Exit poll: Τα πρώτα συμπεράσματα

Exit poll: Τα πρώτα συμπεράσματα
Από τις σημερινές ψηφοφορίες Eurokinissi

Άμεση ανάλυση μετά τη δημοσίευση των exit poll από το News24/7. Γράφουν οι Μάνος Χωριανόπουλος, Χάρης Παυλίδης, Σεραφείμ Κοτρώτσος και Γιώργος Καρελιάς.

Οι Μάνος Χωριανόπουλος, Χάρης Παυλίδης και Σεραφείμ Κοτρώτσος δίνουν τα πρώτα σχόλιά τους μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll.

Mάνος Χωριανόπουλος

Τα πρώτα Exit Poll αν επιβεβαιωθούν, δείχνουν αφενός τη φυσιολογική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα 4 και πλέον χρόνια στην εξουσία, αφετέρου τα λάθη και την καθυστέρηση στη δημιουργία προοδευτικού μετώπου. Τα ποσοστά δείχνουν ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι πλειοψηφική αλλά διασπασμένη. Πολύ σημαντικό εκλογικό γεγονός το ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να κερδίζει την τρίτη θέση από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Σεραφείμ Κοτρώτσος

 Σχετικά με τα exit polls και εφόσον επαληθευτούν ως προς το τελικό αποτέλεσμα: Παρατήρηση πρώτη, βρισκόμαστε ενώπιον την ενίσχυσης και εδραίωσης του δικομματισμού, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το άθροισμα των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2014, πιθανώς στα ύψη του αθροίσματος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Παρατήρηση δεύτερη, η Ν.Δ κατορθώνει μια σημαντική και “καθαρή” νίκη που της δίνει τη δυνατότητα να ελπίζει πως αυτό το ποσοστό θα “μεταφερθεί” και στις βουλευτικές εκλογές, πιθανώς και ως προανάκρουσμα αυτοδυναμίας. Παρατήρηση τρίτη, το σενάριο και το αφήγημα περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως καταρρέει.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατορθώνει να συγκρατήσει τα ποσοστά του κόμματός του σε υψηλό επίπεδο, μειώνοντας τη διαφορά από τις 10-15 μονάδες μέχρι πριν μερικές εβδομάδες στις 5-7 μονάδες (πάντοτε με την επιφύλαξη ενόψει τελικού αποτελέσματος). Αυτό του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει πως είναι εφικτή ακόμα και η ανατροπή μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου- δεδομένου ότι εφόσον τα αποτελέσματα των exit polls επιβεβαιωθούν η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής τον Ιούνιο μάλλον απομακρύνεται.

Χάρης Παυλίδης

Παρά το γεγονός ότι το εύρος του πρώτου και του δεύτερου κόμματος είναι μεγάλο, είναι προφανές ότι έχουμε ανατροπή σκηνικού και ενδεχομένως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τέσσερις μονάδες (μεσοσταθμική διαφορά) «θολώνουν» την εικόνα ώστε όλοι να… ελπίζουν, αλλά απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα μπορούν να μιλούν πλέον για πολιτική αλλαγή. Σημαντικό εύρημα η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής, η σημαντική υποχώρηση της Χρυσής Αυγής και το διαφαινόμενο τέλος των κομμάτων που γέννησε η κρίση.

Γιώργος Καρελιάς

Σχολιάζουμε προβλέψεις και όχι αποτελέσματα. Με αυτήν την ρητή επιφύλαξη, κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
1.Οι ευρωεκλογές ανατρέπουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2015, εφόσον η ΝΔ έρχεται πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος. Αν ισχύσει αυτό, επιβεβαιώνεται η τάση της περιόδου της μετά το 2010 οικονομικής κρίσης: οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν αντέχουν πέραν της μιάς θητείας.
2.Παγιώνεται το νέο δικομματικό σχήμα, που ήρθε στο προσκήνιο το 2012. Η ΝΔ παραμένει σταθερά το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τον πέραν του Κέντρου(Κεντροαριστερά και Αριστερά) χώρο. Το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε αδύνατο να επανακάμψει.
3.Οι ευρωεκλογές ευνόησαν δύο εξωσυστημικά μικρά κόμματα, ανύπαρκτα μέχρι πρότινος. Ενα  εκ δεξιών(Ελληνική Λύση του Βελόπουλου) κι ένα εξ αριστερών (ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη).
4.Πολιτικές εξελίξεις, όπως τις ανέμεναν ορισμένοι, δηλαδή πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, δεν  είναι πιθανές, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το εύρος της διαφοράς των δύο πρώτων κομμάτων. Και αυτό θα φανεί από τα αποτελέσματα και όχι από τις προβλέψεις τoυ exit poll.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα