Κυβέρνηση ΝΔ με ξεκάθαρη σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη και 21 εξωκοινοβουλευτικούς

Κυβέρνηση ΝΔ με ξεκάθαρη σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη και 21 εξωκοινοβουλευτικούς
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Ανανέωση, τρία πρόσωπα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και ισορροπίες με την “όλη ΝΔ”, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του υπουργικού συμβουλίου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει ξεκάθαρη την προσωπική σφραγίδα του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε τρεις εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και 18 εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς, ιδίως σε τομείς αιχμής του πολιτικού του προγράμματος όπως η οικονομία, η ανάπτυξη και η ασφάλεια.

Μεταξύ αυτών τρία πρόσωπα που δεν προέρχονται από το χώρο της ΝΔ αλλά το “εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ” (ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο νέος υπουργός Επικρατείς για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση Κυριάκος Πιερρακάκης), αλλά και στελέχη από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Νέο πρόσωπο για τη ΝΔ είναι και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, που αναλαμβάνει το Τουρισμού μετά την άρνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία θεώρησε ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ο μεγάλος αριθμός εξωκοινοβουλευτικών σε θέσεις υφυπουργών φαίνεται πως έχει να κάνει με την πεποίθηση του νέου πρωθυπουργού ότι μεγάλο όγκο της δουλειάς στα υπουργεία πρακτικά “βγάζουν” οι υφυπουργοί, ενώ οι υπουργοί δίνουν τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις. Σημειωτέον δε ότι το νέο ενισχυμένο Μαξίμου θα ασκεί στενό έλεγχο και συντονισμό στο κυβερνητικό έργο, ενώ το υπουργικό θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα σε επίπεδο υπουργών. Η πρώτη του πανηγυρική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση στην Βουλή την Τετάρτη στις 11 το πρωί, ενώ οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

Στο κυβερνητικό σχήμα χώρεσαν μητσοτακικοί της νεότερης γενιάς, πρόσωπα εκτός ΝΔ και στελέχη όλων των τάσεων της κεντροδεξιάς, έτσι το νέο υπουργικό αριθμεί συνολικά 51 πρόσωπα εκ των οποίων 21 εξωκοινοβουλευτικοί. Στα πολιτικά υπουργεία σημειωτέον ότι δεν τοποθετήθηκαν στελέχη της λεγόμενης σκληρής ή σαμαρικής δεξιάς, τα οποία ανέλαβαν παραγωγικά υπουργεία. Αυτό σε συνδυασμό με επιλογές όπως του κ.Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ως στόχο την απόκρουση κατηγοριών του ΣΥΡΙΖΑ πως τον τόνο σε θέματα όπως η δημόσια τάξη στη ΝΔ τον δίνουν οι σαμαρικοί. Πολιτική σημασία έχει και η επιλογή του Νίκου Δένδια (με αναπληρωτή αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά) το Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Από τα σπλάχνα της ΝΔ και με θητεία στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ως αναπληρωτής είχε μεγάλη εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, η οποία θα του χρειαστεί.

Με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε εξάλλου η πρώτη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου με αντικείμενο το Eurogroup.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θοδωρής Σκυλακάκης, ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Πρόθεση της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες είναι μέχρι τις 10 Αυγουστου να έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στο θώκο του υπουργείου Εργασίας επιστρέφει ο Γιάννης Βρούτσης, ένα ακόμη στέλεχος με θητεία στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ένα υπουργείο κομβικό για την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, ενώ ο Μάκης Βορίδης το Αγροτικής Ανάπτυξης, υπουργείο στο οποίο επίσης θα δοθεί βάρος, καθώς εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά στην ΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σημειωτέον ότι ο νέος πρωθυπουργός θα διαπραγματευθεί εκ νέου το χαρτοφυλάκιο της χώρας στην Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής να διατηρήσει η Ελλάδα τη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, ωστόσο φαίνεται πως ο κ.Μητσοτάκης σχεδιάζει να ζητήσει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, ενδεχομένως το Γεωργίας.

Ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη δύσκολη αποστολή της ΔΕΗ, την οποία ο νέος πρωθυπουργός είχε περιγράψει ήδη προεκλογικά ως μία από τις “νάρκες” που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη φορά αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ Καραμανλής, όπως και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ενδιαφέρον έχουν και οι καραμπόλες, που έφεραν τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Αμυνας (κρίσιμο πάντα, αλλά πολύ περισσότερο λόγω της έντασης με την Τουρκία), το Βασιλη Κικίλια στο Υγείας και τον Κώστα Τσιάρα στο Δικαιοσύνης.

Πηγές της ΝΔ τόνιζαν ότι ο κ.Μητσοτάκης κάνει πράξη τη δέσμευσή του να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική και να αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, όσο και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης.

Σχολίαζαν ειδικότερα πως είναι ενδεικτικό ότι 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ’ αυτά, όπως τόνιζαν, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει η χώρα σελίδα.

“Οι 3 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί μαζί με τα έμπειρα πολιτικά στελέχη της ΝΔ θα υλοποιήσουν το σχέδιο για το οποίο έδωσαν ισχυρή εντολή την Κυριακή οι πολίτες, προκειμένου η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την πολυετή κρίση και να ξημερώσει μια φωτεινή Ελλάδα” προσέθεταν.

Η ΝΔ θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα