Exit poll: ΝΔ 36-40%, ΣΥΡΙΖΑ 25-29%, ΠΑΣΟΚ 9,5-12,5%, ΚΚΕ 6-8%, Ελληνική Λύση 3,5-5,5%, ΜέΡΑ25 2,5-4,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,2-4,2%

Exit poll: ΝΔ 36-40%, ΣΥΡΙΖΑ 25-29%, ΠΑΣΟΚ 9,5-12,5%, ΚΚΕ 6-8%, Ελληνική Λύση 3,5-5,5%, ΜέΡΑ25 2,5-4,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,2-4,2%
Βουλευτικές εκλογές 2023 Eurokinissi

Το exit poll των βουλευτικών εκλογών 2023 δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19:00, αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Τι δείχνουν τα στοιχεία στο 80% του δείγματος. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα.

Με το κλείσιμο της κάλπης σε όλη τη χώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε το exit poll των ιδιωτικών καναλιών για τις βουλευτικές εκλογές 2023.

Σύμφωνα με αυτό, το οποίο αποτελεί 80% του δείγματος, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ: 36-40%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25-29%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,5-12,5%
  • ΚΚΕ: 6-8%
  • Ελληνική Λύση: 3,5-5,5%
  • ΜέΡΑ25: 2,5-4,5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,2-4,2%
  • Λοιπά: 4,8-6,8%
Πρόβλεψη ψήφου

Η κατανομή των εδρών με βάση το exit poll.

Εκτίμηση κατανομής εδρών

Το exit poll διεξήχθη από κοινού από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO.






Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα

Στελέχη της ΝΔ, με τα οποία συνομίλησε το News 24/7, σχολίαζαν: “Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται”.

Στάση αναμονής για τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης συστήνει η Κουμουνδούρου μετά τη δημοσίευση του exit Poll. Ας περιμένουμε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα”.

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα του exit poll. Στελέχη του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι “αυξάνει το ποσοστό του κατά 40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχεδόν επιτυγχάνεται ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό”.

Τονίζουν ακόμη ότι “επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στη πολιτική σκηνή”. Προσθέτουν ότι “αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη”. Όπως επισημαίνουν, “επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Ν. Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος χορηγός του κ. Μητσοτάκη”.

Ως θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώνονται και στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ είναι σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα (πάνω από το 10% της επικράτειας) αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 20:30. Σύμφωνα με την Singular Logic, το νωρίτερο στις 21:00 και μέχρι τις 22:00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε το exit poll από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Προσερχόμενος, περιορίστηκε στη δήλωση: «Είναι νωρίς ακόμα…». Η πρώτη του δήλωση θα γίνει μετά τα αρχική εκτίμηση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρακολούθησε το exit poll από το σπίτι του. Αμέσως μετά θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Δήλωση αναμένεται να κάνει όταν θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος.

Στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα