Δημοσκόπηση Marc: Με 7,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ

Κάλπη - φωτογραφία αρχείου
Κάλπη - φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η δύναμη της Ν.Δ. υπολογίζεται στο 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%. Διαφορά 6,7 μονάδων "βλέπει" η Metron Analysis.

Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Marc ενόψει των ευρωεκλογών, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα καταγράφει τη διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της Ν.Δ. υπολογίζεται στο 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%. Στην ανάλυση της δημοσκόπησης σημειώνεται πως η διαφορά μπορεί να κυμανθεί από 5,8% έως 8,6%.

ADVERTISING

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές της Marc επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.

Αναλυτικά, στη «Βασική εκδοχή» όσον αφορά στην πρόθεση επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 23,1%. Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, αλλά σε κοντινή απόσταση είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%.

Από κει και πέρα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,3%, η Ελληνική Λύση 2,5% και η Ένωση Κεντρώων 2%, με όσους απάντησαν «Δεν έχω αποφασίσει» να αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 12,4%.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάζει η Marc, με βάση το πρώτο σενάριο, δηλαδή με «αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,6 μονάδες. Με βάση αυτό το σενάριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 32,3% έως 37,5%, με την κεντρική τιμή να είναι στο 34,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το ίδιο σενάριο, θα συγκεντρώσει ποσοστό από 23,9% έως 28,7%, με την κεντρική τιμή στο 26,3%.

Κατά το δεύτερο σενάριο, με «κατανομή των αναποφάσιστων ανά κόμμα προέλευσης», η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,8%, με την κεντρική τιμή για την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι 33,3% και για το κυβερνών κόμμα 27,5%.

Τέλος, με βάση το τρίτο σενάριο, με «πολυπαραγοντική κατανομή αναποφάσιστων», η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,7 μονάδων, και συγκεκριμένα η κεντρική τιμή της είναι 34,2%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 26,5%.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης για το «Πρώτο Θέμα», το ότι μόλις ένα 18,1% των συνταξιούχων έπεισε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα πάρουν «13η σύνταξη», αλλά και ότι οι 700.000 αναποφάσιστοι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος.

Metron Analysis: Διαφορά 6,7 μονάδων

Αλλά και σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» για τις ευρωεκλογές 2019, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με 6,7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις, Ευρωεκλογές 2019, Εκλογές 2019, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προβάδισμα 6,5 μονάδων δίνει στη ΝΔ νέα δημοσκόπηση της MRB

Δημοσκόπηση Marc για τον ΑΝΤ1: Στις 7,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2019: Η αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων και η άνοδος της άκρας δεξιάς

SHARE:

24Media Network