Εκλογές 2023: Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τα κόμματα – Τι θα κρίνει το κόμμα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου

Εκλογές 2023: Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τα κόμματα – Τι θα κρίνει το κόμμα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου
SOOC

Αποφασίζει ο Άρειος Πάγος το βράδυ της Τρίτης επί του ελέγχου νομιμότητας των κομμάτων που αιτήθηκαν την συμμετοχή τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο επίκεντρο το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη αλλά και εκείνο του επίτιμου Αρεοπαγίτη Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου επί του ελέγχου νομιμότητας των κομμάτων που αιτήθηκαν την συμμετοχή τους στις εκλογές της 21ης Μαίου με επίκεντρο του ενδιαφέροντος το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη αλλά και εκείνο του επίτιμου Αρεοπαγίτη Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η 11μελής Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του δικαστηρίου που έχει ξεκινήσει από χθες τις διασκέψεις, αναμένεται απόψε το βράδυ να προχωρήσει στην ανακήρυξη των κομμάτων που θα κατέλθουν στις εκλογές, έχοντας ενώπιον της 47 φακέλους από τους 50 που υποβλήθηκαν αρχικά. Ήδη “κόπηκαν” από το δικαστήριο το κόμμα Μπογδάνου και Εμφιετζόγλου καθώς και αυτό της κ. Λατινοπούλου ενώ τελικά δεν υπέβαλε ψηφιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το κόμμα του κ. Νίκου Νικολόπουλου που είχε δηλώσει συμμετοχή.

Ζητούμενο για τους δικαστές που απαρτίζουν το Α1 Τμήμα, είναι να αποφανθούν για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και τις απαγορεύσεις που θέτει ώστε να κρίνουν εν τέλει, αν το κόμμα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση θα κατέλθει στις εκλογές. Ο ίδιος ο άλλοτε προβεβλημένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής με υπόμνημα που κατέθεσε η συνήγορος του στον Άρειο Πάγο υποστηρίζει ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ είναι αντισυνταγματική καθώς για πρώτη φορά εισάγει απαγόρευση για καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση πρωτόδικα και όχι αμετάκλητα. Ζήτησε μάλιστα να τεθεί προδικαστικό ερώτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια .

Οι δικαστές του αρμόδιου Τμήματος καλούνται επίσης και με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους καθώς και εκείνα που προσκόμισαν στα υπομνήματα τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να κρίνουν αν και το κόμμα Κανελλόπουλου μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία ή αν αποτελεί την εναλλακτική του έγκλειστου πρώην Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη να ελέγχει ένα κομμάτι του ακροδεξιού χώρου. Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να κρίνουν δηλαδή αν το εμφανιζόμενο διαζύγιο Κασιδιάρη- Κανελλόπουλου είναι δεδομένο και υπαρκτό ή αν οι δύο αρχικά εμφανιζόμενοι ως συνοδοιπόροι τελικά πράγματι πορεύονται μαζί χρησιμοποιώντας μία τακτική προκειμένου να “καεί” το κόμμα Κασιδιάρη και να σωθεί εκείνο του πρώην Αρεοπαγίτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η απόφαση του δικαστικού σχηματισμού για την ανακήρυξη των κομμάτων θα πρέπει να αναμένεται το βράδυ ή ακόμη και “αργά το βράδυ” σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από το Θέμιδος Μέλαθρον.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα