανένα νέο σοβαρό περιστατικό σε ΜΕΘ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σταθερά υψηλή δραστηριότητα γρίπης αναφέρεται μόνο σε τρεις χώρες (Ρουμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο), ενώ σε 19 χώρες καταγράφεται μείωση.

Πάντως, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αρμόζει εφησυχασμός, καθώς η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη χώρα, και υπενθυμίζουν την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή συγχρωτισμού.

SHARE:

24Media Network