Προεκλογικά “θα” για μισθούς, στο στόχαστρο η υγεία και το δημόσιο

Προεκλογικά “θα” για μισθούς, στο στόχαστρο η υγεία και το δημόσιο
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία παρουσιάζει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, κρύβοντας συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις για υγεία και δημόσιο πίσω από ωραία λόγια 

Υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών μετά τις εκλογές και ωραία λόγια για την υγεία και το δημόσιο τομέα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, το οποίο παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι στοχεύσεις πάντως που θα έχει μία νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφόσον λάβει την εντολή στις κάλπες, διαγράφονται ξεκάθαρα πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες και τα “τυράκια”.

Ο πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι “η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.” Υποστηρίζει ειδικότερα ότι: “Μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς μας 25% σε μία τετραετία.” Ενώ χθες στον Alpha δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει τα 950 ευρώ.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να καλοπιάσει τους δημοσίους υπαλλήλους με την υπόσχεση για νέο ενιαίο μισθολόγιο από το 2024 και τάζει στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι το τέλος επιτηδεύματος στο τέλος της τετραετίας θα αποτελεί παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως επέμεινε και χθες στη μη μείωση των άδικων έμμεσων φόρων… Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ειδικότερα ότι οι μειώσεις των έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον τελικό καταναλωτή, προσπερνώντας το γεγονός ότι στην Ισπανία οι τιμές τελικά υποχώρησαν στην πορεία, όταν ξεκίνησε ένα μπαράζ ελέγχων.

“Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό από ό,τι πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το «Καλάθι», το οποίο λοιδορήθηκε, δούλεψε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Και, ταυτόχρονα, βοηθήσαμε με μια σειρά από πρόσθετη βοήθεια αυτούς που έχουν ανάγκη”, επικαλέστηκε ο κ.Μητσοτάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι πλέον τουλάχιστον αυξήθηκε ο βασικός μισθός και εκτίμησε ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη ανακοίνωσε επίσης ότι το πρόγραμμα της ΝΔ θα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.

Ανησυχία για τα γαλάζια σχέδια για την υγεία

Δεύτερη προτεραιότητα του προγράμματος της ΝΔ, όπως έχει προαναγγείλει ο κ.Μητσοτάκης, θα είναι η υγεία. Ο πρωθυπουργός επικαλείται ότι θα δώσει έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα, την καθολική ισχύ του Προσωπικού Γιατρού, την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας και τον εκσυγχρονισμό όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει στο παρελθόν την πρόθεση του για επανασχεδιασμό του ΕΣΥ και ειδικά για μείωση των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια.

“Αυτό το οποίο αποκαλούμε νοσοκομειακό χάρτη της χώρας είναι ένα ζητούμενο το οποίο μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Όμηροι πελατειακών αντιλήψεων μας οδήγησαν στο να έχουμε τελικά υποστελεχωμένες δομές, ενδεχομένως σε περισσότερα σημεία της χώρας από ό,τι θα ήταν εξ αρχής απαραίτητες, με αποτέλεσμα τελικά σε περισσότερες δομές να μην παρέχεται σε καμία καλή φροντίδα υγείας”, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την άποψη για ανάγκη επανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της χώρας την εξέφραζε η ΝΔ και πριν το 2019. Και μάλιστα στο κυβερνητικό της πρόγραμμα είχε εξαρχής την είσοδο ιδιωτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όμως η πανδημία άλλαξε εκ των πραγμάτων τα δεδομένα και έτσι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού καθυστέρησε.

Πάντως τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο για την παράλληλη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή και μία σειρά άλλων προβλέψεων σημαίνουν ότι καταργήθηκε ουσιαστικά ο νόμος 1397/1983, τον οποίο εισηγήθηκε ως υπουργός ο Παρασκευάς Αυγερινός και εμπνεύστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επομένως κατηγορήθηκε ότι ξήλωσε το ΕΣΥ, μία απο τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της “Αλλαγής”, δηλαδή της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποια αλλαξε τα δεδομένα στην υγεία στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση φυσικά αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες. Ήδη πάντως η πρόθεση να μετατραπούν στο μέλλον όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζόμενων. Η πρώτη κίνηση έγινε ήδη στο Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Σημειωτέον δε ότι οι προσλήψεις που εξαγγέλει η ΝΔ για την επόμενη τετραετία δεν θα σημαίνουν και αύξηση του προσωπικού στο ΕΣΥ, καθώς κυρίως αναμένεται να αφορούν μονιμοποιήσεις συμβασιούχων νοσηλευτών, που καλύπτουν ήδη πάγιες ανάγκες.

Και εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας έχει ήδη φεσώσει τους γιατρούς με απλήρωτες εφημερίες 5.000 ευρώ ανα εργαζόμενο.

Ο “πόλεμος” Μητσοτάκη με το δημόσιο

Τρίτη οριζόντια παρέμβαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, το “αποτελεσματικό δημόσιο”.

Αυτό σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη σημαίνει: “Οριζόντιοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, στελέχη που θα μονιμοποιούνται μετά από δοκιμαστική θητεία, αξιολόγηση για όλους.” Ο πρωθυπουργός έχει επίσης υποστηρίξει ότι: “Οι επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα επιβραβεύονται και οι αδυναμίες θα θεραπεύονται” και έχει προαναγγείλει ότι μέχρι το 2027, σε τέσσερα χρόνια από τώρα, όλες οι διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση θα είναι ψηφιακές.

Η λέξη- κλειδί είναι η αξιολόγηση, με την οποία έχει εμμονή η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε μιλούσε για αξιολόγηση και ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Τότε η αξιολόγηση στο πλαίσιο και των μνημονιακών υποχρεώσεων είχε αποτελέσει παραθυράκι για τις ποσοστώσεις των απολύσεων, που ζητούσε η τρόικα.

Ο πρωθυπουργός έχει κάνει σημαία την αξιολόγηση, την οποία παρουσιάζει ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου. Δηλώνει ότι μόνο μετά από αξιολόγηση θα γίνεται η μονιμοποιηση των δημοσίων υπαλλήλων και υποστηρίζει ότι “αυτοί που δεν θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι”, παρά τις αντιδράσεις. Παρόλα αυτά η αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς ξεκινά με την απειλή μη μονιμοποίησης των νεοδιόριστων. Και η κυβέρνηση την ίδια στιγμή τη συνδέει και με τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζόμενων.

Στη ΝΔ προφανώς θεωρούν ότι αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει θαυμάσιο πεδίο ασκήσεων “κοινωνικού αυτοματισμού”, στρέφοντας τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κατά των “τεμπέληδων” δημοσίων υπαλλήλων.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα, ποιος θα αξιολογεί τους αξιολογητές; Και πως θα αξιολογηθεί για παράδειγμα μία δυναμική διαδικασία όπως αυτή πχ της εκπαίδευσης;

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα