Μητσοτάκης στη Νεφέλη Μεγκ: Τον Καραμανλή θα τον κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές

Μητσοτάκης στη Νεφέλη Μεγκ: Τον Καραμανλή θα τον κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη Youtuber, Nefeli Meg ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Τι είπε για συνεργασίες και την Αστυνομία.

Την απόφαση να είναι κανονικά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις Σέρρες στις προσεχείς εκλογές ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επιβεβαίωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο podcast «Μπούκλα 99» και στη Νεφέλη Μεγκ.

“Μπορεί μεν να επιλέγω το ψηφοδέλτιο, αλλά αν οι πολίτες δεν τον επιλέξουν ή δεν επιλέξουν κάποιον στη διαδικασία της εκλογής δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Άρα, τελικά η κρίση περνά στους πολίτες. Και οι πολίτες πάντα έχουν την επιλογή αν δεν θέλουν κάποιον ή κάποια να ψηφίσουν κάποιον άλλον”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος θέλει τον κ.Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Γιατί θεωρώ ότι ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από Υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν, θα έλεγα, ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτες.

Έθεσε δε από την πλευρά το ερώτημα: “Θυμάσαι πολλές άλλες περιπτώσεις Υπουργών που να έχουν παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη όταν κάτι πήγε στραβά;” και πρόσθεσε: “Το αυτονόητο μερικές φορές, δεν λέω ότι πρέπει να το χειροκροτούμε, αλλά ας αναγνωρίζουμε τουλάχιστον ότι δεν γίνεται πάντα.”

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νεφέλη Μεγκ Eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει γίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Θα έχουμε καινούρια λεωφορεία εντός των επόμενων 18-24 μηνών, θα είναι η πρώτη παρτίδα από αυτά τα οποία παραλαμβάνουμε.” Υπενθύμισε επίσης ότι: “Το μεγαλύτερο έργο υποδομής το οποίο δρομολογείται σήμερα στη χώρα είναι η επέκταση του Μετρό, είναι η νέα γραμμή του Μετρό, η γραμμή 4, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, μπαίνει ήδη ο μετροπόντικας.”

Χαρακτήρισε πάντως “προβληματικό” τον ηλεκτρικό και αναφέρθηκε στις στάσεις εργασίας και απεργίες. “Έχουμε όντως ψηφίσει έναν νόμο, αποδεικνύεται πιο δύσκολος στην εφαρμογή του. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε μία αίσθηση, και νομίζω και οι εργαζόμενοι να έχουν μία ευθύνη, όταν πρόκειται για απεργίες οι οποίες έχουν να κάνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, νομίζω και οι ίδιοι να έχουν την ταλαιπωρία την οποία θα υποστεί η ευρύτερη κοινωνία, οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, όταν προκηρύσσουν μία τέτοια απεργία”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Όλη η συνέντευξη

Κάλεσε δε τη συνομιλήτρια του: “Να φωνάξεις την επόμενη φορά εδώ αυτούς οι οποίοι απεργούν, να τους ρωτήσεις γιατί απεργούν, να αντιληφθούν και αυτοί ενδεχομένως ότι μία απεργία που ταλαιπωρεί όλη την πόλη της Αθήνας δεν είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διεκδικήσουν αυτά τα οποία θέλουν να διεκδικήσουν.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: “Οι εθνικές εκλογές είναι την 21η Μαΐου και σε αυτές εστιάζω όλη μου την προσοχή” και στο ερώτημα περί συνεργασιών δήλωσε: “Δεν είμαι σε θέση να σου πω ακόμα τώρα τι θα κάνω με αυτή την εντολή γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο μπορώ να σου πω, όμως, είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις.”

Επανέλαβε την προτίμηση του στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, εκτιμώντας ότι είναι πιο αποτελεσματικές, πιο γρήγορες, πιο τολμηρές στη λήψη αποφάσεων.

“Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα το κρίνω εγώ. Το αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από μία κυβέρνηση συνεργασίας θα το επιλέξει τελικά ο ελληνικός λαός”, πρόσθεσε όμως ο κ. Μητσοτάκης.

“Επιβεβλημένο να παρεμβαίνει η Αστυνομία όταν πέφτουν μολότοφ”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την Αστυνομία με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.

“Είναι άλλο να παρεμβαίνει η Αστυνομία και να δέρνει αδιακρίτως και είναι τελείως διαφορετικό όταν κάποιοι κουκουλοφόροι αρχίζουν και πετάνε μολότοφ να παρεμβαίνει η Αστυνομία. Λοιπόν, το πρώτο είναι απαράδεκτο και κατακριτέο, το δεύτερο, λυπάμαι που θα στο πω, είναι επιβεβλημένο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε επίσης ότι η άσκηση βίας: “Είναι το δικαίωμα το οποίο έχουμε δώσει όλοι μαζί, στα πλαίσια ενός κοινωνικού συμβολαίου, στην Αστυνομία να είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του νόμου και της τάξης.

“Δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένος από την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει στο να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς μας και να έχουν πλήρη, θα έλεγα, συνείδηση των αρμοδιοτήτων τους, του ρόλου τους και των ορίων τους.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αδικήσουμε τη σημαντική δουλειά η οποία γίνεται από την Αστυνομία σε πάρα πολλά επίπεδα, εστιάζοντας μόνο σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αστυνομικών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα: “Ξέρεις πόσα παιδιά, αστυνομικοί, υπάρχουν που είναι 25 χρονών, που είναι τα παιδιά της διπλανής πόρτας; Τι είναι αυτοί; Δεν είναι νέοι άνθρωποι σαν κι εσένα; Άρα η Αστυνομία δεν είναι κάτι διαφορετικό από την κοινωνία, δεν είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι ένα πράγμα το οποίο δεν προέρχεται από την ίδια την κοινωνία.”

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νεφέλη Μεγκ INTIME NEWS

Τι είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την πανεπιστημιακή αστυνομία από τη Νεφέλη Μαγκ, η οποία είναι άλλωστε μέλος φιλελεύθερης φοιτητικής νεολαίας με κύριο αίτημα ακριβώς τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

“Λοιπόν είσαι στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, ας πούμε είναι 9 το βράδυ, θες να βγεις από τη βιβλιοθήκη και να πας σπίτι σου και πρέπει να περπατήσεις μέσα από ένα σκοτεινό campus.

Δεν θα αισθανόσουν πιο άνετα εάν είχες τη δυνατότητα να ειδοποιήσεις κάποιον και να έρθει κάποιος να σε συνοδεύσει μέχρι το μέσο μαζικής μεταφοράς, μέχρι να βγεις από το πανεπιστήμιο; Είναι κακό αυτό, αν θες να έχεις αυτή την επιλογή; Είναι πρόβλημα αυτό για έναν χώρο ο οποίος είναι ανοιχτός, στον οποίο μπορεί να υπάρχουν παραβατικά στοιχεία; Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα εκεί ούτε βλέπω να απειλείται κανείς από μία τέτοια παρουσία εντός του πανεπιστημίου”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σχόλιο δε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν εφαρμόζεται, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Εμείς αυτή τη στιγμή επιλέξαμε έναν ήπιο τρόπο για να μπορέσουν τα στελέχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας να κάνουν την παρουσία τους αισθητή, ακριβώς για να μην προκαλέσουμε περισσότερες αντιδράσεις.

Και νομίζω ότι ο τρόπος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τελικά την εμπιστοσύνη των ίδιων των φοιτητών είναι να αντιλαμβάνονται οι ίδιοι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι χρήσιμο και καλό για την πανεπιστημιακή ζωή. Αλλιώς το μέτρο δεν θα έχει επιτυχία.”

Τα social media και τα γράμματα

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης μεταξύ άλλων: “Δεν θεωρώ ότι τα social media είναι κατ’ ανάγκη ο καλύτερος καθρέφτης του τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία, ειδικά το Twitter, το οποίο μερικές φορές μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικά τοξικό forum ανταλλαγής ύβρεων. Προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για το τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Πολλές φορές, αυτή η ενημέρωση μπορεί να έρχεται από τα social media ή μπορεί να έρχεται μέσω ενός γράμματος που μπορεί να μου στείλει ένας πολίτης.”

Ο πρωθυπουργός έσπευσε τέλος να απευθυνθεί στη νέα γενιά, καθώς άλλωστε η επιλογή του συγκεκριμένου podcast έγινε με στόχο να προσεγγίσει τους νεότερης ηλικίας ψηφοφόρους.

“Η αποχή δεν είναι λύση”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: “Τελικά κάποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το δικό σου μέλλον και είναι καλύτερα να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία από το να μην συμμετέχεις.”

Ο πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τους νέους να ψηφίσουν… με ρεαλισμό.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει στη ζωή και στην πολιτική το τέλειο. Και τελικά όλες οι επιλογές είναι και αυτές συγκριτικές. Ψηφίζεις -θα στο πω ωμά και μπορεί να ακούγεται και λίγο κυνικό- νομίζω ότι τελικά ψηφίζεις και την καλύτερη επιλογή από αυτές που έχεις μπροστά σου. Μπορεί να μην σε ικανοποιεί πλήρως, αλλά τελικά κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά. Κάποιος θα κάτσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού την επόμενη μέρα”, είπε και πρόσθεσε:

“Θέλεις να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία; Ως νέα σου το λέω, το λέω συνολικά στους νέους. Ή θέλεις να απέχεις; Η επιλογή είναι δική σου. Οι υποψήφιοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν θα προκύψει κάποιος ούτε από παρθενογένεση ούτε θα βγάλουμε κάποιο κουνέλι από κάποιο καπέλο εν είδει κάποιας μαγικής διαδικασίας.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα