Η ΝΔ μελετά τα exit polls: Πρωτιά σε νέους, γυναίκες, εργαζόμενους και η ανατροπή της Κρήτης 

Η ΝΔ μελετά τα exit polls: Πρωτιά σε νέους, γυναίκες, εργαζόμενους και η ανατροπή της Κρήτης 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ποια συμπεράσματα βγάζουν στο Μοσχάτο από τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls των ευρωεκλογών: Καθολική επικράτηση σε όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες. Η ΝΔ κερδίζει για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση τη μισή Κρήτη.

Εκτός από την ευρεία διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στη Νέα Δημοκρατία μελετούν με ικανοποίηση και τα ποιοτικά ευρήματα των exit polls, τα οποία δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε πρώτη στους νέους και στις γυναίκες, αλλά και στους δημοσίους και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, γεγονός που εξηγεί βέβαια και το μέγεθος της νίκης στις εκλογές.

Ειδικότερα πηγές της ΝΔ επισημαίνουν την καθολική πολιτική επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων. Σημείωναν δε ότι είναι τόσο εντυπωσιακή η μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2015, που γκρεμίζει όλους τους μύθους που καλλιεργούνταν  μέχρι πρότινος. Όπως π.χ ότι η ΝΔ υστερεί στην ψήφο των γυναικών (κέρδισε με 8,4%), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων (έχασε με 4,8%) ή ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στους νέους απέναντι στη ΝΔ στους οποίους επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος. 

Ιδιαίτερα όμως εστιάζουν από το Μοσχάτο στο γεγονός ότι τελικά οι νέοι ψηφοφόροι επέλεξαν στην πλειοψηφία τους ΝΔ, κάτι που σημείωσε νωρίτερα σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών. Στοιχείο, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ αισιόδοξο, καθώς δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει… μέλλον και δεν είναι κόμμα των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Συγκεκριμένα η ΝΔ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη όχι μόνον των νεότερων ηλικιών αλλά ακόμη και όσων ψήφισαν για πρώτη φορά. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Γαλάζιες πηγές σημείωναν επίσης ότι η διαφορά στην ηλικιακή ομάδα 25-34, δηλαδή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη υπέρ της ΝΔ. Σε αυτή την ομάδα η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Και μάλιστα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, καθώς έλαβε μόλις 20,9%. Στοιχείο που κατά τους γαλάζιους “αποδεικνύει ότι οι πολίτες που κατεξοχήν απέρριψαν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι νέοι ηλικίας 25-34 στους οποίους προ τετραετίας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια.”

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9.9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9.2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17.2 μονάδες στην ομάδα 65+. 

Υπεροχή της ΝΔ και στους δημοσίους και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Καθολική ήταν η επικράτηση της ΝΔ και σε όλες ανεξαιρέτως οι τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών. Συγκεκριμένα πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι χθες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη και πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%.

Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά. “Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά τις αυξήσεις στους μισθούς τους με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ”, εκτιμούσαν πηγές της ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν επίσης ότι τα στοιχεία του exit poll για την ψήφο των συνταξιούχων, απέδειξαν ότι ουδόλως πείστηκαν από τις “παροχές της τελευταίας στιγμής που ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ 13η σύνταξη”. Το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε μόλις 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που κατά το Μοσχάτο δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της. Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

Η ΝΔ κερδίζει για πρώτη φορά τη μισή Κρήτη

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουν από το Μοσχάτο και στα στοιχεία των exit poll για τις αυτοδιοικητικές σε Αττική και Κρήτη, δύο περιοχές που ήταν διαχρονικά μη προνομιακές για τη ΝΔ.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η ΝΔ ενω είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα την κέρδισε με 9,8%, πέτυχε δηλαδή μια ανατροπή 21,6%. Γαλάζιες πηγές επισήμαιναν παράλληλα με ιδιαίτερη έμφαση ότι  για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη- που είναι άλλωστε και ο τόπος καταγωγής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μόνες εκλογές της Μεταπολίτευσης, στις οποίες είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της παλιότερα “πράσινης” και μετά “ροζ” Κρήτης ήταν αυτές του 2007, κατά τη δεύτερη εκλογική νίκη του Κώστα Καραμανλή, οπότε η ΝΔ είχε πάρει την πρωτιά στο νομό Ρεθύμνου. Στις εφετινές ευρωεκλογές, εκτός από το Ρέθυμνο, η ΝΔ επικράτησε και στο Λασίθι για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη τα Χανιά, η ΝΔ δεν πέτυχε πρωτιά αλλά σημείωσε μία εντυπωσιακή άνοδο και πέτυχε ένα πολύ μεγάλο κλείσιμο της ψαλίδας με το ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 22.27 ολόκληρες μονάδες μπροστά από τη ΝΔ. Η διαφορά χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα