ΚΕΔΕ: Όχι στην ΠΝΠ για τα διαθέσιμα μέχρι να γίνουν νόμος οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ την Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ΠΝΠ για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ την Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ΠΝΠ για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Ποιες προϋποθέσεις θέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας

Στη θέση της εμμένει η ΚΕΔΕ να μην μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της ΤτΕ, εφόσον αυτά κατατεθούν.

Αυτό αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στην έκτακτη συνεδρίασή του την Δευτέρα (27/04) και αφού έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ωστόσο ότι η τελική στάση θα καθοριστεί στο τακτικό συνέδριο, στις 7 Μαΐου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μάλιστα, η ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξη της στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε τα εξής:

* Αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

* Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

* Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων,  να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

* Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.

* Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.

* Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΚΕΔΚΕ: Μέχρι τέλους Ιουνίου πρόκειται να ισχύσει η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα των δήμων, δεσμεύτηκε o πρωθυπουργός

Υπερψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ

SHARE:

24Media Network