Εκλογές 2023: Συνάντηση των δημοσιογράφων του ντιμπέιτ στην ΕΡΤ – Τι δήλωσαν

Εκλογές 2023: Συνάντηση των δημοσιογράφων του ντιμπέιτ στην ΕΡΤ – Τι δήλωσαν
Το στούντιο της ΕΡΤ όπου θα διεξαχθεί το debate ΕΡΤ

Οι δημοσιογράφοι Αντώνης Σρόιτερ, Γιώργος Παπαδάκης, Ράνια Τζίμα, Παναγιώτης Στάθης, Σία Κοσιώνη και Μάρα Ζαχαρέα θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ, υποβάλλοντας ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε εξέλιξη, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, βρίσκεται η συνάντηση των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα υποβάλουν ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκεκριμένα, τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Προσερχόμενος σήμερα στην ΕΡΤ, ο Αντώνης Σρόιτερ δήλωσε σχετικά: Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον. Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο” .

Από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε:” Ντιμπέιτ μετά από 8 χρόνια, ήμουνα και το 2015 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή“. “Το άγχος, όπως έλεγε και η Έλλη Λαμπέτη, πηγαίνει με το ταλέντο”, απάντησε σε σχετική ερώτηση η κ. Ζαχαρέα.

Για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης η κ. Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του ντιμπέιτ, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ. ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες “οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Οπότε αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up. Επίσης θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε”.

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Παπαδάκης προχώρησε σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και είπε: Πρώτη φορά ντιμπέιτ. Υπάρχουν νεότεροι συνάδελφοι που είναι καλύτεροι από εμένα. Το μόνο που θα πω είναι να απαντήσουν στις ερωτήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί και να μη γίνουν παράλληλοι μονόλογοι. Είναι τιμητικό για μένα να είμαι στο ντιμπέιτ. Ήθελα να το ζήσω κι αυτό. Έχω άποψη για τα debate, ότι θα έπρεπε να γίνονται με τρόπο ώστε να ωφελείται ο τηλεθεατής και όχι ο πολιτικός ή ο δημοσιογράφος που συμμετέχει”.

“Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να γίνουν παράλληλοι μονόλογοι. Απαίτηση δική μας είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις που θα τους θέσουμε γιατί πολλές φορές ρωτάς τι ώρα είναι και σου απαντάνε για τον καιρό, επανέλαβε ο κ. Παπαδάκηςκαι κατέληξε: “Γραβάτα δε θα βάλω. Δε φοράω γραβάτα”.

Η Σία Κοσιώνη, από την πλευρά της δήλωσε για το debate:Η μορφή που θα έχει αυτό το ντιμπέιτ, η διάρθρωση, η οργάνωση είναι αποφασισμένη, δυστυχώς όχι από τους δημοσιογράφους. Για μία ακόμα φορά. Αλλά ειλικρινά θεωρώ εξαιρετικά βαρετό και υποκριτικό να ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση. Έχουμε πει ότι αυτά πρέπει να γίνονται σε μικρό χρόνο. Ωστόσο, πάντα τα ντιμπέιτ έχουν το ενδιαφέρον τους, έρχονται κοντά οι πολιτικοί αρχηγοί, όλο αυτό δημιουργεί ένα κλίμα, μία ατμόσφαιρα”.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις, λοιπόν, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρθρωση του debate, ούτε με τις θεματικές ενότητες, αυτά είναι γνωστά. Οι χρόνοι που διατίθενται είναι γνωστοί, το ότι δεν θα γίνει διάλογος μεταξύ τους είναι, επίσης, γνωστό. Θα συνεννοηθούμε με τους δημοσιογράφους και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε” κατέληξε η κ. Κοσιώνη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και 5) Περιβάλλον και Ενέργεια. Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα