Μεϊμαράκης στο ΝEWS 247: Κανείς δε μίλησε για απολύσεις στο δημόσιο, αλλά για μεταρρυθμίσεις

Μεϊμαράκης στο ΝEWS 247: Κανείς δε μίλησε για απολύσεις στο δημόσιο, αλλά για μεταρρυθμίσεις
Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι εάν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είναι πρώτο κόμμα, θα λάβει την εντολή και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό. Επιμένει στη γραμμή των συνεργασιών, αλλά χαρακτηρίζει τον Τσίπρα αρχιτέκτονα του πιο επώδυνου μνημονίου

“Κανείς δεν μίλησε για απολύσεις. Εμείς μιλάμε για εξορθολογισμό στη λειτουργία του κράτους, αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της ανάπτυξης”, τονίζει στο ΝEWS 247 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι εάν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είναι πρώτο κόμμα, θα λάβει την εντολή και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Επιμένει στη γραμμή των συνεργασιών, αλλά δε μιλά ευθέως για δυνατότητα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. “Μπορούμε να συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, στη βάση προγραμματικών κατευθύνσεων και στόχων στα οποία θα συμφωνήσουμε” εξηγεί ως γενική αρχή και ταυτόχρονα επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει αρχιτέκτονα του πιο επώδυνου μνημονίου.

Ο κ.Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι: “Ο τόπος έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς θητείας, που θα μπορέσει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.”

Παραδέχεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργο, για αυτό και κάνει λόγο για “μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση” η οποία “με την απαιτούμενη εθνική συναίνεση θα στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας” σημειώνοντας ότι: “Από τα κόμματα που θα συνεργαστούν εξαρτάται η βιωσιμότητά της.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει: “Δεν δεχόμαστε τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” και στο ερώτημα εάν πραγματικά θέλει να κερδίσει αυτές τις εκλογές απαντά: “Στη ΝΔ δεν αιθεροβατούμε. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Αλλά έχουμε και υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης. Έχουμε χρέος να θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών.”

Κατηγορεί επίσης το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα ότι “στέκονται ιδεοληπτικά απέναντι στην ιδιωτική οικονομία.”

Ερωτηθείς δε για την εκκρεμότητα της διαδοχής στη ΝΔ, ο κ.Μεϊμαράκης στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: “Σήμερα που διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας, αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν.”

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Μεϊμαράκη στο  NEWS 247 έχει ως εξής:

*Από την ώρα που άρχισαν τα γκάλοπ να δείχνουν ντέρμπι, το σχόλιο που ακούω από ουκ ολίγα στελέχη της ΝΔ είναι “κινδυνεύουμε να κερδίσουμε”. Θέλετε στα αλήθεια να κερδίσετε αυτή την αναμέτρηση και να κληθείτε να εφαρμόσετε τα μέτρα που υπέγραψε ο κ.Τσίπρας και που κι εσείς βεβαίως ψηφίσατε;

ΒΜ: “Η ΝΔ είναι υπεύθυνο κόμμα. Το ίδιο και τα στελέχη της. Η ΝΔ δεν δραπέτευσε ποτέ από τις ευθύνες της, όπως επιχειρεί να κάνει ο κ. Τσίπρας με την προκήρυξη εκλογών. Ο κ. Τσίπρας, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή, έφερε μια βαριά συμφωνία με δυσβάσταχτους όρους. Και είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση που τώρα θα προκύψει, έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο. Η «γλυκόπικρη» φράση που λέτε ότι έχετε ακούσει από κάποια στελέχη φανερώνει αυτό ακριβώς: ότι εμείς στη ΝΔ δεν αιθεροβατούμε. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Αλλά έχουμε και υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης. Έχουμε χρέος να θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών. Αυτό αισθανόμαστε. Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναπάμε τη χώρα μπροστά. Ζητήσαμε ακόμη και συζήτηση μεταξύ των κομμάτων με εκπροσώπους τους για όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου, για την καλύτερη, τη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών. Ψηφίσαμε τη δανειακή σύμβαση για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει, όχι τώρα, προεκλογικά, αλλά πριν από τη προκήρυξη των εκλογών, ότι θα φέρουμε αξιόπιστες προτάσεις και θα συζητήσουμε με τους Θεσμούς, κατά τα στάδια της αξιολόγησης, αναγκαίες βελτιώσεις.”

*Η ΝΔ υποστηρίζει ότι πλέον το δίλημμα “μνημόνιο- αντιμνημόνιο” τελείωσε. Ακόμη κι αν το δεχθούμε αυτό, τι υπόσχεστε δηλαδή στους πολίτες; Ότι εσείς θα εφαρμόσετε πιο πιστά πολιτικές σκληρές; Η μόνη διαφορά είναι στη διαχείριση; Το ζήτημα είναι ποιανού το μνημόνιο είναι καλύτερο;

ΒΜ: “Ποιος είπε κάτι τέτοιο; Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης με στοχευμένες πολιτικές. Θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις, λιγότερους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεγαλύτερο κράτος, λιγότερες επενδύσεις, περισσότερους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στέκονται ιδεοληπτικά απέναντι στην ιδιωτική οικονομία. Σας υπενθυμίζω την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική Εκπαίδευση, που αναγκάστηκαν, τελικά, να παγώσουν μετά από τις δικές μας παρεμβάσεις, μετά τη συνεννόησή μας με την Κομισιόν. Εμείς δεν δεχόμαστε τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως η υπερφορολόγηση των αγροτών και θα επιδιώξουμε την αντικατάστασή τους. Πιστεύουμε, επίσης, ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν γιατί αποτελούν αναπτυξιακό εργαλείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις πιστεύει. Εμείς, αποδεδειγμένα, έχουμε αποτελεσματικές πολιτικές και γνωρίζουμε πώς να τις εφαρμόσουμε για να πάμε τη χώρα μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αναχρονιστική παλαιοκομματική ρητορική και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό κατέρρευσε και η ρητορική του και ο ίδιος στη σύγκρουσή τους με την πραγματικότητα. Σκεφτείτε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ είχε αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από πολύ κόπο και με τις θυσίες των πολιτών. Χρειάστηκαν μόνο επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει η χώρα στην ύφεση και στα ελλείμματα. Ο κ. Τσίπρας που τώρα λέει ότι θέλει να «κερδίσει το αύριο» είναι αυτός που γύρισε τη χώρα πίσω.”

*Μέτρα όπως η υπερφορολόγηση υποτίθεται ότι είναι αντίθετα στην ιδεολογία της ΝΔ. Επιβάλλονται όμως από το μνημονιακό πλαίσιο. Μπορείτε πράγματι να αλλάξετε κάτι;

ΒΜ: “Πράγματι, όπως σας είπα, δεν συμφωνούμε με την επιβολή υφεσιακών και αντι-αναπτυξιακών μέτρων –όπως η υπερφορολόγηση– και θα διεκδικήσουμε την αντικατάστασή τους. Θα φέρουμε αξιόπιστες, τεκμηριωμένες προτάσεις και θα τις συζητήσουμε με τους Θεσμούς, κατά τα στάδια των αξιολογήσεων. Οι δανειστές θέλουν αξιόπιστους συνομιλητές, οι οποίοι θα γνωρίζουν τα ζητήματα, θα αντιπροτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις και θα έχουν τα εχέγγυα της αποτελεσματικότητας. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τις φορολογικές και άλλες αδικίες το συντομότερο δυνατόν, σταδιακά, παράλληλα με την σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.”

*Όταν μιλάτε για ισοδύναμα όμως από κάπου θα πρέπει να τα βρείτε. Από νέες απολύσεις; Από μεταρρυθμίσεις, που αποδίδουν όμως -αν δεχθούμε ότι αποδίδουν- σε δεύτερο χρόνο;

ΒΜ: “Κανείς δεν μίλησε για απολύσεις. Εμείς μιλάμε για εξορθολογισμό στη λειτουργία του κράτους, αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της ανάπτυξης.”

*Λέτε ότι η ΝΔ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και αυτές θα εφαρμόσει από το νέο πρόγραμμα. Είστε σίγουρος ότι συμφωνούν όλοι οι βουλευτές του κόμματός σας; Θα θυμάστε τις αντιδράσεις βουλευτών σε πολλά τέτοια μέτρα επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΒΜ: “Οι συνάδελφοι στους οποίους αναφέρεστε, δεν αντέδρασαν στην προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αλλά στα μέτρα υπερφορολόγησης, όπως αυτά που αφορούν στους αγρότες. Ο κ. Τσίπρας προεκλογικά υποσχόταν να καταργήσει φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ και σήμερα είτε τους διατηρεί, είτε τους αυξάνει και τους επεκτείνει.”

*Δηλώνετε σταθερά υπέρ των συνεργασιών και έχετε μάλιστα προβλέψει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα “δείχνει” κυβέρνηση συνεργασίας. Με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε όμως ταράξει στην αστική ευγένεια τον κ.Τσίπρα, πως θα ήταν δυνατή μία συνεργασία;

ΒΜ: “Μην σας διαφεύγει ότι και ο κ. Τσίπρας και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έβρισαν εμάς και όχι εμείς εκείνους. Μας αποκαλούσαν «δολοφόνους της κοινωνίας». Μας έλεγαν «γερμανοτσολιάδες». Όμως εμείς τους παρείχαμε στήριξη, την ώρα που οι σύντροφοί τους, τους εγκατέλειπαν. Και το κάναμε, βεβαίως, για να κρατήσουμε τη χώρα μας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα. Πολύ περισσότερο σήμερα, με τα δεδομένα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο τόπος έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς θητείας, που θα μπορέσει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ασφαλώς, μπορούμε να συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, στη βάση προγραμματικών κατευθύνσεων και στόχων στα οποία θα συμφωνήσουμε. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε, έφερε και ψήφισε το Μνημόνιο. Είναι ο αρχιτέκτονας του πιο επώδυνου Μνημονίου. Εμείς ούτε τα πρακτικά των συνομιλιών κατά τη διαπραγμάτευση δεν έχουμε.”

*Έτσι κι αλλιώς πόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα είχε στη συγκεκριμένη συγκυρία μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα κληθεί πολύ σύντομα να εφαρμόσει δυσάρεστα μέτρα, ειδικά αν είναι κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή και περισσότερων κομμάτων;

ΒΜ: “Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει, όπως σας είπα, δύσκολο έργο και θα κληθεί να λάβει μεγάλες αποφάσεις. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είναι μια κυβέρνηση ισχυρή και τετραετούς διάρκειας. Ακόμη, μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με την απαιτούμενη εθνική συναίνεση θα στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Και μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να πετύχει βελτιώσεις και αλλαγές για την ανάπτυξη της χώρας και την ελάφρυνση των πολιτών από τα δυσβάσταχτα βάρη. Από τα κόμματα που θα συνεργαστούν εξαρτάται η βιωσιμότητά της. Είναι λάθος να υπερισχύσει το κομματικό συμφέρον, σε βάρος του εθνικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε σταθερότητα, συναινέσεις, συνεργασίες, υπευθυνότητα από όλους για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της με επιτυχία.”

*Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα κρατήσετε την εντολή; Και θα διερευνήσετε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με εσάς πρωθυπουργό;

ΒΜ: “Εφόσον ο λαός μάς εμπιστευθεί και αναδείξει τη ΝΔ πρώτο κόμμα, θα λάβω την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιδιώξω να σχηματίσω κυβέρνηση μακράς διάρκειας, αφού συμφωνήσω με τα άλλα κόμματα. Με ισχυρή πολιτική βούληση θα οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά και θα πετύχουμε.”

*Με την κίνηση της Βόλβης ως νεολαίος τότε είχατε ζητήσει η ΝΔ να μετατραπεί από κόμμα αρχηγοκεντρικό σε κόμμα αρχών. Έχει συμβεί αυτό στα σχεδόν 40 χρόνια που πέρασαν; Διότι βλέπουμε όλη την εσωκομματική συζήτηση να διεξάγεται σε επίπεδο προσώπων και όχι αρχών. Εσείς ο ίδιος αναφερθήκατε στην εκδήλωση στη Ρηγίλλης στον καραμανλισμό και στην επίσκεψη σας στην Κρήτη σε μητσοτακισμό.

ΒΜ: “Μην συγχέετε τα πράγματα. Η ΝΔ είναι κόμμα αρχών από την ίδρυσή της το 1974. Η ιδρυτική διακήρυξή της και οι ιδρυτικές της αρχές, όπως ορίστηκαν από τον ιδρυτή και εθνάρχη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ορίζουν διαχρονικά τις πολιτικές μας κατευθύνσεις. Οργανωτικά η ΝΔ έχει μετεξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στις ανάγκες των καιρών. Εξελίχθηκε με τη συμβολή όλων και φυσικά και της νεολαίας. Η ΝΔ ευτύχησε να έχει ως Προέδρους της ξεχωριστές προσωπικότητες, που έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στον τρόπο χάραξης και άσκησης της πολιτικής. Αξίζει και έχουμε χρέος να τους τιμούμε και να τους μνημονεύουμε σε κάθε ευκαιρία.”

*Ορίζετε ως ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ το μεσαίο δρόμο, που θυμίζει βεβαίως το μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή. Ταυτόχρονα όμως κάνετε άνοιγμα στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και της ΧΑ. Πως συμβαδίζει αυτό; Επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δε χάνουν την ευκαιρία να υπενθυμίζουν Κενταύρους και Ρέηντζερς…

ΒΜ: “Μεσαίος χώρος σημαίνει συνεννόηση, συναίνεση, σύνθεση. Σημαίνει μέτρο και μετριοπάθεια. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι κοινά. Οι στόχοι είναι κοινοί. Είναι η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξη της χώρας. Και απαιτείται εθνική συνεννόηση, συνεργασία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να πετύχουμε τους στόχους. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Πολλοί συμπολίτες μας στις προηγούμενες εκλογές παραπλανήθηκαν από υποσχέσεις που, πολύ γρήγορα, απεδείχθησαν προεκλογικά ψέματα ή επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας. Δεν είναι μόνο ψηφοφόροι των κομμάτων που αναφέρατε, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Σήμερα που διαπίστωσαν τι πραγματικά συμβαίνει, καλούμε όλους τους πολίτες να σκεφτούν, να συγκρίνουν και να κρίνουν ποιος λέει την αλήθεια και ποιος υπερασπίζεται πραγματικά το εθνικό συμφέρον. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιδιώκει να παραπλανήσει τους πολίτες με ψέματα. Εμείς επιμένουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της υπευθυνότητας.”

*Δεδομένου ότι εσωκομματικά έχει υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία, δηλαδή να παραμείνετε στην ηγεσία για να δρομολογήσετε την “επίσημη” διαδοχή μέχρι την άνοιξη του 2016 ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, τι θα κάνετε είτε κερδίσετε είτε χάσετε; Θα ανοίξετε τη διαδικασία και πότε;

ΒΜ: “Σήμερα που διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας, αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα