Γιάνης Βαρουφάκης: Η μεγάλη επιστροφή ενός ανίκητου ηττημένου

Γιάνης Βαρουφάκης: Η μεγάλη επιστροφή ενός ανίκητου ηττημένου
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε για να μείνει. Το ΜΕΡΑ 25 φαίνεται ότι είναι από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών κάτι που εν πολλοίς οφείλει στον ηγέτη του.

Από τον Αύγουστο του 2015, όταν έθεσε εαυτόν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μη ψηφίζοντας τον τρίτο μνημόνιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχεδίαζε προσεκτικά την επαναφορά του.

Η επιλογή του να ιδρύσει έναν πανευρωπαϊκό κομματικό φορέα ο οποίος θα έπαιρνε μέρος στις ευρωεκλογές λοιδωρήθηκε από τους εχθρούς (ουκ ολίγοι) και αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τους φίλους του. Και όμως, ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παίρνει το πρώτο στοίχημα. Και το παίρνει καθαρά και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Απόψεις στο πέρασμα των χρόνων ο καθηγητής οικονομικών δεν άλλαξε. Εξακολουθεί να μιλά για ουσιαστική και μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει αποτυχημένες τις πολιτικές και των τριών μνημονίων, εξακολουθεί να πιστεύει σ’ έναν άλλο δρόμο και να παραμένει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, βαθιά ευρωπαϊστής.

Οταν άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να καταφέρει. Οσο όμως κυλούσαν οι μέρες, η δυναμική του ΜΕΡΑ 25 αυξανόταν, ο φυσικός του ηγέτης, με το ανυπέρβλητο επικοινωνιακό του χάρισμα, πίστευε περισσότερο στον εαυτό του και οι αναποφάσιστοι, όπως προκύπτει, τον προτίμησαν.

Είναι σαφές, όχι όμως ακόμη απόλυτα τεκμηριωμένο, ότι το ΜΕΡΑ 25 άντλησε ψήφους από τη συνολικότερη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, στους ψηφοφόρους του οποίου βέβαια έχει ακόμη πολύ μεγάλες συμπάθειες. Ο λόγος του Βαρουφάκη συγκινεί και προσφέρει διεξόδους,έστω και αν το 2015 οι κινήσεις του κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Στο βιβλίο του πάντως (Ανίκητοι Ηττημένοι) που θα γίνει ταινία από τον τεράστιο Κώστα Γαβρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιό του εν τέλει δεν έτυχε υποστήριξης από τον Αλέξη Τσίπρα. Ισως, ακολουθώντας το δικό του δρόμο, να έχει στο μέλλον ακόμη μία ευκαιρία… Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάνης επέστρεψε για να μείνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα