Διονύσης Καλαματιανός στο NEWS 24/7: Την 21η Μαΐου το πρώτο κόμμα θα κάνει κυβέρνηση, πρόοδος όμως μόνο με ΣΥΡΙΖΑ

Διονύσης Καλαματιανός στο NEWS 24/7: Την 21η Μαΐου το πρώτο κόμμα θα κάνει κυβέρνηση, πρόοδος όμως μόνο με ΣΥΡΙΖΑ
Ο Διονύσης Καλαματιανός eurokinissi

Ο Διονύσης Καλαματιανός τονίζει στη συνέντευξή του πως μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής με σταθερότητα, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς αλλά και από πολιτική και ηθική άποψη.

Για τα προβλήματα της Ηλείας που δεν αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, τις ενδεχόμενες συνεργασίες – συγκλίσεις για κυβέρνηση συμμαχίας μετά το βράδυ των εκλογών, τη ψήφο της νέας γενιάς αλλά και τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Βουλευτής Νομού Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, σε μια συνέντευξή του στο NEWS 24/7 λίγες ώρες πριν τις πρώτες κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής.

Όπως αναφέρει, η Ηλεία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής απαξίωσης και εγκατάλειψης, τόσο σε επίπεδο οδικών υποδομών, όσο και στο κομμάτι της Υγείας – Παιδείας. Για τις συμμαχίες αναφέρει πως πεποίθηση του κόμματός του είναι πως το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ωστόσο σημειώνει πως μόνο με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστικά προοδευτική διακυβέρνηση.

Υπογραμμίζει πως βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής διακυβέρνησης που εδράζει στο πρόγραμμά του είναι η στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, “ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες που διευρύνονται διαρκώς, απειλώντας την ίδια την κοινωνική συνοχή”.

Καλεί τέλος τους νέους στις κάλπες, διότι όπως αναφέρει, μετά από όσα έχουν υποστεί, αντιλαμβάνονται πως η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Διονύση Καλαματιανού, παρακάτω.

Η Ηλεία είναι ένας πολύπαθος νόμος και περισσότερα έχουν γίνει σε επίπεδο εξαγγελίας παρά σε επίπεδο υλοποίησης. Ποια προτεραιότητα θα θέσετε για την Ηλεία και την επόμενη μέρα της ως επόμενη κυβέρνηση; Πού εντοπίζονται κυρίως οι ευθύνες για τον εθνικό δρόμο Πάτρας Πύργου που ακόμη χρονίζει;

Η Ηλεία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής απαξίωσης και εγκατάλειψης. Πέρασαν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, διάστημα στο οποίο ο νομός όχι μόνο δεν πήγε μπροστά, αλλά πήγε πολύ πίσω. Τον Ιούλιο του 2019, υπήρχαν λειτουργικά νοσοκομεία και ενεργά πανεπιστημιακά τμήματα με εκατοντάδες φοιτητές. Είχαν δρομολογηθεί κρίσιμα έργα υποδομής, ορισμένα εκ των οποίων είχαν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται, όπως ο αυτοκινητόδρομος “Πάτρα – Πύργος” και το έργο αναβάθμισης στον Καϊάφα, ενώ, άλλα, όπως η μελέτη εκσυγχρονισμού του Φράγματος Πηνειού και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτυού του ΤΟΕΒ Γαστούνης είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Που βρισκόμαστε σήμερα μετά από 4 χρόνια;

  • Οι δημόσιες δομές υγείας στον νομό υπολειτουργούν, καθώς είναι υποστελεχωμένες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

  • Τα πανεπιστημιακά τμήματα εκδιώχθηκαν.

  • Εμβληματικά έργα που θα προσέδιδαν ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική, είτε έχουν παγώσει, είτε καθυστερούν, εξαιτίας κυβερνητικών παλινωδιών.

Επομένως, βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι η αποκατάσταση των αδικιών και η περαίωση βασικών υποδομών που έχει ανάγκη ο νομός.

Σε ότι αφορά το “Πάτρα – Πύργος”, τα προβλήματα ξεκινούν από το 2013, όταν από το συνολικό έργο του αυτοκινητόδρομου “Ολυμπία Οδός”, απεντάχθηκε το τμήμα “Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”, επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά για το “Πάτρα – Πύργος”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε, ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου, δίχως διόδια, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023.

Και ενώ το έργο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2019, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το 2020 ακύρωσε τις εργολαβίες που το κατασκεύαζαν. Για να αποφασίσει στη συνέχεια, μετά από 2 χαμένα χρόνια, δίχως διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση, να το εντάξει ξανά στην παραχώρηση “Ολυμπία Οδός”.

Επομένως, ένα έργο που θα ολοκληρωνόταν το 2023, χωρίς διόδια, τώρα, πηγαίνει για το 2025 και μετά. Θα υπάρξει, βεβαίως, επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι διερχόμενοι πολίτες για διόδια και αποζημιώσεις προς τους εργολάβους.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα την πρώτη Κυριακή πιστεύετε πως θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση σε συμμαχία με το τρίτο κόμμα;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για προοδευτική διακυβέρνηση βασίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει το πρόγραμμά μας, που περιλαμβάνει το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα “κοινωνικό συμβόλαιο”, με βασικά χαρακτηριστικά την αύξηση μισθών, τη μείωση τιμών, τη ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος, πάντα δίπλα στον πολίτη.

Αποτελεί πεποίθησή μας πως το 1ο με το 3ο κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή και για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει, όχι μόνο από πλευράς αριθμών και ποσοστών, αλλά και από πολιτικής και ηθικής άποψης, μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής με σταθερότητα.

Εν κατακλείδι, την 21η Μαΐου το πρώτο κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Το βασικό δίλημμα, λοιπόν, είναι: Μια από τα ίδια με Μητσοτάκη Πρωθυπουργό ή πολιτική αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την προοδευτική διακυβέρνηση; Σε αυτό θα κλιθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψει και τις οποίες δεν πρόλαβε να κλείσει στην προηγούμενη διακυβέρνηση του;

Αυτή τη στιγμή, η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, προκειμένου να σταθούν όρθιοι οι άνθρωποι που ασφυκτιούν από την κρίση ακρίβειας και χρεών. Είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες που διευρύνονται διαρκώς, απειλώντας την ίδια την κοινωνική συνοχή. Εκεί ακριβώς στοχεύει το πρόγραμμα των 50 ημερών της νέας προοδευτικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα,

  • θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα,

  • επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, που κατάργησε η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ,

  • αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι να κατατεθεί συνολικό σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ που θα περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας,

  • ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,

  • μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.

Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν και άλλα, πολλά και σημαντικά, όπως η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Όλα αυτά θα δώσουν ανάσα στους πολλούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει την γνώση, την εμπειρία και την αποφασιστικότητα για την επόμενη ελπιδοφόρα ημέρα.

Δεδομένου ότι η ψήφος των νέων είναι εν πολλοίς αχαρτογράφητη, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τη νέα γενιά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απευθύνει κάλεσμα προς τις νέες και τους νέους μας, να προσέλθουν στην κάλπη. Να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Να δώσουν τη μάχη των ιδεών, να διεκδικήσουν και να παλέψουν για τα όνειρά τους.

Τα τελευταία χρόνια η νέα γενιά βίωσε αλλεπάλληλες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, οδηγούμενη πολλές φορές στην ξενιτιά για μια καλύτερη τύχη. Στην τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είδε τις ελπίδες της να χάνονται, μέσα σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και επισφάλειας. Είδε να αποκλείεται από τα πανεπιστήμια της χώρας εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, για χάρη των μεγάλων συμφερόντων και των κολλεγίων. Είδε να γίνεται αποδέκτης σκληρής βίας σε πλατείες και σε πορείες.

Την 21η Μαΐου οι νέες και οι νέοι μας δηλώνουν “παρών”, επιλέγοντας να ζήσουν καλύτερα. Έχουν αντιληφθεί πως η μοναδική λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Είμαι βέβαιος πως η νέα γενιά, με ωριμότητα και αποφασιστικότητα θα καταδικάσει στην κάλπη την απερχόμενη κυβέρνηση και θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την προοδευτική διακυβέρνηση. Για μια νέα αρχή, για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα