Ευρωεκλογές 2024: Η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάζεται σε 2'
Η πρώτη εκτίμηση του νέου ευρωκοινοβουλίου
Η πρώτη εκτίμηση του νέου ευρωκοινοβουλίου AP Photo/Virginia Mayo

Δείτε πώς αναμένεται να κατανεμηθούν οι έδρες του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα exit poll των 27 χωρών.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσιεύτηκε η πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του, όπως αυτή προκύπτει από τις εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σταδιακά ανά χώρα.

Συγκεκριμένα, τις 181 από τις 720 έδρες αναμένεται να λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες, ΕΛΚ), ακολουθεί με 135 έδρες η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώ στην τρίτη θέση αναμένεται η πολιτική ομάδα “Renew Europe” με 82 έδρες.

Στην τέταρτη θέση αναμένεται να βρεθεί η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) με 71 έδρες και στην 5η θέση η Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) με 62 έδρες.

Με 53 έδρες υπολογίζεται ότι θα ακολουθήσει η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Verts/ALE) και στην τελευταία θέση η Ομάδα της Αριστεράς GUE-NGL (The Left) με 34 έδρες.

Από 51 έδρες αναμένεται να καταλάβουν μη εγγεγραμμένοι και νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μία εκτίμηση της σύνθεσής του όπως προκύπτει από τις εκλογές, η οποία εκπονείται από την Verian ως συνάθροιση των διαθέσιμων εκλογικών αποτελεσμάτων, των εκτιμήσεων ή των στοιχείων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στα κράτη μέλη μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Χωρίς να προδικάζεται η σύνθεση του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου, η πρόβλεψη βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα