Αποτελέσματα εκλογών 2015: Οι θέσεις των επτά κομμάτων

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Οι θέσεις των επτά κομμάτων
Snapshots from the electoral process. / . SOOC

Επτά κόμματα, δεκάδες θέσεις, έξι θεματικοί άξονες, μία εκλογική αναμέτρηση. Για την ακρίβεια, ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση. Ένας χάρτης υποσχέσεων και δεσμεύσεων για όσους ψάχνουν να βρουν τα προγράμματα μέχρι την τελευταία στιγμή. Διαβάστε και κρίνετε ελεύθερα

Πριν πάτε στην κάλπη, και προκειμένου να σας λυθούν απορίες για το πώς τοποθετούνται τα κόμματα στα καίρια εθνικά ζητήματα, ρίξτε μια ματιά στα σημαντικότερα σημεία των προγραμμάτων τους, όπως αναπτύσσονται παρακάτω από το NEWS 247. Το κατά πόσο θα κρίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, θα το αποφασίσουν προφανώς οι ψηφοφόροι.

Παρουσιάζονται οι θεματικοί άξονες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αναπτύχθηκαν στο πρώτο debate και εξειδικεύτηκαν περαιτέρω από τους αρχηγούς των κομμάτων στις προεκλογικές τους ομιλίες.

Κατόπιν απόφασης της συντακτικής ομάδας, δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις ναζιστικών οργανώσεων όπως επίσης και της Ένωσης Κεντρώων η οποία δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα ακόμα.

Η ΛΑ.Ε. συμπεριλαμβάνεται καθώς συγκρότησε δική της Κ.Ο. πριν την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τα επίσημα site των κομμάτων όπου μπορείτε να ανατρέξετε για τις θέσεις τους (αν καταφέρετε να τις βρείτε σε όλα):

ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Δημοκρατία

ΛΑ.Ε.

Ποτάμι

ΚΚΕ

ΑΝΕΛ

ΠΑΣΟΚ

Πριν ξεκινήσουμε την απαρίθμηση των προτάσεων, να σημειώσουμε πως η παρουσίαση τους στα site των περισσότερων “αντιπάλων”, είναι ελλιπής και αποσπασματική.

Snapshots of the televised election debate between the main political leaders A. Tsipras and V. Meimarakis, at the Greek National Television studios, in Athens, Sept. 14, 2015. / . . , , , 14 , 2015 SOOC

Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα καθώς και υποβολής εναλλακτικών προτάσεων αποτελούν οι ανατροπές που φέρνει το νέο Μνημόνιο σε αγορές και επιχειρηματικούς κλάδους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι απορρυθμίζονται συγκεκριμένοι κλάδοι, ωστόσο αντιτείνει την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ και τη μείωση της φορολογίας. Προτείνει επίσης την προώθηση συνεταιρισμών νέας μορφής που θα μπορέσει να καταστήσει τις μικρομεσαίες ευθέως ανταγωνιστικές με τις μεγαλύτερες.

Η ΝΔ νιώθει δικαιωμένη από τις προαναφερόμενες αλλαγές, θεωρώντας ότι η απελευθέρωση των αγορών που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνησή της τώρα υλοποιείται. Θεωρεί ότι η απελευθέρωση θα τονώσει τον ανταγωνισμό και δεσμεύεται για την εφαρμογή των μέτρων με βάση του ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των αγορών, παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων με κανόνες.

Το ΚΚΕ τάσσεται εναντίον των απελευθερώσεων, ενώ η Λαϊκή Ενότητα κάνει λόγο για “αφανισμό” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κρίσιμη παρένθεση:

Τι προβλέπει το μνημόνιο για την απελευθέρωση των αγορών. Τα παρακάτω ζητήματα χρήζουν διαβούλευσης και εξεύρεσης ισοδύναμων που να πείθουν, από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

• Γάλα. Απελευθερώνεται η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

• Ψωμί. Επιτρέπεται η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περί­πτερα, κρεοπωλεία, πτηνο­τρο­φεία και παντοπωλεία. Χρήση του ορισμού “αρτοποιείο” και από σημεία πώλησης που δεν παράγουν ψωμί από πρώτες ύλες.

• Ηλεκτρική ενέργεια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ελλη­νικές Αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σύ­στημα δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ ώστε να την ανταγωνιστούν και οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.

• Εκπτώσεις-προσφορές. Πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές όλο τον χρόνο.

• Φαρμακεία. Πιο χαλαρό γίνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

• Κυριακές. Παραμένει το καθεστώς ως έχει, η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ.

• Φυσικό αέριο. Από τις αρχές του 2016 και σταδιακά έως το 2018 ανοίγει η αγορά λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.

Ας δούμε τώρα τις θέσεις ανά κατηγορία και κόμμα. Παρουσιάζονται βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης πριν κλείσει η Βουλή.

ΑΘΗΝΑ-ΑΘΗΝΑ-ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Α. Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

ΣΥΡΙΖΑ

Δεσμεύσεις:

-Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία διαβούλευσης  με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία  της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ισχύσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. 

-Φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί σήμερα το πιο προωθημένο διεθνές κείμενο προστασίας των κοινωνικών  και εργατικών δικαιωμάτων.

-Υιοθετούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η επαναρρύθμιση αυτή θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού. 

-Συνεχίζουμε την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ με πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό, αναδιοργάνωση υπηρεσιών και νομοθετικές παρεμβάσεις για  καλύτερη λειτουργία του Σώματος.

-Διασφαλίζουμε την αποτελεσματική δικαστική και εξωδικαστική προστασία των μισθωτών.

Θεσπίζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εσωτερικό έλεγχο των επιχειρήσεων σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειάς της εργασίας στην κατεύθυνση της  μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και συμμετοχής των εργαζόμενων και των σωματείων.

-Συστήνουμε Εθνικό Σύστημα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων.

Στόχοι για την οικονομία:

-Την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016.

-Το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο εξασφαλίσαμε τον διπλασιασμό της προκαταβολής για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-20.

-Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας.

-Την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ.

-Τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

-Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,

-Το σχέδιό μας για την μείωση των τιμών περιλαμβάνει, α) την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, β) τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, όπως το λιανεμπόριο και τα καύσιμα,

-Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ώστε να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες που παρέχει το σχέδιο Γιούνκερ, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία μέσα από το νέο ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, και να διευκολύνουμε τις συμπράξει ελληνικών επιχειρήσεων με στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό.

Οι φορείς παραγωγικής δραστηριότητας στους οποίους προσανατολίζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

-Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας,

-Οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων,

-Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες προς την επιχειρηματικότητα και προς την μεταποίηση του προϊόντος,

-Οι ξένες επενδύσεις με σεβασμό στο εργατικό δυναμικό και το περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα της χώρας μας και

-Οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε.

Εργασία:

-Διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με παράλληλη εγγύηση αξιοπρεπούς μισθού που θα επιτελεί τη βιοποριστική του λειτουργία.

-Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συλλογικής αυτονομίας.

Για την ανεργία:

-“Ακύρωση μνημονίων, τέλος στην περικοπή δημοσίων δαπανών, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, σταμάτημα  απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αποκατάσταση της νομοθεσίας για την προστασία από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά της υπερωριακής αποζημίωσης στα προ των Μνημονίων επίπεδα”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακύρωση μνημονίων δεν επετεύχθη.

-Σταμάτημα των απολύσεων στο δημόσιο. Κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της πρόσφατα θεσπισθείσας διαθεσιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Θα σταματήσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο με παράλληλη πρόβλεψη για επανόρθωση της ζημίας που υπέστησαν παρανόμως οι θιγόμενοι (επάνοδος στην υπηρεσία τους, αποζημίωση κλπ). Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.

-Κατάργηση κάθε περιορισμού υπό την μορφή αναλογίας αποχωρήσεων/ προσλήψεων σε ότι αφορά στην δημόσια απασχόληση με προτεραιότητα στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και λήψη μέριμνας για την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών ανάληψης των καθηκόντων τους για τους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή.

-Μέτρα ανάσχεσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση των μνημονιακών νόμων που τις έκαναν πιο εύκολες και πιο φτηνές για τις επιχειρήσεις.

-Επαναφορά της υπερωριακής αποζημίωσης στα προ του πρώτου Μημονίου επίπεδα, με την ακύρωση των μειώσεων κατά 20% που επήλθαν με νόμο το 2010.

-Προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα

-Προγράμματα απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και την παραγωγική ανασυγκρότηση

-Ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων στις προγραμματικές συμβάσεις δημοσίου

-Κίνητρα πρόσληψης ανέργων στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα

-Συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ανέργων

-Στήριξη ανέργων για αυτοαπασχόληση και για δημιουργία μικρών επιχειρήσεων

-Άμεσα μέτρα προώθησης της αυτοαπασχόλησης/πολυδραστηριότητας στην ύπαιθρο

-Συμμετοχή των γυναικών στα “ενεργητικά” προγράμματα απασχόλησης

Φοροδιαφυγή: Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται ή δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των φορολογούμενων.

Ειδικότερα μίλησε για “αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους”, προσθέτοντας ότι “οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται”.

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής και δεν θα δηλωθούν με το περιουσιολόγιο γνωστοποίησε για πρώτη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την οικοδόμηση και εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Ξεκαθαρίζεται πως στόχος είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και ο συνδυασμός της ανακεφαλαιοποίησης με την ολοκληρωμένη και οριστική επίλυση του σύνθετου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων (“κόκκινων”) δανείων, μεταξύ άλλων.

Νέα Δημοκρατία

Το γενικότερο πνεύμα της ΝΔ για την οικονομία, είναι η εφαρμογή των όρων της συμφωνίας για όσα έχουν υπογραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαπραγμάτευση για το ζήτημα των αγροτών που είναι ακόμα ανοιχτό. Η ΝΔ ζητά επίσης απόσυρση της ρύθμισης για το 23% ΦΠΑ στην παιδεία και άνοιγμα των ιδιωτικοποιήσεων με επανεκκίνηση των έργων που δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως η Ιονία και Ολυμπία Οδός, καθώς και το Ελληνικό. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ομιλίες του προέδρου της κυρίως στα δύο debate και στην ΔΕΘ.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προτείνει συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ πρέπει να ανατρέξουμε στην παρουσίαση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς τον Ιανουάριο του 2015 μιας και δεν υπάρχει αναρτημένο ολόκληρο στο διαδίκτυο.

-Επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα

-Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων.

-Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις.

-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

-Εκσυγχρονισμός της συνδικαλιστικής νομοθεσίας.

-Μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος.

– Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Ανεργία:

-Καταπολέμηση της μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος προσέλκυσης επενδύσεων.

-Δέσιμο αποκρατικοποιήσεων με ρήτρα απασχόλησης.

-Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων σε ΕΛΤΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ROSCO.

-Συνέχιση της προσπάθειας για καταπολέμηση της απάτης με περαιτέρω προώθηση της θεσμικής θωράκισης και τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών

 

ΛΑ.Ε.

-Κατάργηση μνημονίου

-Διακοπή πληρωμών του χρέους

-Γερμανικές οφειλές

-Πολιτικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου προς όφελος των εργαζόμενων στρωμάτων και σε βάρος των ολιγαρχών

-Γενικότερα, θα στηριχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τη λαϊκή υγεία, τον πολιτισμό. Θα ενθαρρυνθεί η σταδιακή αύξησή τους, σε συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

-Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ

-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

-Φόρος μόνο για την πολύ μεγάλη, ακίνητη περιουσία

-Εθνικοποίηση των τραπεζών

-Τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων, συρρικνώσεων και διαλύσεων επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών

-Ανασυγκρότηση του διαλυμένου εθνικού συστήματος υγείας

-Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των πολιτιστικών θεσμών

-Οικονομική ανασυγκρότηση με μετατόπιση του κέντρου βάρους α) από την κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων στην παραγωγή (κυρίως στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας) και β) από τη συμπίεση του εργατικού κόστους στη μεγέθυνση της προστιθέμενης αξίας

-Τη γενναία ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας και της έρευνας

-Ουσιώδης συνιστώσα της οικονομικής ανασυγκρότησης θα είναι ο «τρίτος» (πλάι στονκρατικό και τον ιδιωτικό) τομέας, της κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί, αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, δομές αλληλεγγύης κλπ). Θα απαιτηθεί η γενναιόδωρη ενίσχυσή του από το δημόσιο τραπεζικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό.

-Ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας και εθνικό νόμισμα για ριζοσπαστικές αλλαγές

-Απεξάρτηση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ

-Νέες δυνατότητες αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS

Ποτάμι

-Αξιοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων

-Διαχείριση δημόσιας περιουσίας – ΤΑΙΠΕΔ

-Έλεγχος κρατικών δαπανών

-Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων

-Λαθρεμπόριο καυσίμων

-Λαθρεμπόριο τσιγάρων

-Να δοθεί έμφαση στη μακροχρόνια ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης,

-Να γίνει αναγνώριση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και εναρμόνιση του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων με αυτές.

-Σταθερό, απλό, δίκαιο, ισότιμο, και προοδευτικό φορολογικό σύστημα, με στόχο την ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, τη δημιουργία μίας πανελλήνιας εφορίας μισθωτών και τον συνεχή αλλά και τυχαίο έλεγχο των χρηματικών ροών.

Ανάπτυξη:

-Ενίσχυση, με κάθε τρόπο, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όχι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μεγάλων. Υπέρ της καθημερινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μεσαίων, γιατί η Ελλάδα είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η χώρα του μικρομεσαίου.

-Αποφασιστική προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, με τη δραστική απλοποίηση των γραφειοκρατικών βαρών, όπως ο μηδενισμός του κόστους σύστασης και συντήρησης μιας νέας επιχείρησης και ο μηδενισμός του ΦΠΑ για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας και για ετήσια έσοδα μέχρι €50.000.

-Πρέπει να αρθούν τα δεκάδες γραφειοκρατικά εμπόδια, και να γίνει αυτόματη η επιστροφή ΦΠΑ, να δοθούν εγγυήσεις για εξαγωγές και κίνητρα για καινοτόμες επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα. Να γίνει εθνικός στόχος η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας σε αυτούς τους κλάδους (σε υφιστάμενες και σε νέες επιχειρήσεις) μέσα στην επόμενη πενταετία.

KKE

-Επιτάχυνση της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας μέσα από τον δρόμο του σοσιαλισμού 

-Καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, μη αναγνώριση του χρέους, και τη διαγραφή του με λαϊκή εξουσία

-Εναντίον κάθε ιδιωτικοποίησης: λιμάνια, ναυπηγεία, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δασικά οικοσυστήματα, αεροδρόμια, με οποιαδήποτε μορφή και εάν έρχεται.

-Ουσιαστική απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα φορολογικά βάρη με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων αυτών των ληστρικών φόρων και χαρατσιών, βάρη τα οποία πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία με φορολόγηση της τάξεως του 45%

Ανάπτυξη:

-Πολιτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας

-Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα καπιταλιστικά κέρδη, η οποία να δίνει την εξουσία στην εργατική τάξη – μία ανάπτυξη που ταυτίζεται με το σοσιαλισμό

-Δίνεται προτεραιότητα στην παραγωγή μέσων παραγωγής με τη συνδυασμένη αξιοποίηση της εξορυκτικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της μεταποίησης.

-Μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό εμπόριο με εγχώρια παραγωγή και εξόρυξη πρώτων υλών

-Τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων είναι αδιάσπαστα δεμένα με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης

-Ο τουρισμός αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη και είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα, αλλά η άποψη ότι μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι βαθύτατα αντιλαϊκή και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων

-Μέσα ανάπτυξης προς όφελος του λαού οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι θαλάσσιες μεταφορές, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία αλλά δική του περιουσία

ΑΝΕΛ

-Λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους.

-Διαγραφή του επονείδιστου χρέους (δεν έγινε λόγω συμφωνίας)

-Ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

-Παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια αγαθά στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας και υγιή ιδιωτικό τομέα.

-Αξιοποίηση κατοχικού δανείου

Ανάπτυξη:

-Αύξηση των δημοσίων εσόδων από την αξιοποίηση των παραγωγικών και επιχειρηματικών δυνάμεων, καθώς και από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.

-Ίδρυση κρατικής τράπεζας ειδικού σκοπού, όπως είναι η γερμανική KfW, η οποία θα μπορεί να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ με σημερινά επιτόκια 0,50% και να χρηματοδοτεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, κατά προτίμηση των παραπάνω κλάδων με χαμηλότοκα δάνεια.

-Αξιοποίηση των χαμηλότοκων δανείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (ΕΣΠΑ)

-Άμεση ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με νέες αγορές

-Ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα με στόχο την αυτάρκεια.

-Προσέλκυση επενδυτών (ξένων και εγχώριων) με παροχή κινήτρων ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων, χωρίς να εκποιείται η Δημόσια περιουσία.

-Ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα (μείωση του κόστους παραγωγής και ΠΟΠ) ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές.

-Καθετοποιημένη παραγωγή (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων).

-Δημιουργία σαφούς πλαισίου κανόνων στην αγορά.

-Αξιοποίηση των χαμηλότοκων δανείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω του ΕΣΠΑ.

-Επαναφορά της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην προτεραία κατάσταση.

-Στήριξη της λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με νέα επενδυτικά εργαλεία και σχήματα.

-Στήριξη των άμεσων ξένων Επενδύσεων.

-Συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού στο πλαίσιο της ανάπτυξης του λεγόμενου Πολιτιστικού Τουρισμού, ώστε να υπάρξει αναγωγή των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε διεθνούς φήμης γεγονότα.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 5% σε οτιδήποτε αφορά στο εγχώριο τουριστικό πακέτο και την κρουαζιέρα μαζί με διαμονή-σίτιση.

-Εκμετάλλευση Φεστιβάλ Διεθνούς Φήμης και αρχαίων χώρων (πχ Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

-Αναβάθμιση του τομέα της Ναυτιλίας με την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας , την ενίσχυση της εμπορικής ναυτιλίας , την αλλαγή λιμενικής και νησιωτικής πολιτικής, την αναδιάρθρωση της ελληνικής ακτοφυλακής.

-Αναβάθμιση του ΟΣΕ, ώστε ολόκληρη η ελληνική επικράτεια και όχι μόνο ο κεντρικός άξονας Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας να καλυφθεί με ασφαλείς, σύγχρονες, φθηνές και γρήγορες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

-Αξιοποίηση των υποδομών του ΟΣΕ, με έμφαση στο τηλεπικοινωνιακό του δίκτυο οπτικής ίνας.

-Εθνικός αερομεταφορέας δημόσιου χαρακτήρα για παραμεθόριες νησιωτικές και μη περιοχές, καθώς και για περιοχές με έντονο ομογενειακό ενδιαφέρον.

-Αξιοποίηση δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, όπως τραμ και μετρό, φιλικών προς το περιβάλλον.

ΠΑΣΟΚ

-Διασφάλιση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που να εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα απασχόλησης και κοινωνικής ευημερίας για τους πολίτες τόσο του σήμερα και του αύριο, και υλοποίηση της Στρατηγικής “Ελλάδα 2020” στο πλαίσιο της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020”.

-Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επιτρέπει στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία.

-Ανάπτυξη για το μέλλον των πολλών, και όχι για το παρόν των λίγων, που θα δημιουργεί συνέργειες με τους στρατηγικούς αναπτυξιακούς άξονες της Ευρώπης.

-Ακρογωνιαίος λίθος το νέο σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, και βασισμένο στην Εθνική Συναίνεση.

Β. Παιδεία

ΣΥΡΙΖΑ

-Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η πρώην κυβέρνηση προχώρησε σε κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, στην αντικατάσταση της συνέντευξης με την ψήφο διδασκόντων στη διαδικασία εκλογής διευθυντών-υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, καθώς και στο διαχωρισμό πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

-Στον τομέα της νέας γενιάς προωθήθηκε η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές, πολιτιστικές και άλλες συνεργασίες) σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Νεότητας, Γυναικών και Τρίτης Ηλικίας της Γερμανίας στη βάση της αρχής της ισοτιμίας.

-Προώθηση των πιλοτικών προγραμμάτων διττής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τον ΟΑΕΔ.

-Στην ανώτατη εκπαίδευση με νομοθετική ρύθμιση ορίστηκε ανώτατο όριο 15% και εισήχθη ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης με κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά.

-Μείωση κόστους συγγραμάτων.

-Αναδιάρθρωση της ύλης ανά μάθημα και η συνολική αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

-Θεσμοθέτηση ενιαίου βιβλίου στα βασικά μαθήματα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

-Σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης – αρχικά έως την Α ́Λυκείου, και τελικά ως το τέλος της δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, που θα καταλήγει σε Απολυτήριο Λυκείου πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο στο εξωτερικό.

– Τη διαρκή επιμόρφωση εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα, με συντονιστή σε κάθε σχολείο, οποίος θα εντοπίζει σχετικές ανάγκες, θα οργανώνει την επιμόρφωση και την αντιμετώπιση αδυναμιών. Ο σχολικός σύμβουλος θα κάνει δειγματική διδασκαλία, με ταυτόχρονη γενικότερη αλλαγή του ρόλου των σχολικών συμβούλων.

– Τη δημιουργία νέου χάρτη αναθέσεων ανά ειδικότητα, καθώς και την ενιαιοποίηση ειδικοτήτων όπου κρίνεται απαραίτητο. Απαραίτητη τομή σχετικά είναι η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την ανάθεση με βάση μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. – Τη διαρκή αποτίμηση σχολικού έργου. Η σχολική μονάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, με ανάληψη πρωτοβουλιών και την εμπλοκή σε δραστηριότητες, σε συνεργασία με γονείς και κοινωνικούς φορείς. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη για τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

-Συνδυασμός πανελλαδικών εξετάσεων για σχολές υψηλής ζήτησης και μεγάλων αστικών κέντρων με την πρόσβαση χωρίς εξετάσεις σε σχολές χαμηλής ζήτησης και χαμηλής βάσης.

– Άμεση προταιρεότητα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η κατάργηση των νόμων 4009/2011 και 4076/2012, με άμεσα μέτρα μεταβατικού χαρακτήρα και διευρυμένο διάλογο με τους ανθρώπους της επιστήμης και της εκπαίδευσης, τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και στα ΑΤΕΙ, τους φοιτητές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μια συνολική και ουσιαστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

– Απαιτείται αναβάθμιση των ΑΤΕΙ και των Δημοσίων Ερευνητικών Κέντρων.

– Απαιτείται αναδιαμόρφωση των Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων σε οργανική σύνδεση με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με στόχο τη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

– Οργανώνεται η στήριξη της βασικής έρευνας, με ενίσχυση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, απώτερος στόχος της οποίας είναι να καταστεί η χώρα διεθνής πόλος στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

– Προβλέπεται η αποκατάσταση της δημοκρατικής, συλλογικής λειτουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω της αποκατάσταση των Τμημάτων και των Τομέων ως κυττάρων της ακαδημαϊκής ζωής και της θεσμοθέτησης Διευρυμένων και διαφανών εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή μελών ΔΕΠ.

– Απαιτείται αναδιαμόρφωση των πανεπιστημιακών σπουδών με άρση του εξετασιοκεντρικού προσανατολισμού και πρόβλεψη για δυνατότητα επιλογής κύριας και δευτερεύουσας ειδικότητας (major-minor).

– Ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει ενίσχυση των φοιτητικών εστιών με στόχο την κάλυψη των αναγκών τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών.

– Απαραίτητη τέλος θεωρείται η ολοκλήρωση του έργου του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εξάλειψη των παθογενειών και τη μείωση του κόστους στο σύστημα διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

-Κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Νέα Δημοκρατία

-Πρωτοβάθμια και ΔευτεροβάθμιαΑναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας, που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).

ΝΔ για Τριτοβάθμια:

Η συζήτηση για τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα συνήθως γίνεται επετειακά, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δυσάρεστο. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν έγινε συντεταγμένα από την Πολιτεία. Ποτέ με τρόπο που να ευνοεί τις συναινέσεις και να οδηγεί σε αποτέλεσμα. Η ατολμία όμως του παρελθόντος είναι ανάγκη να μετατραπεί σήμερα σε αποφασιστικότητα. Είναι αναγκαίο να συγκληθεί υπό τον Υπουργό Παιδείας, το Εθνικό Συμβούλιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με ευθύνη να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστήμιων. Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αυτοδέσμευση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στις βασικές του αρχές. Οφείλει κάθε πλευρά να δεσμευθεί πως θα εφαρμόσει -και θα συμπράξει για να εφαρμοστούν – όσα συμφωνηθούν, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Οι 4 άξονες στους οποίες στέκεται η ΝΔ είναι η σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η ασφάλεια, η εξωστρέφεια, και η έρευνα. Τέλος, η δημιουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική, να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων, και να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης.

ΛΑ.Ε.

-Γενικότερα, θα στηριχθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες για τη δημόσια δωρέαν παιδεία, τη λαϊκή υγεία, τον πολιτισμό. Θα ενθαρρυνθεί η σταδιακή αύξησή τους, σε συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Θα αναιρεθούν τα εξοντωτικά, για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικά και άλλα μνημονιακά μέτρα.

-Γενναία ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας και της έρευνας, που αποτελεί, πέραν των άλλων, και βασική προϋπόθεση για μια παραγωγική στροφή προς ένα νέο, αποδοτικό κοινωνικό πρότυπο.

Ποτάμι

-Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην από τα Νηπιαγωγεία, ώστε το σχολείο, το πανεπιστήμιο, και η σχολή να αποτελούν ευκαιρία κοινωνικής ένταξης και προσωπικής ωρίμανσης για όλους.

-Πρωτοβάθμια και ΔευτεροβάθμιαΣυστηματική και συγκριτική αξιολόγηση μαθητών- Δασκάλων- καθηγητών από αξιόπιστα και ανεξάρτητα όργανα που δεν επηρεάζονται στο ελάχιστο από πελατειακά δίκτυα, και το σχολείο πρέπει να αποκτήσει στενότερη σχέση με την τοπική κοινωνία και τις ενώσεις γονέων

-Σκοπός της παιδείας είναι η καλλιέργεια ήθους και κριτικής αντίληψης. Δεν είναι η αποστήθιση και το αναμάσημα της κληρονομημένης γνώσης.

-Ως πολιτεία και κοινωνία, αντί να ξοδέψουμε ενέργεια, μόχθο και πλούτο, ώστε να ανεβάσουμε τον μέσο όρο των πολιτών μας, σπαταλήσαμε ενέργεια, μόχθο και πλούτο για να τον κατεβάσουμε. Το Ποτάμι υποστηρίζει την αντιστροφή αυτής της τάσης.

-Να ορίζεται υφυπουργός Παιδείας επί θητεία.

-Να ενισχυθεί ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να στελεχωθεί αξιοκρατικά, και όχι κομματικά, και να έχει αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών.

-Αποδέσμευση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Περαιτέρω εξάπλωση του θεσμού των πρότυπων πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα.

-Διεύρυνση προγράμματος σπουδών και ενίσχυση των μαθημάτων που καλύπτουν θέματα ευρύτερης αγωγής (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, υγιεινή διατροφή, αγωγή του πολίτη κ.λπ.).

-Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών και μαθητριών σε όλες τις βαθμίδες.

-Αναβάθμιση της τεχνολογικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) και σύνδεση του απολυτηρίου τους με αντίστοιχα επαγγελματικά προσόντα.

-Διαμόρφωση Εθνικών Προτύπων Μάθησης. Κάθε μαθητής, γονέας και εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει το επίπεδο των γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει και μπορεί να έχουν οι μαθητές, ολοκληρώνοντας κάθε σχολική τάξη.

-Υιοθέτηση διεθνών προτύπων για τα πιστοποιητικά επάρκειας σε ξένες γλώσσες, γνώσεις υπολογιστών κ.λπ. από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

-Βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος της Ειδικής Εκπαίδευσης με σκοπό τη διεύρυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών για μαθητές με διαφορετικούς τύπους αναπηριών ή/και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

-Σχολεία με δικαίωμα αυτοδιάθεσης και διαχείρισης πόρων -κρατικών και μη.

Αυτοτελή ΑΕΙ

-Το αυτονόητο μέτρο της βάσης του 10, δηλαδή ο κανόνας που όριζε ότι κανείς δεν εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αν δεν έχει μέσο όρο πάνω από τη βάση καταργήθηκε πρόσφατα ως «ταξικό μέτρο». Η επαναφορά του είναι επιτακτική, ιδίως, όσον αφορά τα ΑΕΙ.

Όταν έχουμε 50.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό είναι αδιανόητο να απαγορεύονται με συνταγματική διάταξη τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι αναγκαία η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία υπόκεινται στον έλεγχο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και πιστοποιούνται, όπως όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Η αυτοτέλεια του δημόσιου Πανεπιστημίου να μη μένει στα λόγια. Θα πρέπει να μπορούμε κάποια στιγμή να φτάσουμε στο σημείο κάθε τμήμα να αποφασίζει τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων φοιτητών του και τον αριθμό των εισακτέων του.

-Να δοθούν κίνητρα για την ενεργοποίηση αγγλόφωνων προγραμμάτων, ιδίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο, για προσέλκυση ξένων φοιτητών.

-Στις διαδικασίες αξιολόγησης των Πανεπιστημίων να συμμετέχουν και οι απόφοιτοί τους.

-Δυνατότητα κινητικότητας φοιτητών μεταξύ Τμημάτων και Σχολών μέχρι και το 2ο έτος των σπουδών.

-Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των οργάνων με τη νόμιμη σύνθεσή τους. Δυνατότητα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και διαβούλευσης σε όλα τα όργανα (και στα φοιτητικά) για όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή και αντιπροσώπευση.

-Η πανεπιστημιακή περιουσία να αξιοποιηθεί με επαγγελματική διαχείριση μέσω των προβλεπόμενων νομικών προσώπων. Απαιτείται ουσιαστική λογοδοσία, ετήσιος απολογισμός και δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για προώθηση της διαφάνειας.

-Ενθάρρυνση της αμοιβαία επωφελούς διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την παραγωγή, που στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι κινητήριος μοχλός ανάπτυξης.

-Ενίσχυση των κέντρων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια, καθώς και των γραφείων σταδιοδρομίας.

-Δημιουργία κινήτρων για πανεπιστήμια που θα παραχωρήσουν χώρους για την δωρεάν φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων (για 2-4 έτη), στις οποίες οι φοιτητές τους θα έχουν μετοχική πλειοψηφία άνω του 66%.

KKE

-Κεντρικός σχεδιασμός για όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες εκπαίδευση και εξασφάλιση δικαιώματος στο επάγγελμα και την εργασία για όλους

-Πρωτοβάθμια και ΔευτεροβάθμιαΕνιαίο, υποχρεωτικό, δωρεάν, δημόσιο, δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, χωρίς μειώσεις προσωπικού, με θέματα επιλεγμένα από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες Κατάργηση φροντιστηρίων.

-Κατάργηση κάθε ιδιωτικής – επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση, απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη της εκπαίδευσης και τον εξαναγκασμό σε ένα δεύτερο σχολείο, μετά το σχολείο.

-Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους τους νέους, χωρίς καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας.

-Δωρεάν δημόσιες επαγγελματικές σχολές και παροχή της μοναδικής προϋπόθεσης για επάγγελμα – το πτυχίο

-Κατάργηση των ΙΕΚ και των ΚΕΣ. Δωρεάν δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το υποχρεωτικό δωδεκάχρονο. Κατάργηση κάθε είδους πιστοποίησης και επαγγελματικών εξετάσεων (το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα). Ανεμπόδιστη είσοδο των συνδικάτων στις σχολές για ενημέρωση.

ΑΝΕΛ

-Βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος παιδείας , δίνοντας έμφαση στον αθλητισμό, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στον δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας ως δημόσιου αγαθού.

-Ουσιαστική σύνδεση της παιδείας με την πολιτιστική μας κληρονομιά ώστε να μεταλαμπαδεύονται τα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού και στις επόμενες γενιές , και να διαδίδεται η ελληνική γλώσσα και προάγεται η καλλιτεχνική δημιουργία.

-Να δοθεί έμφαση στην εξατομικευμένη μάθηση, ενίσχυση των υπαρχόντων ειδικών σχολείων – δημιουργία νέων σε περισσότερες περιοχές

-Αναβάθμιση της τυπικής κατάρτισης (ΙΕΚ)

-Ενίσχυση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με ίδρυση μειονοτικών-διαπολιτισμικών σχολείων ανά την Ελλάδα τα οποία θα λειτουργούν ως συμπληρωματικά της βασικής εκπαίδευσης

-Η επένδυση στην προστασία και προαγωγή του πολιτισμού μας μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για τη χώρα.

-Ενίσχυση της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων

-Πρωτοβάθμια και ΔευτεροβάθμιαΑναβάθμιση του Ολοήμερου σχολείου, δωρεάν δημόσια ποιοτική παιδεία, που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

-Νέο παραγωγικό και ποιοτικό αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα

-Νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας και ευέλικτο ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τοπικής κοινωνίας.

-Αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- Διεξαγωγές εξετάσεων 2 φορές το χρόνο (Φεβρουαρίου-Σεπτεμβρίου)

-Εφαρμογή του λεγόμενου “πολλαπλού βιβλίου

-Ενίσχυση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

-Δημιουργία – ενίσχυση ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών.

-Έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία για να προάγεται η γνώση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα

-Ενίσχυση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των ΑΕΙ

-Το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών χρήζει εκτεταμένης εξέτασης – οι μετεγγραφές θα επιτρέπονται σε άπορους και άριστους φοιτητές (κριτήρια μοριοδότησης)

-Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών

-Συνεργασία μεταξύ ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων

ΠΑΣΟΚ

-Άνθρωποι σημαίνει εκπαίδευση και επιμόρφωση, δεξιότητες, διανοητικό κεφάλαιο, έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα και κυρίως εργασία.

-Πρωτοβάθμια και ΔευτεροβάθμιαΑναβάθμιση του Τεχνικού Λυκείου, στήριξη του Νέου Γενικού Λυκείου, νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

-Αναβάθμιση του Τεχνικού Λυκείου,

-Νέο Γενικό Λύκειο,

-Νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση,

-Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και

-Επιμόρφωση του Ανθρώπινου Δυναμικού.

-Ανάπτυξη Ενιαίου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την έρευνα και την καινοτομία, και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Γ. Υγεία

ΣΥΡΙΖΑ

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε το όλο εδώ), οι πολιτικές του κόμματος θα κατευθυνθούν τόσο «στη διευκόλυνση της φροντίδας και τη μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών στα θέματα Υγείας όσο και στην ανάσχεση της λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων δομών και στην αναδιοργάνωση του ΕΣΥ στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στην εξάλειψη, και άμεσα στον περιορισμό, των εμποδίων πρόσβασης στη φροντίδα υγείας, καθώς και στην προστασία του πληθυσμού από τις οικονομικές συνέπειες της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας και της κακής κατάστασης της υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των άμεσων και απευθείας πληρωμών κατά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», αναφέρεται συγκεκριμένα από το κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων, στην οποία περιλαμβάνονται:

1. Ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, στον οικογενειακό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στη διεπιστημονική ομάδα υγείας

2. Λειτουργική αναβάθμιση των σημερινών δομών του ΠΕΔΥ

3. Αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων

4. Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

5. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στα θέματα δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο

Νέα Δημοκρατία

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με την ολοκλήρωση της στελέχωσης των μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό. Προώθηση κάλυψης και των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους πολίτες, μέσω του Κουπονιού Υγείας – «Health Voucher». Προώθηση της κατάργησης του βιβλιαρίου ασθενείας και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασφαλισμένου, διευκολύνοντας τους πολίτες και καταπολεμώντας τη παραβατικότητα. Διεύρυνση της εφαρμογής του νέου συστήματος κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, κατάρτισης προϋπολογισμών και παρακολούθησης λειτουργίας των νοσοκομείων . Προώθηση δημιουργίας συστήματος παραπομπών και αναβάθμισης του συστήματος ραντεβού για ρύθμιση της σειράς αναμονής στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με στόχο την απο – ασυλοποίηση, καταργώντας έως το τέλος του 2015 τα υφιστάμενα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα και αντικαθιστώντας τα από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, με παρεμβάσεις στο ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο, τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και το τρόπο συντονισμού και λειτουργίας των ελεγκτικών οργάνων. Ολοκλήρωση της στελέχωσης και τη λειτουργίας όλων των ανεπτυγμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Προώθηση του εκσυγχρονισμού του συστήματος διεξαγωγής κλινικών μελετών. Ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού στο τομέα του ιατρικού τουρισμού και του Μητρώου Παρόχων Τουρισμού Υγείας.

ΛΑ.Ε.

Ανασυγκρότηση του διαλυμένου εθνικού συστήματος υγείας, των δημοσίων νοσοκομείων και ενός πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας υψηλής ποιότητας, προσιτού σε όλους, στο κέντρο και την περιφέρεια.

Εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και βασικών αγαθών (ρεύμα, νερό, θέρμανση) για όλους.

Ποτάμι

Οι 15 προτάσεις του Ποταμιού για την Υγεία

Νοσοκομεία με οργάνωση και διοίκηση που να προάγει την αποδοτική και αποτελεσματική τους λειτουργία με εξορθολογισμό των δαπανών τους μέσα από το σύγχρονο management.

Νοσοκομεία ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα απαλλαγμένα από την κομματοκρατία, που μετρούν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, δημοσιεύουν τα αποτελέσματα απόδοσης/αποτελέσματος ενδυναμώνοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης των αρρώστων σε αυτά.

Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση Νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, ανάδειξη της εξειδίκευσης των υπηρεσιών τους και αλληλοκάλυψη.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών πληροφορικής στη διοίκηση και την Ιατρική /θεραπευτική φροντίδα του νοσοκομείου (paperless & filmless Hospital). Καθιέρωση του Ιατρικού φακέλου Ασθενούς, βελτίωση και επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού.

Ανασχεδιασμό της χωροταξικής κατανομής των νοσοκομείων ειδικά στην Αττική.

Προγραμματισμός νέων αποκεντρωμένων μονάδων.

Σύγχρονο σύστημα εφημεριών, βασισμένο στον οικογενειακό γιατρό.

Διαρκή αξιολόγηση ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Σύγχρονο, διάφανο και αποκεντρωμένο, ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών

Πλήρη αναδιοργάνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ενίσχυση του επιστημονικού του κύρους.

Εξειδικευμένα συμβούλια ανά ειδικότητα για την προαγωγή της εκπαίδευσης της αριστείας και των καλών πρακτικών στην άσκηση της ιατρικής και της νοσηλευτικής.

Πλήρη αναδιοργάνωση της ιατρικής εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακόεπίπεδο.

Αναδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων με βάση τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς.

Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα υγείας για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους.

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

 

ΚΚΕ

Μόνο η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους. Με οργάνωση, ενότητα και αγώνα οι εργατοϋπάλληλοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι γυναίκες, να διεκδικήσουν όλα τα λεφτά των ταμείων, να αγωνιστούν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην υγεία, στην πρόνοια, στις συντάξεις. Αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, γιατί είναι αυτή που ανταποκρίνεται στο συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού.

ΑΝΕΛ

1.Θεσμοθέτηση υπουργείου Υγείας ως ξεχωριστό υπουργείο, αυτοδύναμο και ανεξάρτητο, αρμόδιο μόνο για θέματα Υγείας. (Ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του θα είναι η απογραφή και καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου).

2. Παροχή Δωρεάν Ιατροφαρμακευτικής (ΙΑΦΑ) Περίθαλψης σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού (πολύτεκνοι, χρόνια πάσχοντες, ‘Αποροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, Μονογονεικές οικογένειες, εξαρτημένα άτομα και ΑΜΕΑ, ‘Ανεργοι-για το διάστημα της ανεργίας, Δημόσιους Υπαλλήλους και Ένστολους). Στην ΙΑΦΑ περίθαλψη περιλαμβάνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι ιατρικές επισκέψεις και τα φάρμακα, η νοσηλεία και οι θεραπείες. Προβλέπεται συμμετοχή στην ΙΑΦΑ περίθαλψη και το ποσοστό συμμετοχής καθορίζεται βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος του προηγουμένου έτους. Έτσι: Συμμετοχή 2% αναλογεί σε εισοδήματα από 20.000-50.000. ετησίως, 3% αναλογεί σε εισοδήματα άνω των 50.000 ετησίως έως 100.000 και συμμετοχή 6% αναλογεί σε εισοδήματα άνω των 100.000.

3. Θεσμοθετείται ο Υγειονομικός Χάρτης της Ελλάδας στο οργανόγραμμα του Υπουργείου ο οποίος περιλαμβάνει: Αυτόνομο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό. -Η χώρα διαιρείται σε 6 ή 9 Υγειονομικές Περιφέρειες που διοικούνται από ισάριθμες Επιτροπές Υγείας. Σε κάθε επιτροπή Υγείας προεδρεύει ο Περιφερειάρχης με εξειδίκευση στο χώρο της Υγείας (κύρια ιατρός) με πρότερο σημαντικό έργο (επιστημονικό και διοικητικό). Ο Περιφερειάρχης λογοδοτεί άμεσα σε Υφυπουργό και Υπουργό, έχει την λειτουργική ευθύνη των νοσοκομειακών μονάδων της Υγειονομικής του Περιφέρειας και συγκαλεί τα ΔΣ αυτών σε τακτά χρονικά διαστήματα που αποφασίζονται με βάση τις ιδιαίτερες υποχρεώσεις του. Στην επιτροπή Υγείας συμμετέχουν οι τοπικές αρχές καθώς και εκπρόσωποι άλλων οργανισμών και φορέων. Αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε πλήρη και αυτόνομη λειτουργική μονάδα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο κάθε νομού (σ.σ.κάθε Υγειονομική Περιφέρεια διαθέτει ισάριθμα Νομαρχιακά Νοσοκομεία όσα και οι νομοί της).

4. Τα Κέντρα Υγείας στελεχώνονται με Γενικούς γιατρούς. Οι συγκεκριμένοι γιατροί ελέγχουν την παροχή των υπηρεσιών υγείας απολαμβάνοντας αυτονομία στην άσκηση του έργου τους. Παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο ΕΣΥ και αμείβονται με μικτό σύστημα πληρωμής με βάση τις κατά κεφαλήν αποδοχές ανάλογα με το μέγεθος της λίστας του κάθε γιατρού, αλλά και κατά πράξη για ορισμένες ιατρικές πράξεις.

5. Θεσμοθετείται η στήριξη των Ελληνικών Φαρμακευτικών Εταιρειών (Παραγωγή-Διάθεση- Γενόσημα-Εξαγωγές) καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου(ΕΟΦ). Θεσμοθετείται επίσης η στήριξη των Ελληνικών Εταιρειών για την εκπόνηση και εκμετάλλευση ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν στην παραγωγή σκευασμάτων και προϊόντων ιατρικής βιομηχανίας (εργαλεία-αναλώσιμα-μικρο-και νανο-ιατρική).

6. Μεταμοσχεύσεις: Δημιουργία ξεχωριστών και ανεξάρτητων λειτουργικών νοσοκομειακών τμημάτων εξειδικευμένων στη μεταμόσχευση οργάνων με ξεχωριστό οργανόγραμμα που καθορίζει ο Διευθυντής του Μεταμοσχευτικού κέντρου. Με βάση την πληθυσμιακή ανάγκη της χώρας εκτιμάται ότι τα κέντρα δυνατόν να κατανέμονται ως εξής: Μεταμοσχευτικό Κέντρο Καρδιάς (Αθήνα-Θεσ/κη), Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών, Μεταμοσχευτικό Κέντρο Ήπατος. Οι ΑΝΕΛ προτείνουν διαρκή εκπαίδευση των γιατρών και νοσηλευτών/τριών των ομάδων με ευθύνη και αξιολόγηση από τον Διευθυντή της μονάδος. Στήριξη της ορθολογιστικής λειτουργίας των ΜΕΘ κάθε νομαρχιακού νοσοκομείου, όπου θα νοούνται ως θέσεις υποδοχής δοτών για μεταμόσχευση. Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜ ως συντονιστικού κέντρου.

7. Θεσμοθετείται η Δημιουργία Μονάδων-Κέντρων Κοινωνικής Ιατρικής (Απαλοιφή φαινομένων επαιτείας, εξαρτημένων ατόμων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης- Λοιμώδη νοσήματα-AIDS-ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- παραπληγικοί κ.ά). Επίσης δημιουργούνται σε κάθε Περιφέρεια Κέντρα Γηριατρικής, Αυτόνομες Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Χρονίων Παθήσεων.

ΠΑΣΟΚ

Νέο κοινωνικό κράτος, που αποτελεί συνιστώσα της Ανάπτυξης. Και αυτό σημαίνει ότι πόροι και δράσεις από το Πλεόνασμα που δημιουργείται θα κατευθύνεται με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο και επιλογές, κατά προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υπηρεσίες και εισόδημα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα πλαίσιο που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη για την εξασφάλιση βασικών αγαθών (που είναι η στέγη, η θέρμανση, η τροφή, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στο γιατρό στο νοσοκομείο) αλλά έχει και ως στόχο την επανένταξη. Aναμόρφωση και ενίσχυση του πλαισίου στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, με έμφαση στη διασφάλιση της πρόσβασης και συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, στην εργασία εφόσον το επιτρέπει η μορφή της αναπηρίας, στη μόρφωση, σε κάθε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Eπανασχεδιασμός και προώθηση της μεταρρύθμισης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτελεσματική-επαγγελματική διαχείριση των πόρων, συνεχής αξιολόγηση δομών και προσφερόμενων υπηρεσιών σε ένα σύστημα καθολικό, αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό. Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποκεντρωμένη ανάπτυξη, σημεία πρόσβασης και εξυπηρέτησης των πολιτών σε κάθε Δήμο και Δημοτικό Διαμέρισμα. Ανάπτυξη και διεύρυνση του νέου προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας που δημιουργεί νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας και ποιοτικές υπηρεσίες. Στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος με νέους πόρους από την μείωση της ανεργίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας με ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων οργάνωσης και λειτουργίας. Διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων και ολοκλήρωση των ενοποιήσεων. Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων συμπληρωματικών παροχών, που πρέπει να αποτελέσουν τον δεύτερο ισχυρό πυλώνα της ασφάλισης.

Δ. Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

ΣΥΡΙΖΑ

Ενίσχυση και αναβάθμιση του ελλειμματικού συστήματος πρώτης υποδοχής στη νησιωτική χώρα και άμεση παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας. Δημιουργία νέων ανοικτών δομών υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων. Περαιτέρω αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου (Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφυγών) για την διασφάλιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ενημέρωση των αλλοδαπών αναφορικά με τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής.

Νέα Δημοκρατία

-αλλαγή του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως έχει συγκεκριμένα προτείνει η Νέα Δημοκρατία,

-ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με κάθε τρόπο που μπορεί να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη χώρα,

την πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής, και υπογραφή αποτελεσματικής και λειτουργικής συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.,

-αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων και διαδικασιών επιστροφής ώστε να μην καθίστανται μη εφαρμοστέες,

υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών, ή χρήση συμφωνιών της Ε.Ε. με τις χώρες αυτές, (μπορούν να γίνουν ένα)

-την πάταξη του παρεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, και αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης και για νέους μετανάστες,

-τη λήψη μέτρων κατά της μαύρης εργασίας παράνομων μεταναστών σε επιχειρήσεις.

-εκκένωση των κτιρίων του κέντρου που έχουν καταληφθεί παράνομα

ΛΑ.Ε.

Πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Αγώνας εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων που παροξύνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Διεκδίκηση στήριξης που οφείλουν στη χώρα μας και στις άλλες χώρες «πρώτης γραμμής» οι άλλες, βορειότερες χώρες της Ευρώπης, Κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή μεταναστών. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για την τραγωδία στο προσφυγικό και χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για να ανακουφιστεί αυτή η κατάσταση. 

Ποτάμι

-Η Ελλάδα δεν έχει ανοιχτά σύνορα όπως δεν έχει ανοιχτά σύνορα στον Έβρο. Κάθε χώρα θέλει μια ελάχιστη ασφάλεια. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα για τους μετανάστες όλου του κόσμου. -Θέλουν μια χώρα στην οποία να μπορούν να ζουν από τους κόπους της δουλειάς τους.

-Σύνορα που θα τα φυλάει η FRONTEX, με έξοδα της Ευρώπης

-Συνδρομή της Ε.Ε. για τη βοήθεια στους πρόσφυγες

ΚΚΕ

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί λύση που θα σέβεται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), για διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, για εγκατάστασή τους σε ανοικτούς χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης. Απαιτεί εδώ και τώρα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, και τα υπόλοιπα σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Υπέρ της σύγκρουσης με τις απαράδεκτες συνθήκες της ΕΕ Δουβλίνο 2 και 3, που συνεχίζουν να απαγορεύουν τη μετάβασή των προσφύγων και μεταναστών απ’ την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Πρόθεση παρέμβασης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν η ίδια να διευκολύνει την καταγραφή και την μεταφορά τους με πτήσεις τσάρτερ ή και με πλοία αν χρειαστεί. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα. Σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, επισημαίνει την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι δεν είναι αυτή η λύση. Η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους».

Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και ανδρών της αστυνομίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης.Τις πρώτες πρωινές ώρες δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με γκλομπ, σε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται επί μέρες εγκλωβισμένοι στο νησί και προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο για να φύγουν πρός την ηπειρωτική χώρα,Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ) Eurokinissi

 

ΑΝΕΛ

Δήλωση αρχηγού ΑΝΕΛ : «Αν είχα το δικαίωμα για ένα βέτο, θα ήταν για το θέμα της ιθαγένειας. Διαφώνησα πλήρως σε αυτό και το καταψηφίσαμε. Αν μπορούσα να αντιδράσω περισσότερο σε αυτό», εξήγησε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΑΝΕΛ συμφωνούσαν με την μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έδρασε όπως έπρεπε. Το πρόβλημα άρχισε πολύ πιο πριν. Όταν οι ΑΝΕΛ μίλησαν για κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ μας λοιδόρησαν» και προσέθεσε: «για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό πρέπει να δούμε πώς θα γυρίσουν οι άνθρωποι αυτοί στις εστίες τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες είναι και οι λαθρομετανάστες».

ΠΑΣΟΚ

-χρειάζονται θεσμικές αλλαγές ώστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – όπως η πρόσφατη υπόθεση των μεταναστών – να ενεργοποιείται ο «Ξενοκράτης».

-πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

E. Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

ΣΥΡΙΖΑ

Είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του συστήματος των υπαρχόντων διεθνών οργανισμών, καθώς επίσης και  η δημιουργία εποικοδομητικών συμμαχιών με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών. Κρίνουμε αναγκαία την περιφερειακή συνεργασία, αλλά απαλλαγμένη από οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη ή καπιταλιστική κατεύθυνση. Απορρίπτουμε επίσης τους “αλυτρωτικούς πολέμους” ή τους λεγόμενους “πολέμους για τη δημοκρατία”. Το Κυπριακό Ζήτημα, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, το ζήτημα Ρωσίας-Κίνας, καθώς και η συνεργασία με τις χώρες: Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ν.Αφρική και Ινδία , είναι θέματα που αποτελούν μέρος της ατζέντας μας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής πολιτικής που θα αποφέρει αποτελέσματα, απαλλαγμένη από το Μνημόνιο. Το Υπουγείο Εξωτερικών πρέπει να αναμορφωθεί ,ώστε η λειτουργία του να στηρίζεται στης αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας. Η λειτουργία του Υπουργείου θα πρέπει να είναι διαφανής και ανοικτή στον έλεγχο από το Κοινοβούλιο, ώστε να είναι εγγυημένη η αξιοκρατική πρόσληψη και εξέλιξη του προσωπικού και να αποτραπούν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος και να προστατευθούν οι δημόσιοι λειτουργοί από τυχόν πολιτικές πιέσεις. To Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αποκαταστήσει σταθερούς δεσμούς με την κοινωνία, τα Πανεπιστήμια, φορείς του πολιτισμού, την ομογένεια και της δράσεις για το περιβάλλον ώστε να αντλήσει ιδέες και δυναμισμό.

Άμυνα:

-Αύξηση των θέσεων (με νέα και μόνιμα μέλη) στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

-Η Ελλάδα  ως διαμεσολαβητής της ειρήνης και της αντάπτυξης στα Βαλκάνια τη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής.

-Κυπριακό ζήτημα: πίστη στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών, με θεμέλιους λίθους του διαλόγου την αναγνωρισμένη από το 1960 Κυπριακής Δημοκρατίας, απορρίπτουμε την ουσιαστική ομοσπονδία και στόχος στη δικοινοτική, διζωνική.

-Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας: η λύση βρίσκεται στο υπάρχον Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, ενώ πρόταξη τον έλεγχο των εξοπλισμών των δύο χωρών, και συνεργασία με τις αριστερές προοδευτικές πρωτοβουλίες στην Τουρκία.

-Ανατολική Μεσόγειος: δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της  Παλαιστίνης, ώστε να είναι πλέον χώρος ειρήνης και όχι συμφερόντων.

-Καταδίκη του πολέμου στη Συρία. Η Ελλάδα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση. Επίσης, η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ προκειμένου να αξιοποιήσει τον θαλάσσιο πλούτο της.

-Βαλκάνια: το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί καθώς και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.

Νέα Δημοκρατία

Η εξωτερική πολιτική είναι υπόθεση αυστηρά εθνική, πέρα και πάνω από κόμματα, πρόσωπα και μικροπολιτικές πρακτικές με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Σήμερα, η εξωτερική πολιτική δεν θέτει μόνο αμυντικές κόκκινες γραμμές, αλλά σχεδιάζει και χτίζει ευδιάκριτες γαλάζιες γραμμές. Ανάγκη εμβάθυνσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των κρατών μελών της, και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα ζωτικά τους συμφέροντα. Βούληση για την διεύρυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ καθώς και τη συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία έγινε πολύ πιο σημαντική το 2012-2015 Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος: Αταλάντευτη θέση μας είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και τα ξέρουμε και τα αναγνωρίζουμε και τα προστατεύουμε. Κυπριακό: ένα θέμα εισβολής και κατοχής. Επιμένουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και την αναζήτηση λύσης που να σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο. Απόδημος ελληνισμός – δικαίωμα ψήφου: Κατάθεση σχετικού εκτελεστικού νόμου έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στους απόδημους, στους Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Άμυνα:

Οι ένοπλες δυνάμεις φορτώθηκαν πολλές δυσκολίες. Θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για τα καλύτερα αποτελέσματα στα επιχειρησιακά αλλά και τα προσωπικά τους ζητήματα. Η οικονομική κρίση δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίνεται αφορμή για την ανασυγκρότησή τους με προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα. Προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο και δράσεις. Στόχος η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν. Προσωπικό θητείας με καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας προς όφελος κτήσης μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Επένδυση στο Στρατό του μέλλοντος με ορθολογιστικό επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων-δυνατοτήτων και εξοπλισμό αυτού σε συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ανασχεδίαση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συνεχή επιμόρφωση – εκπαίδευση των στελεχών, εντός και εκτός Ελλάδος. 

ΛΑ.Ε.

Ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική διεθνών σχέσεων, στον ενεργειακό, οικονομικό και πολιτικό τομέα, που δεν θα περιορίζεταιι αποκλειστικά στα στενά όρια της Ε.Ε. Ενεργητική πολιτική συνεργασίας στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Μια πολιτική που θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS, τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές του πλανήτη. Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, απομάκρυνση των αμερικανικών-νατοϊκών βάσεων, και μη συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ειρηνικό διάλογο, στη βάση της πιστής τήρησης των διεθνών συμφωνιών, του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες βάσεις. Τερματισμός της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. 

Άμυνα:

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δεν είναι κακό πράγμα για την άμυνα να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε. για την προκαταβολή των 5 δισ. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη,  “Υπάρχει μία διακρατική συμφωνία, με κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν γιατί συμφέρει τη χώρα μας και θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα ξεκινούσε το έργο”.

 

Ποτάμι

Η οικονομική κρίση στην αρχή και μετά η διαχείρισή της με τα λάθη που έγιναν εκατέρωθεν έχουν δημιουργήσει ένα ρήγμα. Η Ελλάδα εμφανίζεται τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης άλλοτε σαν κακομαθημένο, απείθαρχο παιδί και άλλοτε σαν επαίτης, σπανίως όμως ως ισότιμος συνομιλητής. Παράλληλα, ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, σήμερα η εμπιστοσύνη στην ΕΕ υπολογίζεται σε λιγότερο από 20%. Η απομόνωση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν αλλά και συνεργασία δεν σημαίνει υποτέλεια. Η χώρα έχει πετύχει πολλά σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους τους. Υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Στο Κυπριακό η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταθούν στο πλευρό των ηγετών της Κύπρου. Σκοπιανό: η εθνική γραμμή δεν πρέπει να αλλάξει. Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία. Τα Σκόπια πρέπει να κληθούν να επιλέξουν. Ή Ευρώπη ή το χάος. Ελληνοτουρικό: Δημιουργία μηχανισμού τακτικών αλλά άτυπων συναντήσεων των δύο χωρών, ορίζοντας έναν «Έλληνα ειδικό απεσταλμένο για την Τουρκία» (όχι απαραίτητα πολιτικό) ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας. Γέφυρες στην νέα Τουρκία που κοιτάει δυτικά (φοιτητές, επιστήμονες, νεολαίοι). 

Άμυνα:

Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. και την άμεση αξιοποίηση όσων χώρων δεν χρησιμοποιούνται με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άμεσα προβλέπεται η κατάργηση 50 στρατοπέδων. Μία χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να έχει στρατό, πρέπει να έχει μια μικρή αποτρεπτική δύναμη. Δυστυχώς, η χώρα δεν έχει το οικονομικό περιθώριο να στηρίζεται μόνο σε στρατιώτες που θα τους πληρώνει. Πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη θητεία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, ώστε κάποια στιγμή αν η χώρα κατορθώσει οικονομικά να έχει τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερα επαγγελματικά τμήματα, να μειώνεται ανάλογα και η υποχρεωτική θητεία.

ΚΚΕ

Ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ούτε οι γειτονικοί λαοί και άλλοι λαοί της Γης πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από την ελληνική πολιτική που ασκείται σε διεθνές πεδίο. Δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση, περικύκλωση, εμπάργκο και επιδρομή, που να μην έχει πάρει μέρος η Ελλάδα, με στρατό και βάσεις, με οικονομικά και πολιτικά μέτρα, μέχρι το Αφγανιστάν ακόμα και κατά της μακρινής μας Κούβας. Η Ελλάδα δεν είναι εξασφαλισμένη ότι θα υποστηριχτεί ούτε από τους παραδοσιακούς της συμμάχους, αν βρεθεί μπροστά σε κάποια απειλή. Πράγμα, βεβαίως, που δεν είναι και πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Άμυνα:

Δεν αναγνωρίζεται η μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων Αμυνας σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. – Δεν αναγνωρίζεται η δήλωση της Μαδρίτης. – Επιστροφή των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, σε Κόσσοβο, Αφγανιστάν, ΠΓΔΜ. – Υπέρ της ύπαρξης μονίμων στελεχών και μάλιστα καλά αμειβόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα από τις παραγωγικές σχολές, ανώτατες και υπαξιωματικών, με εισαγωγή χωρίς διακρίσεις, που να παρέχουν υψηλή μόρφωση σε όλους τους τομείς. – Αντίθετοι με το μισθοφορικό στρατό σαν θεσμό. -Βελτίωση συνθηκών δουλειάς και ζωής τόσο των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των στρατευμένων. – Καταδίκη στην ανάθεση καθηκόντων αστυνόμευσης σε τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, την εκπαίδευσή τους σε μια τέτοια κατεύθυνση. -Κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν τους νατοϊκούς σχεδιασμούς ή τους σχεδιασμούς των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. -Υπέρ της στήριξης εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. – Απομάκρυνση των ξένων βάσεων. – Απόρριψη των τουρκικών διεκδικήσεων για βραχονησίδες και νησιά στο Αιγαίο. – Υπέρ της λύσης του Κυπριακού με βάση τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ, που έχουν μπει στο ντουλάπι.

ΑΝΕΛ

Δημιουργία Εθνικής -Πατριωτικής και Δημοκρατικής Συμμαχίας που στόχο την προστασία των εδαφών της Ελλάδας και όσους την επιβουλεύονται.

-Οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης δεν χρειάζονται προστασία από το τουρκικό προξενείο

-Επέκταση της Θαλάσσιας Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας (ΑΟΖ) στα διακόσια ναυτικά μίλια όπως επιτάσσει το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και όπως έκανε η Κύπρος και χάραξη θαλασσίων συνόρων με τις γειτονικές χώρες.

Άμυνα:

Οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν ως βάση τους σε ποιοτικούς εξοπλισμούς που θα εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας. Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα είναι άρτια εκπαιδευμένο και με αποδοχές ικανοποιητικές που ανταποκρίνονται στο έργο τους.

ΠΑΣΟΚ

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους. Η αποπυρηνικοποίηση του μεσογειακού και βαλκανικού χώρου, η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιγξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη, η συναδέλφωση των λαών και η δομή όλων των χωρών σε μια πανανθρώπινη και πανελεύθερη Κοινότητα με ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αποτελούν μόνιμες επιδιώξεις της.  

Άμυνα:

Η οικονομία είναι μία παράμετρος εθνικής ισχύος και γίνεται προσπάθεια να εξουδετερωθεί οποιαδήποτε επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. 

ΣΤ. Ασφαλιστικό

ΣΥΡΙΖΑ

Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συλλογικής αυτονομίας. Εγγύηση της αυτοδύναμης προστασίας των εργαζομένων σε συνδυασμό με την θεσμική αναβάθμιση των όρων εργασίας, ιδίως στο πεδίο του συλλογικού εργατικού δικαίου. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αδρανοποιήσει το μέχρι σήμερα κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο σχέδιο για την εργασία, ασκώντας επιθετικά πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές επικεντρώνεται στα παρακάτω βήματα:

Ξεκινά άμεσα η διαδικασία διαβούλευσης με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ισχύσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Ψηφίζεται άμεσα ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί σήμερα το πιο προωθημένο διεθνές κείμενο προστασίας των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Προχωρά η επαναρρύθμιση του πεδίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω υιοθέτησης νέου νομοθετικού πλαισίου. Η επαναρρύθμιση αυτή θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διεκδίκηση ενός δημόσιου και καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Προς διαπραγμάτευση Ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με ισοδύναμα μέτρα. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιαμόρφωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να καλύπτει πλήρως τις παραπάνω κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και τις πιθανές μειώσεις. των συντάξεων του ΟΓΑ Εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ )που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση εισφορών για τις χαμηλότερες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αύξηση των εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα. Παράλληλο πρόγραμμα Καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών. Πλήρης διασφάλιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως τα ΑμεΑ και των εργαζομένων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και διασύνδεσή τους με τα ΚΕΠ προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στόχευση του ΚΕΑΟ σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων για την αύξηση των εσόδων τους. Δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων μεταξύ ασφαλισμένων και Δημοσίου ώστε να διευκολύνεται η εκπλήρωση των κοινωνικοασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Διεύρυνση των κοινωνικών παροχών προς τους συνταξιούχους (δωρεάν διανομή ετήσιων καρτών μετακίνησης στα ΜΜΜ με εισοδηματικά κριτήρια, διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων της ΔΕΗ, ειδική επιδότηση για είδη πρώτης ανάγκης σε συγκεκριμένες κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας κλπ).

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων κύριας ασφάλισης υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Βρούτση, στο υπ. Εργασίας, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013. Η οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης αφορά τα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ). (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Νέα Δημοκρατία

Διαμορφώνουμε  το νέο «ασφαλιστικό χάρτη» της χώρας. Δημιουργήσαμε το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο καταγράφει ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταβολή προσωπικού των επιχειρήσεων (προσλήψεις/απολύσεις) σε όλη την Ελλάδα. Καταπολεμούμε πλέον αποτελεσματικά την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Δημιουργήσαμε το «Λευκό Μητρώο Συνεπών Επιχειρήσεων – ΠΕΡΣΕΑΣ» επιβραβεύοντας, για την προαγωγή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και την ανάδειξη του «καλού παραδείγματος». Εξοικονομούμε 300 εκ ευρώ το χρόνο από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Χάρη στην αξιοποίηση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» και την υλοποίηση σαρωτικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων σταματήσαμε όλες τις διαρροές του ασφαλιστικού συστήματος σε πλασματικές παροχές (π.χ εντοπισμός συντάξεων αποθανόντων μέσω του δικτύου ΑΡΙΑΔΝΗ). Επανελέγχουμε το σύνολο των τίτλων αναπηρίας που έχουν μέχρι σήμερα αποδοθεί, μέσω ειδικών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Εξοικονομούμε ετησίως περισσότερα απο 150 εκ ευρώ χάρη σ’ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αυτοματοποιημένων συμψηφισμών μεταξύ ασφαλιστικών οφειλών, επιστροφών φόρου και πάσης φύσεως, πληρωμών, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων, επιχορηγήσεων εισοδήματος κ.λπ. Εξυγιάναμε τα συστήματα επικουρικής ασφάλισης και παροχών εφάπαξ, ενοποιώντας τα διάσπαρτα ταμεία υπό τη σκέπη ενός ενιαίου φορέα και εφαρμόζοντας ένα νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών. Διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα αυτών των ταμείων και κυρίως, τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να λάβουν συντάξεις και παροχές εφάπαξ. Καταργήσαμε τους φόρους υπέρ τρίτων (μη ανταποδοτικοί πόροι) που είχαν επιβληθεί σε τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας εδώ και πολλές δεκαετίες για την προνομιακή χρηματοδότηση συντάξεων επιλεγμένων επαγγελματικών ομάδων. Οι πόροι αυτοί «επιστρέφουν» στην αγορά και τους καταναλωτές, μέσω της μείωσης των τιμών σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες. Βάση Πληρωμής Συντάξεων «Ήλιος», χαρτογραφώντας κάθε φανερή και αθέατη πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος. Έτσι για πρώτη φορά έχουμε στην Ελλάδα ακριβή και αξιοποιήσιμα δεδομένα. Απονομή σύνταξης με το σύστημα «Άτλας» με το πάτημα ενός κουμπιού. Πιο ευέλικτη και λειτουργική οργανωτική δομή της κοινωνικής ασφάλισης, που θα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς καμία επίπτωση στις παροχές και τα όρια ηλικίας. Αξιοποιούμε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας μέσω της πληροφοριακής βάσης «ΕΣΤΙΑ», προχωρώντας παράλληλα σε ευρύ πρόγραμμα συστεγάσεων υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων. Από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που διεξάγει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκύπτει ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι κινείται σε περιβάλλον βιωσιμότητας, όπως δείχνουν οι μακροπρόθεσμες προβολές έως το 2060.  Η βασική υποχρέωση της Χώρας μας, σύμφωνα με το νόμο 3863 του 2010, ώστε το ύψος των δαπανών μέχρι και το 2060 να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009, επίσης φαίνεται να επιτυγχάνεται.

ΛΑ.Ε.

-Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελούν πιστό αντίγραφο των επιταγών του 3ου μνημονίου για νέες μειώσεις κύριων συντάξεων και εξαφάνιση επικουρικών συντάξεων, για κατεδάφιση των κατωτάτων συντάξεων, για νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας με κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο μέχρι τώρα έδινε ανάσα ζωής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

-Με τα μέτρα αυτά θα αφαιρεθούν 2 δις. ευρώ ετησίως από τα εναπομείναντα, από τη μνημονιακή λεηλασία, πενιχρά εισοδήματα των συνταξιούχων, που οδηγούνται στον κοινωνικό καιάδα.

-Η παραιτηθείσα κυβέρνηση με την αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών είχε ως βασικό στόχο να υποκλέψει την ψήφο του λαού και κυρίως των συνταξιούχων, πριν προλάβουν να καταλάβουν τι τους επιφυλάσσει το 3ο μνημόνιο.

-Η Λαϊκή Ενότητα θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους να αγωνιστούν πιο αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των συντάξεων και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και για την κατάργηση όλων των επονείδιστων μνημονίων.

Ποτάμι

Να ενισχυθεί το εθνικό εισόδημα, να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης: Ένα από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων, η κοινωνική ασφάλιση, σήμερα βρίσκεται υπό απειλή. Να ενισχυθεί το εθνικό εισόδημα, να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία.Η Ελλάδα χρειάζεται ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης: Ένα από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων, η κοινωνική ασφάλιση, σήμερα βρίσκεται υπό απειλή. Σημαντική μερίδα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το κράτος πρόνοιας κινδυνεύει και θα καταρρεύσει εάν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν μεταρρυθμιστεί άμεσα. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται βασικές θεσμικές αλλαγές, όπως ο ορθολογισμός των δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, η υιοθέτηση ρηξικέλευθων λύσεων για τη διαχείριση των ασφαλιστικών φορέων, η αξιοποίηση των πόρων τους, ψηφιοποίηση και ενοποίηση όλων των συστημάτων και, το σημαντικότερο, ο μετασχηματισμός του ασφαλιστικού συστήματος στα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ασφαλιστική εισφορά ειδικά των νέων επαγγελματιών έχει καταντήσει ένα χαράτσι. Δεν μπορεί ο κάθε άνθρωπος που ξεκινάει μια δουλειά να πρέπει κάθε μήνα ένα σταθερό ποσό σ’ ένα ασφαλιστικό σύστημα που μπορεί να μην του παρέχει τίποτα. Θα πρέπει να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά με τα μηνιαία έσοδα.

ΚΚΕ

Oι εξελίξεις στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα αφορούν όλο το λαό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν αφορά μόνο σε συντάξεις, αλλά την ίδια την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία του λαού. Ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να απαλλαχθούν κράτος και μεγαλοεργοδότες από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη. Για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, για να διασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία.. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει και έχει συμφωνήσει με την ΕΕ τη σφαγή των συντάξεων, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα ως τα 70, τη δραστική περικοπή των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Το ασφαλιστικό αποτελεί πραγματικά αιτία πολέμου.

ΑΝΕΛ

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη διασφάλιση των (εξ αυτής) απωλειών που θα επέλθουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, από άλλες πηγές χρηματοδότησής του. Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής θα βαρύνει την πρόληψη αντί της καταστολής, με έγκαιρη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και αντίστοιχη ενίσχυσή τους με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Η πάγια εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα μοναδική μέθοδος επιβολής προστίμων και ποινών δεν έχει αποδώσει, αλλά αντίθετα έχει εκτινάξει την εισφοροδιαφυγή σε εξωφρενικά επίπεδα. Επιβάλλεται ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των Ελλή- νων πολιτών. Εμμένουμε στις θέσεις του αρχικού προγράμματος του κινήματος σχετικά με την κατάργη- ση της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και τη δημιουργία του Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών Δημοσίου. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, εργαζόμενοι και μη, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ή να απολαμβάνουν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, χωρίς όριο ημερομισθίων, ανά έτος.

ΠΑΣΟΚ

Στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος με νέους πόρους από την μείωση της ανεργίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας με ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων οργάνωσης και λειτουργίας. Διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων και ολοκλήρωση των ενοποιήσεων. Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων συμπληρωματικών παροχών, που πρέπει να αποτελέσουν τον δεύτερο ισχυρό πυλώνα της ασφάλισης. Στόχος  ένα  σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες.

Για τις θέσεις των κομμάτων συμβουλευθήκαμε τα site τους, τις ομιλίες των πολιτικών τους αρχηγών, καθώς και το vouliwatch.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα