Μητσοτάκης: Δεν είπα τίποτα ανακριβές, δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα

Μητσοτάκης: Δεν είπα τίποτα ανακριβές, δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει ευρωεκλογών Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε σε όσα είπε στη Βουλή, επιρρίπτοντας την ευθύνη της όξυνσης στον πρωθυπουργό. Δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη 13η σύνταξη, αν και τη χαρακτήρισε “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα” και δεσμεύτηκε ότι με κυβέρνηση ΝΔ δε θα μειωθεί το αφορολόγητο.

Την ευθύνη της όξυνσης στη Βουλή επέρριψε στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας όμως σε όσα ο ίδιος είπε για τον πατέρα του πρωθυπουργού και τη Χουντα και δηλώνοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει συγνώμη, αλλά ότι εύχεται για μία πολιτική και πολιτισμένη αντιπαράθεση στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τα όσα διημείφθησαν στο Κοινοβούλιο κατά την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη 13η σύνταξη, αν και τη χαρακτήρισε “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Δεν απάντησε εάν θα διατηρήσει αυτό το επίδομα. Δεσμεύτηκε όμως ξεκάθαρα ότι με κυβέρνηση ΝΔ δε θα μειωθεί το αφορολόγητο. Εκτίμησε επίσης ότι οι πολίτες θα επιλέξουν το αυθεντικό και όχι την αντιγραφή, ψηφίζοντας τη ΝΔ και όχι το ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε αντέγραψε την ατζέντα της μείωσης φόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε επίσης τη δική του αντίληψη για τις εργασιακές σχέσεις δηλώνοντας υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά αντιμετωπίζοντας θετικά κλαδικές και επιχειρησιακές, ενώ υποστήριξε ότι για πολλούς και ελίτ μιλά η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, η Λεπέν και ο Όρμπαν. Ενδιαφέρον έχει τέλος η αναφορά του στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το γεγονός ότι στη Βουλή την Παρασκευή επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για την όξυνση στη Βουλή

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την όξυνση της Τετάρτης στη Βουλή και έδειξε να επιμένει σε όσα ο ίδιος είπε για τον πατέρα του πρωθυπουργού, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα για το πως εξελίχθηκε η προσωπική αντιπαράθεση.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν θα ζητήσει συγνώμη από τον πρωθυπουργό για τον ισχυρισμό ότι ο πατέρας του έκανε δουλειές με τη Χούντα, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: “Δεν είπα τίποτε ανακριβές, άρα δεν έχω λόγο να ζητήσω συγνώμη από τον Τσίπρα”.

Σημείωσε ότι ενώ στην πρωτολογία του άσκησε όπως είπε πολιτική κριτική, δέχθηκε χυδαία επίθεση από τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: “Απάντησα με ευπρέπεια κάνοντας μία παρατήρηση μόνο για την οικογένεια Τσίπρα στα χρόνια της δικτατορίας. Θα έκανα και τώρα το ίδιο.”

Δήλωσε πάντως: “Θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από την αντιπαράθεση, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη ούτε για τον κ. Τσίπρα ούτε για εμένα” και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση της συζύγου του από υπόγεια όπως χαρακτηριστικά είπε. “Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να πήρε το μήνυμα του και αυτή η συζήτηση να είναι η εξαίρεση”

Ανέφερε ότι έχει πει στον Τσίπρα κατ ιδίαν “διάλεξε πως θα πάμε σε εκλογές”, επισημαίνοντας ότι δική του επιθυμία είναι να πάμε σε ήπιο κλίμα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός άλλο του είπε κατ’ ιδίαν και άλλο έπραξε δημόσια.

“Ο κ. Τσίπρας έβγαλε από μέσα του ειδικά στη δευτερολογία της Τετάρτης τον Πολάκη που επιμελώς έκρυβε. Αυτό το είδαμε όλοι, με πρωθυπουργό που μιλούσε σα να βρίσκεται στο καφενείο της γειτονιάς, αποσταθεροποιημένο και ταραγμένο” είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι καλώς κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας έστω και εάν μερικές φορές ακούστηκε λίγο άσχημα η όξυνση. “Όλοι γνωρίζουμε το ύφος και το ήθος μου, αλλά δε θα εκλαμβάνουν την ευγένεια μου ως αδυναμία” δήλωσε και τόνισε ότι το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το καθορίζει η κυβέρνηση.

Για ελίτ

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ των πολλών και των ελίτ είναι κατεξοχήν διαχωρισμός που χρησιμοποιεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. “Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να μιλά για πολλούς και ελίτ είναι σαν να ακούω τη Λεπέν και τον Όρμπαν. Εγώ δεν είμαι με τους πολλούς ή με τους λίγους, είμαι με όλους” δήλωσε.

Σχολίασε επίσης ότι: “Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού φωνάζοντας γκόου μπακ μαντάμ Μέρκελ και φεύγει από την εξουσία καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας σε πανάκριβα σκάφη”.

Για Βέμπερ

Απέρριψε την κριτική κατά Βέμπερ, ο οποίος διαφωνεί με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

“Επειδή ο Βέμπερ είναι απέναντι στον Τσίπρα δε σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας” υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι φόρτωσε δισ ευρώ στις πλάτες των φορολογούμενων με τους χειρισμούς του το 2015 και διερωτώμενος εάν είναι κακό εφόσον ο κ. Βέμπερ εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, να είναι σύμμαχος δικός του και της ΝΔ.

Για τη 13η σύνταξη

“Θα ψηφίσουμε το προεκλογικό επίδομα που ο κ. Τσίπρας βαφτίζει 13η σύνταξη, παρότι αναγνωρίζουμε τον κυνισμό να δίνεται πέντε μέρες πριν τις εκλογές, διότι εάν ήταν πράγματι 13η σύνταξη θα δινόταν το Δεκέμβριο” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε όμως ότι την ίδια στιγμή θα επισημάνει πως την ίδια στιγμή που δίνεται αυτό το επίδομα που είναι σημαντική ανακούφιση 250 χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ακόμη συντάξεις και οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου είναι κατά 40% μειωμένες.

Μάλιστα χαρακτήρισε ξεδιάντροπο τον τρόπο με τον οποίο δίνει το προεκλογικό επίδομα όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε μέρες μόλις πριν τις ευρωεκλογές. Θα μπορούσε να το δώσει και την 26η Μαΐου μαζί με τα ψηφοδέλτια του έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολιτευτική ιστορία” σχολίασε. Αναγνώρισε όμως ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη είναι χρήσιμη και απαραίτητη, αλλά είπε ότι το ερώτημα είναι εάν η πολιτική Τσίπρα μπορεί να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη.

Ανέφερε μάλιστα όχι χθες στην Παιανία ένας συνταξιούχος του είπε: “Καλοδεχούμενο το πακέτο Τσίπρα, αλλά αν τον είχα μπροστά μου θα του έλεγα εύγε και φεύγα”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα σεβαστεί τυχόν δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και χαρακτήρισε τη “χορήγηση προεκλογικού επιδόματος” δηλαδή τη 13η σύνταξη υποκριτική και γιατί δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι θα χρειαστούν χρήματα για δικαστικές αποφάσεις λίγο πολύ προεξοφλημένες

Για το αφορολόγητο

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή τη μείωση του αφορολόγητου, υποστηρίζοντας ότι θα είναι υποκριτής εάν δεν το κάνει και δήλωσε: “Δική μου δέσμευση είναι πως εάν ο κ. Τσίπρας δεν το ψηφίσει, εμείς ως επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τη μείωση του αφορολόγητου”.

Για τα εργασιακά

Απαντώντας στην ερώτηση του News 24/7 για τις εργασιακές σχέσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ διέψευσε ότι είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά τάχθηκε υπέρ των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποδώσουν μεγαλύτερα οφέλη για τους εργαζόμενους.

“Ποιος είπε ότι είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ποιος είπε ότι η επιχειρησιακή δεν είναι συλλογική” είπε και αναφέρθηκε σε παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων κλαδικών συμβάσεων όπως αυτή των ξενοχοδοϋπάλληλων.

“Είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά όπου υπάρχει κλαδική όπου δύο μέρη συμφωνήσουν σε κάτι διαφορετικό να υπερισχύει, γιατί είναι παράλογο αυτό;” πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θέλει να δώσει παραπάνω κίνητρα, μεταξύ των οποίων και φορολογικά, στις επιχειρήσεις για διανομή μέρους κερδών στους εργαζόμενους, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει με διάθεση χρημάτων για κατάρτιση των εργαζόμενων, εκπαίδευση και ιδιωτική ασφάλιση.

Δήλωσε πάντως ότι πρέπει “να γνωρίζουν επίσης οι επιχειρήσεις που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους ότι θα μας βρουν σκληρά απέναντι” και υπενθύμισε ότι ήταν κυβέρνηση ΝΔ που επέβαλε πρόστιμο 10.500 ευρώ στις επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Δε διαπραγματεύομαι την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας” τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως δεν έχει αυταπάτες για τους επιχειρηματίες, αλλά θέλει να δώσει κίνητρα σε όσους έχουν υγιή σχέση με τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε μάλιστα ανοιχτός σε επταήμερη εργασία με τη συμφωνία των εργαζόμενων.

“Είναι σαχλαμάρες αυτά που ακούω ότι είμαι κατά του 8ωρου. Αυτό που λέω είναι ότι οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν. Γιατί θα πρέπει να αντιδρούμε όταν μία επιχείρηση έχει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο; Κάποιοι που κυνηγούν σκιές δεν καταλαβαίνουν τι κόσμος ξημερώνει. Η Ελλάδα της δεκαετίας του 80 έχει τελειώσει”, είπε.

Για την ασφάλεια και προσλήψεις αστυνομικών

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα προμηθευθούν εντός εξαμήνου μετά τις εκλογές νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς τα περισσότερα σήμερα έχουν λήξει, ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν αγοραστεί 1000 νέα περιπολικά, ότι θα επαναφέρει την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα ενισχύσει τη ΔΙΑΣ, καθώς και για προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών, που θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ. Σημείωσε επίσης ότι αυτοί που τα σπάνε σήμερα στο κέντρο γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Για το χρίσμα που έδωσε σε Τσακαλώτο

Ο κ. Μητσοτάκης εκλήθη να σχολιάσει και το γεγονός ότι στη Βουλή την Παρασκευή επέλεξε να απευθυνθεί κυρίως στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και εάν με ένα διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσαν να υπάρξουν γέφυρες.

“Πράγματι με τον κ. Τσακαλώτο μπορώ να κάνω ιδεολογική αντιπαράθεση. Διαφωνούμε σε πολλά, είναι μαρξιστής οικονομολόγος, αλλά έχει αρχή μέση και τέλος και όταν μιλάει κρατάει το επίπεδο της αντιπαράθεσης εκεί που πρέπει να είναι. Έχει και ενδιαφέρον χιούμορ, άσχετα αν τα αστεία του είναι μερικές φορές σαν να έχουν βγει από το ψυγείο” είπε και πρόσθεσε: “Με τον κ. Τσακαλώτο μπορώ να συζητήσω πολιτικά. Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ δε με αφορά Πράγματι με αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε σύγκλιση την επόμενη ημέρα”, αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά ανοιχτά.

Εκτίμησε επίσης ότι το πακέτο μέτρων Τσίπρα δε έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου διερωτώμενος γιατί έχει εξαφανιστεί ο κ. Χουλιαράκης και δηλώνοντας σίγουρος ότι “μέσα του διαφωνεί ο κ.Τσακαλώτος με επιλογές που του επιβλήθηκαν από το Μαξίμου και τον πανικόβλητο Τσίπρα που προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά”. Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι θα ανακύψουν εσωτερικά ζητήματα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα.

Για τους νέους, τη δημόσια παιδεία και την ακροδεξιά   

“Τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, 17αρηδες, 18αρηδες, 19αρηδες, είναι παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση και γνώρισαν μόνο την κρίση. Δεν γνώρισαν τίποτε άλλο, και αυτή τη στιγμή είναι βαθιά απογοητευμένοι, πικραμένοι από την πολιτική, και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα στον τόπο για την επόμενη μέρα. Και είναι εξαιρετικά στενάχωρο όταν βλέπω νέα παιδιά, αλλά και γονείς οι οποίοι μου λένε, ότι η μόνη ελπίδα για τα παιδιά μας, είναι να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό ακούω στις περιοδείες τις οποίες κάνω. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς στους νέους, και το λέω παρότι έχω παιδιά τα οποία είναι 22, 21, η μικρή μου κόρη είναι 16. Ήδη φίλοι της που είναι μια τάξη μεγαλύτεροι, ψηφίζουν για πρώτη φορά. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως, είναι ότι η έμφαση που δίνουμε στο πρόγραμμά μας στην καλή δημόσια παιδεία και στις δυνατότητες οι νέοι να έχουν ευκαιρίες καλής απασχόλησης με το που θα τελειώσουν το πανεπιστήμιο, πιστεύω ότι είναι ένα μήνυμα το οποίο οι νέοι θέλουν να το ακούσουν. Και προσέξτε, όταν μιλάω για δημόσια παιδεία, δεν μιλάω μόνο για τα πανεπιστήμια. Έχω μιλήσει πολλές φορές, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, για το πόσο σημαντικό θεωρώ τα πανεπιστήμια να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Και έχω εξηγήσει πως την επόμενη μέρα θα απελευθερώσω τα πανεπιστήμια για να κάνουν αυτή τη μετάβαση” είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

“Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρονών και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες. Δουλειές που μπορούν υπό προϋποθέσεις να είναι καλές και να του δώσουν ένα καλό εισόδημα. Δεν αφορά αυτή η συζήτηση μόνο τους αριστούχους των πανεπιστημίων. Αφορούν και τα νέα παιδιά τα οποία δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, από επιλογή, και σήμερα δεν έχουν καμία εναλλακτική για το πώς θα χτίσουν τη ζωή τους” σύνέχισε.

Πρόσθεσε: “Και ξέρω επίσης ότι τα νέα παιδιά αυτά έλκονται από ακραίες θεωρίες και απόψεις και από συνθήματα τα οποία τονίζουν όχι κατά την άποψη μου έναν υγιή πατριωτισμό, αλλά ένα στείρο εθνικισμό. Είχα συναντήσει ένα νέο παιδί στον Εύοσμο αν θυμάμαι καλά, στη Θεσσαλονίκη, και είδα πάνω του, όπως βλέπω συχνά, ένα τατουάζ, μια περικεφαλαία του Λεωνίδα. Και του είπα, ωραίο είναι αυτό το οποίο έχεις κάνει, αλλά να μην παίρνουμε μόνο αναφορές από το ένδοξο παρελθόν μας, να μιλήσουμε και για ένα μέλλον το οποίο θα έχει πραγματική ελπίδα για σένα και για την οικογένειά σου.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα