New York Times: Η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο

New York Times: Η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ

Ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του Μωυσή Ελισάφ κάνει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας εκλέγεται στο αξίωμα του δημάρχου ένας Έβραίος.

Στον Μωυσή Ελισάφ, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ιωαννίνων, αφιερώνουν άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι ο 65χρονος γιατρός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος Εβραίος που εκλέγεται στο αξίωμα αυτό στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο κ. Ελισάφ εξελέγη με ποσοστό 50,3%, αποσπώντας 235 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του στο β’ γύρο της Κυριακής που μας πέρασε.

Η εφημερίδα επικαλείται τη δήλωση του κ. Ελισάφ στο Associated Press, ότι με την εκλογή του καταρρίπτονται στερεότυπα και προκαταλήψεις ετών.

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έξαρση του αντισιμιτισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και σε περιστατικά βανδαλισμών που έχουν σημειωθεί σε εβραϊκά μνημεία, ιδιαίτερα μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Τονίζεται δε ότι ο αριθμός των Ελληνοεβραίων δεν υπερβαίνει πλέον τους 6.000 ανθρώπους. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η πλειοψηφία των Εβραίων των Ιωαννίνων σφαγιάστηκαν από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης να μην υπερβαίνει σήμερα τους 50 ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα