Η ΝΔ θέλει να “μαντρώσει” την “πατριωτική δεξιά”

Διαβάζεται σε 4'
Η ΝΔ θέλει να “μαντρώσει” την “πατριωτική δεξιά”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Με επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αιχμές για παρέμβαση της Τουρκίας στις εκλογές, καρφιά κατά της “Νίκης”, η ΝΔ θέλει να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Με στόχο τη συσπείρωση της λεγόμενης “πατριωτικής δεξιάς” στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία παίζει με σκληρή δεξιά ατζέντα και με το “χαρτί” της Τουρκίας, θέλοντας κυρίως να ανακόψει τυχόν διαρροές προς τη “Νίκη”.

Ο κορονοϊός χάλασε πάντως τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για επίσκεψη στο Άγιο Όρος του Αγίου Πνεύματος, όμως εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ βγήκε χθες αρνητικός και ξεκινά από σήμερα ξανά τις περιοδείες και συνεντεύξεις.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ειδικότερα τη Νέα Ιωνία και το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, ενώ αύριο θα επισκεφθεί Καβάλα και Δράμα, με επόμενο σταθμό στις περιοδείες στο βορρά, Πιερία και Πέλλα. Στη βόρεια Ελλάδα άλλωστε είναι που αντιμετωπίζει κυρίως πρόβλημα εκ δεξιών της η ΝΔ, καθώς τόσο η Ελληνική Λύση όσο και η “Νίκη” έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις τους στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Η δε “Νίκη” ειδικά σε Πιερία και Πέλλα έχει καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εν τω μεταξύ άφησε αιχμές για παρέμβαση της Τουρκίας στις εκλογές και εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ειδικότερα ότι: “Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου” και δήλωσε: “Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό Προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας.”

Ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, υποστήριξε ότι τίθενται “σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού”.

Οι επιθέσεις αυτές βεβαίως εξυπηρετούν το αφήγημα που είχε η ΝΔ και στις πρώτες εκλογές και επαναλαμβάνει στις δεύτερες, δεδομένου ότι εν τω μεταξύ επανεξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφήγημα που συνοψίζεται στο ερώτημα προς τους δεξιούς ψηφοφόρους “ποιος προτιμάτε να είναι απέναντι στον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας”. Και το οποίο πηγαίνει πακέτο με την ανάδειξη του μεταναστευτικού και τις επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σχέδια επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη “Νίκη” με επιχείρημα τη δημόσια δήλωση του Αρχεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερώνυμου για μη εμπλοκή της Εκκλησίας στα κοσμικά, αλλά και με καρφιά για ρωσικές διασυνδέσεις του νέου αυτού ακροδεξιού κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίξε ειδικότερα ότι οι θέσεις που εκφράζει το κόμμα “Νίκη” είναι σκοταδιστικές, αλλά και ότι: “Εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να υπηρετήσει άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες.” Σημειωτέον δε ότι η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα ανέσυρε πρόσφατα από το αρχείο το φάκελο της έρευνας για μεταφορά ρωσικών χρημάτων σε μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Η ΝΔ εν τω μεταξύ κατέθεσε χθες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του νέου κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Κάποιοι βέβαια σκέφτηκαν ότι μπορεί να συνέφερε τη ΝΔ εκλογικά αυτή τη φορά να κατέβει ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, για να διασπαστεί η ακροδεξιά ψήφος που σε σημαντικό βαθμό – σύμφωνα με την ανάλυση των exit poll – είχε κατευθυνθεί στη “Νίκη” και σε μικρότερο βαθμό στον Κυριάκο Βελόπουλο και στην Πλεύση Ελευθερίας.

Όμως τα μαθηματικά της αυτοδυναμίας θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να επηρεαστούν αρνητικά, ενώ η ΝΔ φυλάει τα δεξιά νώτα της, αλλά ενδιαφέρεται επίσης ιδιαίτερα για τις ψήφους του πασοκικού κέντρου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα