Δημοψήφισμα: Ο χάρτης της αποχής

Δημοψήφισμα: Ο χάρτης της αποχής

Ποιοι νομοί κινήθηκαν πάνω και ποιο κάτω σε σχέση με τον μέσο όρο και την συμμετοχή στις εκλογές του Ιανουαρίου

Αυξημένη, έστω και ελάχιστα, ήταν η αποχή στο δημοψήφισμα συγκρινόμενη σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα η συμμετοχή στο δημοψήφισμα διαμορφώθηκε στο 62,44% ενώ στις τελευταίες εκλογές είχε διαμορφωθεί στο 63,62%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι η χαμηλότερη στα κοινά την τελευταία δεκαετία όπου συνεχίζεται η σταθερή απομάκρυνση των ψηφοφόρων από τις κάλπες.

Έτσι από το 76,5% που ήταν η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές του 2004, πήγε στο 74,15% το 2007 και στο 70,95%. Σε όλες τις αναμετρήσεις που έγιναν στην τρέχουσα δεκαετία (σ.σ. ουσιαστικά στα χρόνια της ύφεσης) η συμμετοχή κινείται σταθερά κάτω από 70%. Στην διαδικασία του Μαΐου του '12 από το εκλογικό σώμα μόνο το 65,12% προσήλθε ενώ στις πιο κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς το ποσοστό έπεσε σε 62,49% για ανέβει, όπως προαναφέρθηκε, ελάχιστα φέτος τον Ιανουάριο και να πέσει σε ιστορικά χαμηλά στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανά νομό. Με μπλε χρώμα εμφανίζονται οι νομοί που το ποσοστό συμμετοχής είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και με το κόκκινο χαμηλότερο με τον εθνικό μέσο όρο του 62,44%.

Αντίστοιχα το βελάκι που δείχνει προς τα πάνω δείχνει άνοδο συμμετοχής σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και με αυτό προς προς τα κάτω την πτώση.

Δημοψήφισμα: Ο χάρτης της αποχής

Πηγή: bouncebox.tumblr.com όπου μπορείτε να δείτε και τον χάρτη σε μεγέθυνση

SHARE:

24Media Network