Ανδρέας Παχατουρίδης: “Εμείς μάχες δίνουμε μόνο για την πόλη μας”

Ανδρέας Παχατουρίδης: “Εμείς μάχες δίνουμε μόνο για την πόλη μας”

Συναντήσαμε τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, λίγες ώρες πριν τις εκλογές της Κυριακής. Οι απαντήσεις του, ως συνήθως, ξεχωριστές, απλές, λαϊκές

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διεκδικήσει για 4η  φορά την επανεκλογή του στο Περιστέρι. 

Αποτελεί γόνο προσφυγικής οικογένειας, η οποία εγκαταστάθηκε και συνδέθηκε με τον τόπο του Περιστερίου από το έτος 1922, όταν το Περιστέρι ήταν ακόμη συνοικισμός της πόλεως των Αθηνών. Οι ρίζες που τον συνδέουν με τούτη την πόλη είναι πολύ βαθιές και οι δεσμοί άρρηκτοι.

Ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης εξελέγη ως Δήμαρχος του Περιστερίου, για πρώτη φορά, το έτος 2002.Το 2006 επανεκλέχθηκε Δήμαρχος από την 1η Κυριακή, με ποσοστό-ρεκόρ για τους τέσσερις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, 47%. Το 2010 επανεκλέχθηκε Δήμαρχος για 3η φορά με ποσοστό-ρεκόρ, 66%, κατακτώντας την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Εκείνα που τον χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα είναι ο δυναμισμός του και  η βαθιά του επιθυμία να εκσυγχρονίσει τον τόπο του και να τον οδηγήσει σε δημιουργική πορεία.

Συναντήσαμε τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του,  λίγες ώρες πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Οι απαντήσεις του, ως συνήθως, ξεχωριστές, απλές, λαϊκές.

– Κύριε Παχατουρίδη, έχετε ήδη τρεις πολύ επιτυχημένες θητείες; Τι μπορεί να περιμένει ο Περιστεριώτης αν σας ξαναψηφίσει;

Επιτρέψτε μου να πω πως ένας δήμαρχος πρέπει να έχει στη σκέψη του κάθε δημότη, είτε τον έχει ψηφίσει, είτε όχι. Ένας δήμαρχος, δεν επιτρέπεται να υπόσχεται. Πρέπει γι’ αυτόν να μιλάει το έργο του, αυτό είναι η απόδειξη της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητάς του. Στο Περιστέρι, φαντάζομαι θα έχετε φίλους που ζουν ή δουλεύουν εκεί, έχουμε κατορθώσει τα τελευταία χρόνια μαζί με τον απλό κόσμο να φέρουμε μια αλλαγή τόσο στις υποδομές της πόλης μας, όσο και στη νοοτροπία και την αντίληψη της σχέσης δήμου και δημότη. Και λέω μαζί με το κόσμο, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κριτής μας, αυτός είναι ο πιο αδιάβλητος συνεργάτης μας. Χωρίς τη βοήθεια του κόσμου, ούτε ο δήμαρχος, ούτε η δημοτική ομάδα θα μπορούσε να πετύχει αυτά που έγιναν.

-Για ποιο από τα έργα είστε πιο υπερήφανος; Το Περιστέρι εχει μεταξύ άλλων ένα νέο δημαρχιακό μέγαρο, έχει ένα υπέροχο άλσος και αρκετές μοντέρνες και ανθρώπινες πλατείες, ενώ όπως διαπιστώσαμε και εμείς επικρατεί ένας οργασμός έργων στην πόλη όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως σωστά είπατε, το Περιστέρι είναι μια πόλη με πολλά έργα υποδομών τα τελεταία χρόνια. Κάποτε όλοι έλεγαν πως είναι ουραγός στην ανάπτυξη στη Δ. Αττική και πλέον βλέπετε στα παράθυρα υποψηφίους δημάρχουν να μαλώνουν για ποιο λόγο η πόλη τους δεν είχε αυτά τα χρόνια την ανάπτυξη και τις υποδομές του Περιστερίου. Έργα που διασφαλίσαμε διεκδικώντας κονδύλια τόσο από την περιφέρεια οσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φορείς που πλέον γνωρίζουν πως τόσο οι μελέτες μας, όσο και η διαχείρηση του έργου είναι άψογη, εξού και μας εμπιστεύοννται. Για μένα όμως, το έργο για το οποίο είμαι πιο υπερήφανος είναι οι κονωνικές μας δράσεις. Το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης, το “καθήκον κατ’ οίκον” που μοιράζει καθημερινά εντελώς δωρεάν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε σχεδόν 600 οικογένειες της πόλης, το “Σ’ έχω έννοια” που στέλνει κάθε μήνα τα βασικά είδη ανάγκης σε κάθε Περιστεριώτη φοιτητή που σπουδάζει εκτός Αττικής και το δίκτυο των εθελοντών μας που λειτουργεί σαν ένα δίχτυ για τους άπορους, τους χαμηλοεισοδηματίες και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στο Περιστέρι η ανθρωπιά νικάει τα προβλήματα.

-Παραμονές των εκλογών πάντα ακούγονται πολλά για κάθε διοίκηση. Τι απαντάτε σε όσους λένε πως η διαχείρηση των οικονομικών του δήμου δεν ήταν ορθή;

Κοιτάξτε να δείτε, προφανώς αν δεν είχε γίνει έργο, θα διαβάζαμε πως δεν έκανε έργο ο Παχατουρίδης. Τώρα που το έργο είναι εμφανές στα μάτια κάποιου που ζει στο Περιστέρι, η συζήτηση έχει πάει στο θέμα των οικονομικών. Εμείς ζητήσαμε μόνοι μας έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο στην έκθεση του που είναι στη διάθεσή σας αναφέρει επ’ ακριβώς πως “Η διάρθρωση και οργάνωση της Διεύθυνσης Οικονομικού είναι υποδειγματική”. Τώρα από εκεί και πέρα, καταλαβαίνω πως ορισμένοι πρέπει κάτι να πουν στην μάχη που κάνουν για να κερδίσουν ψήφους. Εμείς μάχες, δίνουμε μόνο για την πόλη μας!

-Αν είχατε μπροστά σας κάθε συμπολίτη σας αυτή τη στιγμή, παραμονές των εκλογών τι θα του λέγατε;

Θα του έλεγα να βάλει το Περιστέρι στη καρδιά του, να κλείσει τα μάτια και να σκεφτεί πως ήταν η πόλη του πριν ορισμένα χρόνια. Να σκεφτεί αν είδε το δήμαρχο δίπλα του, αν τον είδε στα έργα και να αποφασίσει. Αν θεωρεί πως ήμουν ένας κακός δήμαρχος, να με στείλει σπίτι μου. Αν θεωρεί όμως πως ήμουν ένας δήμαρχος που με ειλικρίνεια ίδρωσα τη φανέλα, που δεν του είπα ψέμματα, που έσκυψα πάνω από το κάθε πρόβλημα που έμαθα ότι έχει, τότε το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ έγω είναι πως ακούραστος θα συνεχίσω. Μαζί με ένα συνδυασμό κατά 70% ανανεωμένο, γεμάτο νέα παιδιά που αγαπάνε την πόλη τους και θέλουν να τη βελτιώσουν ακόμα πιο πολύ. Πόσο μάλλον τώρα, στα δύσκολα, που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν αγγίξει τον κάθε συμπολίτη, την κάθε οικογένεια της πόλης.

-Είστε αισιόδοξος για τις εκλογές;

Η πίστη μου στην κρίση των συμπολιτών μου είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο απλός Περιστεριώτης που παλεύει για την οικογένεια του και που αντιμετωπίζει αυτά τα βασανιστικά προβλήματα της καθημερινότητας θα κρίνει αν το Περιστέρι είχε ένα δήμαρχο που ήταν αποτελεσματικός, στα έργα, όχι στα λόγια…  Είμαι λοιπόν αισιόδοξος, πως επειδή στο Περιστέρι ο κόσμος εδώ και χρόνια έχει αποφασίσει πως δε θέλει ένα κομματάρχη δήμαρχο, αλλά έναν… Περιστεριώτη που να λέει όχι στη κεντρική εξουσία και στα καλέσματα της, θα μας δανείσει ξανά την εμπιστοσύνη του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα