Ευρωεκλογές 2024: Οι 12 προτεραιότητες των Ευρωπαίων Πρασίνων

Διαβάζεται σε 9'
Ευρωεκλογές 2024: Οι 12 προτεραιότητες των Ευρωπαίων Πρασίνων

Τις προτεραιότητές τους για τις Ευρωεκλογές παρουσίασαν αναλυτικά οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Όλες οι προτεραιότητες αναλύονται με βίντεο στο Instagram κανάλι του γραμματέα και συνιδρυτή του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρου Κόκκαλη.

# 1 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Θα ξεκινήσουμε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο αξίας τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Αυτό το σχέδιο θα εξασφαλίσει τα προς το ζην για όλους και θα οικοδομήσει μια ευημερούσα οικονομία. Η επένδυση θα κατευθυνθεί προς την επέκταση των δημόσιων μεταφορών και τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε όλες τις στέγες και τη δημιουργία εκατομμυρίων καλών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια και οι μεταφορές. Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μόνωση του σπιτιού θα σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Η Ενεργειακή μας Εγγύηση θα διασφαλίσει ότι η ενέργεια είναι οικονομικά προσιτή και ότι κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δεν θα έχει διακοπή ενέργειας. Αυτό το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί δίκαια με τη λιγότερη φορολόγηση των εργαζομένων και περισσότερο τις πλουσιότερες επιχειρήσεις και άτομα, την εξάλειψη των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων και τη χρήση χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ.

# 2 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ! 100% ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΈΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2040

Το κόστος της καύσης ορυκτών καυσίμων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς απολιθώματα. Η οικοδόμηση ενός συστήματος 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2040 θα προστατεύσει το κλίμα και θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θα σημάνει λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και ως εκ τούτου θα επιφέρει ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους. Έχει και οικονομικό νόημα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, ενώ τα ακριβά ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν την κρίση κόστους ζωής. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί μόνο. Θα σταματήσουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά καταργώντας σταδιακά όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων από το 2025. Μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ θα είναι πιο ανταγωνιστική και όχι πλέον όμηρος ξένων δικτατόρων.

# 3 ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΈΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​και να ζουν στη φτώχεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μετά από χρόνια υψηλών τιμών, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αξίζουν αξιοπρεπείς αμοιβές και δίκαιο μερίδιο των κερδών. Θα αγωνιστούμε για ένα ελάχιστο εισόδημα σε ολόκληρη την ΕΕ, επαρκές για να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από τη φτώχεια, είτε είναι εντός είτε εκτός εργασίας. Θα κάνουμε μόνιμη την ευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Τα συνδικάτα είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων μισθών και καλύτερων συνθηκών για τους εργαζόμενους. Είναι σύμμαχοί μας και θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους και τον ουσιαστικό δημοκρατικό τους ρόλο. Θα βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και θα διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα αφήσει πίσω κανέναν εργαζόμενο. Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση των εργαζομένων στις πλατφόρμες ως εργαζομένων και θα απαγορεύσουμε την απλήρωτη πρακτική.

# 4 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΉΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΤΈΨΤΕ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Πρέπει να επαναφέρουμε τη φύση και να αποκαταστήσουμε τα πολύτιμα οικοσυστήματα που απειλούνται σήμερα. Θα σταματήσουμε την εξαφάνιση των ειδών και θα προστατεύσουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της γης και της θάλασσας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων, των δασών, των ποταμών και των λιμνών. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση μηδενικής ρύπανσης, με αναπνεύσιμο αέρα, καθαρό νερό και καταναλωτικά αγαθά χωρίς τοξικά. Θα κρατήσουμε τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα όπως το glyphosate έξω από τα χωράφια μας.

# 5 ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΙΤΉ ΣΤΈΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όλοι πρέπει να έχουν ένα άνετο σπίτι που να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Θα αγωνιστούμε για να τερματίσουμε την έκρηξη των ενοικίων, θα επενδύσουμε σε προσιτές και δημόσιες κατοικίες και θα υποστηρίξουμε τους ελέγχους ενοικίων όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των ενοικιαστών. Ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανακαίνισης θα περιορίσει την ενεργειακή φτώχεια και θα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους. Οι νέοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών ενοικίων και των τιμών των κατοικιών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στη ζωή με οικονομικά προσιτά σπίτια και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανεξάρτητη διαβίωση.

# 6 ΥΓΙΕΙΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ

Θέλουμε τα υγιεινά τρόφιμα σε δίκαιες τιμές να γίνουν πραγματικότητα στην Ευρώπη. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, ενώ οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το σώμα μας και να μολύνουν το έδαφος και το νερό μας. Θα πάρουμε το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ που δαπανάται σήμερα στη βιομηχανική γεωργία και θα επενδύσουμε στη βιώσιμη γεωργία, καθιστώντας τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά σε δίκαιες τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Θα τερματίσουμε την κερδοσκοπία που αναγκάζει τους ανθρώπους να πεινάσουν ενώ οι έμποροι πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ.

# 7 ΤΈΛΟΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ! ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (MEGA FARMS) ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΈΣ ΜΕΓΆΛΩΝ ΑΠΟΣΤΆΣΕΩΝ

Τα ζώα αξίζουν φροντίδα και προστασία. Θα αγωνιστούμε για την καλή διαβίωση των ζώων μαζί με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που υπέγραψαν Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών απαιτώντας τον τερματισμό των πρακτικών εκμετάλλευσης. Δεσμευόμαστε να απαγορεύσουμε τις σκληρές μεγάλες φάρμες, τη χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία και τις φάρμες γουναρικών. Θα περιορίσουμε τη μεταφορά ζώων και θα βάλουμε τέλος στις μεταφορές ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις με φορτηγά και πλοία.

# 8 ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ. ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΈΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΊΣΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥΣ.

Μια ακμάζουσα οικονομία θέτει πρώτα τους ανθρώπους και τον πλανήτη, όχι τις εταιρείες και τους εξαιρετικά πλούσιους. Η βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους και η επένδυση στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, επομένως το άδικο φορολογικό μας σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Θα επιβάλουμε έναν ελάχιστο φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και έναν φόρο περιουσίας σε όλη την ΕΕ, καθώς και θα τερματίσουμε τη φορο-αποφυγή από τις πολυεθνικές. Πρέπει να σταματήσουμε την κερδοσκοπία που αυξάνει τις τιμές με έκτακτους φόρους και φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η δίκαιη φορολογία θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, ώστε να έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους στο τέλος του μήνα.

# 9 ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ, ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΏΝ

Η αντίδραση της ακροδεξιάς απλώς μας κάνει πιο αποφασιστικούς: Οι Πράσινοι θα υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι τα δημόσια ταμεία ωφελούν όλους τους πολίτες, όχι τους αυταρχικούς και τους διεφθαρμένους συντρόφους τους. Θα αναληφθεί ταχεία δράση για την αποτροπή παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για διαφάνεια και ακεραιότητα και κατά της διαφθοράς. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ακούραστα κάθε μορφή διακρίσεων και μίσους. Όλοι στην ΕΕ πρέπει να είναι ασφαλείς από εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα διαμαρτυρίας και αγώνα ενάντια στην ποινικοποίηση ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Θα οικοδομήσουμε ένα ανθρώπινο σύστημα ασύλου που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα ποινικοποιεί τους ανθρώπους που μετακινούνται. Θα υποδεχτούμε ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όχι με φόβο.

# 10 ΜΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΏΠΗ: ΤΟ ΣΏΜΑ ΜΑΣ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ!

Πρέπει να διαλύσουμε την πατριαρχία και να οικοδομήσουμε μια φυλετικά δίκαιη κοινωνία. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει επιλογές για το σώμα του, να αποφασίζει ποιον αγαπά και να εκφράζει την ταυτότητά του. Θα υπερασπιστούμε την αυτοδιάθεση και τη σωματική αυτονομία, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στη νόμιμη αναγνώριση φύλου, στη δια-ειδική υγειονομική περίθαλψη και στην αντισύλληψη. Θα εγγυηθούμε την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και θα αναγνωρίσουμε τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παντού και θα αυξήσουμε την υποστήριξη προς τα θύματα. Θα εγγυηθούμε την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και θα αναγνωρίσουμε τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παντού και θα αυξήσουμε την υποστήριξη προς τα θύματα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αμείβονται ίσα για την ίδια εργασία και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της απασχόλησης και της δημόσιας ζωής.

# 11 ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε και πρέπει να παραμείνει ένα έργο για την ειρήνη και την ασφάλεια. Σε περιόδους έξαρσης του αυταρχισμού και του πολέμου, πρέπει να μιλά με μία φωνή. Δεν μπορεί πλέον να επιτρέπεται στους αυταρχικούς να κρατούν όμηρο την ΕΕ και να την εμποδίζουν να σταθεί δίπλα στους εταίρους για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυμέρεια. Τα εθνικά βέτο πρέπει να σταματήσουν, ώστε η ΕΕ να μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά στην εξωτερική πολιτική και σε άλλους βασικούς τομείς. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε. Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί νέα μέλη και να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες να προετοιμαστούν για την ένταξη. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ως παράγοντας οικοδόμησης της ειρήνης. Αυτό είναι πιο κρίσιμο από ποτέ στη Μέση Ανατολή. Η πράσινη μετάβαση ήταν πάντα θέμα ασφάλειας. Το να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι, να οικοδομήσουμε μια κυκλική οικονομία και να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο σε ζωτικής σημασίας τεχνολογίες και αλυσίδες εφοδιασμού θα μας καταστήσει ανεξάρτητους από τους αυταρχικούς και επομένως πιο ασφαλείς.

# 12 ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό πρέπει να διασφαλίζεται ως βασικό δικαίωμα. Η λειψυδρία κοστίζει ήδη δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, με τους αγρότες και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι μεταξύ των χειρότερα πληγεισών και η περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Απαιτείται επείγουσα δράση για την προστασία του δικαιώματος σε καθαρό και επαρκές νερό για όλους και όλες. Θέλουμε να απαγορεύσουμε την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Το νερό πρέπει να θεωρείται ως φυσικό κοινό και να το διαχειρίζονται δημόσιοι φορείς. Χρησιμοποιούμε την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των ευάλωτων αποθεμάτων και δίνουμε προτεραιότητα στο πόσιμο νερό έναντι άλλων χρήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα