Σία Αναγνωστοπούλου: Επικίνδυνα τραύματα στο κράτος δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη

Σία Αναγνωστοπούλου: Επικίνδυνα τραύματα στο κράτος δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη
Σία Αναγνωστοπούλου Eurokinissi

Η Σία Αναγνωστοπούλου, υποψήφια βουλεύτρια στην Αχαΐα με τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει στο NEWS 24/7 για την φαινομενική υποχώρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον αμφισβητούμενο σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

Σχεδόν μισό αιώνα από την μετάβαση της χώρας στην Μεταπολίτευση, σ’ αυτή την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα διαδρομή της οικοδόμησης πολιτικών, πολιτισμικών και οικονομικών διεργασιών ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας, αυτό που φαινόταν ως επίτευγμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατία μας, ο σεβασμός δηλαδή του Κράτους Δικαίου, είναι πλέον αμφισβητούμενη κατάσταση.

Κεκτημένα χρόνων και δημοκρατικών αγώνων τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα φαίνεται να υποχωρούν, από τους τακτικισμούς μιας ακραίας συντηρητικής δεξιάς, που διακυβέρνησε τη χώρα στη βάση του αυταρχισμού, της συγκέντρωσης εξουσιών, της συρρίκνωσης του χώρου της κοινωνίας των πολιτών, των ακραίων περιοριστικών νόμων, της διείσδυσης στην δικαστική εξουσία και των προσπαθειών επηρεασμού της.

Οδεύουμε προς τις εκλογές με μηχανισμούς προπαγάνδας και διασποράς φόβου για την πολιτική αστάθεια, που δήθεν θα επιφέρουν οι συνεργασίες κομμάτων λόγω της απλής αναλογικής και με την ηγεμονία ακραίων αντιλήψεων για την πολιτική συντριβή και εξάλειψη της Αριστεράς. Μηχανισμοί προπαγάνδας που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη Δημοκρατία μας .

Η προσπάθεια ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας εκ νέου, από το καθεστώς Μητσοτάκη, βασίζεται στις υποδοχές που δημιούργησαν αυτά τα τέσσερα χρόνια παραβιάσεων των ελευθεριών και της ασφάλειας των πολιτών.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ψήφισε ένα ετερογενές πακέτο νόμων με κατασταλτικό περιεχόμενο για να συρρικνώσει εργασιακά και άλλα δικαιώματα. Αύξησε τους λεγόμενους νόμους για την ασφάλεια, εργαλειοποιώντας και διεγείροντας το φοβικό θυμικό των πολιτών, μειώνοντας τις ατομικές και δημόσιες ελευθερίες.

Παράλληλα, η συκοφαντική και παραπλανητική ταύτιση της δήθεν αύξησης της εγκληματικότητας με τον «νόμο Παρασκευόπουλου», έναν από τους προωθητικότερους νόμους των τελευταίων δεκαετιών , που δυστυχώς όμως έχει περάσει πλέον στην ιστορία, αφού καμία από τις βασικές ρυθμίσεις του δεν είναι σε ισχύ, ήταν διαρκώς παρούσα.

Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» αφού λοιδορήθηκε και διαστρεβλώθηκε, δίχασε την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, που χτυπήθηκαν μεταξύ τους για το πόσο επαρκής και αποτελεσματική είναι η αντεγκληματική πολιτική και πόσο περισσότερο πρέπει να ισχυροποιηθούν και να σκληρύνουν οι ποινές για να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα κατέλαβε την χαμηλότερη θέση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Για το 2023 βρέθηκε να κατέχει την 107η θέση στις 180. Εκτός από την μονοφωνία των χειραγωγούμενων από την κυβέρνηση ΜΜΕ (λίστα Πέτσα) οι δημοσιογράφοι και τα έντυπα αντιμετωπίζουν τώρα και στρατηγικές αγωγές εκφοβισμού( SLAPP), σε μια επιχείρηση φίμωσης του Τύπου, με κατηγορίες που βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση.

Καταγράφηκαν σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου από τον τρόπο που η αστυνομία αυτά τα χρόνια άσκησε εξουσία, μέσω αυθαίρετης και δυσανάλογης χρήσης βίας. Σοβαρές υποθέσεις ανεξέλεγκτης βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Προκλήσεις κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ , πολιτών (υπόθεση Ινδαρέ). Διακρίσεις και βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Θανατηφόρες καταδιώξεις νέων ανθρώπων Ρομά για μικρής έκτασης παραβατικότητα.

Πανηγυρική απαλλαγή όλων των αστυνομικών που εμπλέκονταν στην δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, κάτι που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη. Ολόκληρο κεφάλαιο καταπάτησης δικαιωμάτων τα απάνθρωπα push backs. Καθημερινός σκληρός αγώνας διεξάγεται από τις συλλογικότητες στον τομέα των δικαιωμάτων των προσφύγων, ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπερισχύσουν της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και μιας τυφλής διοίκησης. Υπονομεύτηκε το έργο Ανεξάρτητων Αρχών (ΑΔΑΕ, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων)

“Καταγράφονται σοβαρότατες απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα” επισημαίνουν ευρωπαϊκές επιτροπές όπως η LIBE. Αποκαλυπτική για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου είναι η παγκόσμια έρευνα με τίτλο Democracy Perception Index, σύμφωνα με την οποία η διαφθορά και η οικονομική ανισότητα αποτελούν πραγματική «βόμβα» στα θεμέλια του πολιτεύματος.

Μια άλλη «βόμβα» στα θεμέλια του πολιτεύματος, που δείχνει πως το κράτος δικαίου, όχι μόνο τραυματίζεται, αλλά απορρίπτεται ως θεμελιώδης αξία, είναι αυτή των απαράδεκτων παρακολουθήσεων. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού παράνομου λογισμικού για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών από την ΕΥΠ, σκιαγραφούν μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, οικονομικών συμφερόντων ,πολιτικών και παρακρατικών μεθόδων , νεποτισμού και οικογενειοκρατίας.

Πρόσφατα ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι υποκλοπές είναι ένα εθνικό σκάνδαλο, παρόλο που δεν συνέτρεχαν λόγοι ασφαλείας για να γίνουν. Στις εκλογές μάλιστα θα ψηφίσουμε χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ήταν το πραγματικό επίδικο της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του τρίτου σε δύναμη κόμματος της αντιπολίτευσης ή των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι εμφανής η αποδυνάμωση των θεσμικών εγγυήσεων που είναι απαραίτητες για ουσιαστική συνταγματική δημοκρατία. Σήμερα, το κράτος δικαίου δεν απειλείται ανοιχτά από μια δικτατορία ή ένα πραξικόπημα. Απειλείται, γιατί οι πυλώνες πάνω στους οποίους λειτουργεί -η διάκριση των εξουσιών και η διασφάλιση των δικαιωμάτων- αποδυναμώνονται εκ των έσω. Γι’ αυτό και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου είναι μια διαδικασία σε κίνηση, απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Για τον αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο η ελευθερία των πολιτών είναι ασφάλεια και η ανασφάλεια είναι μια πρόσθετη κοινωνική ανισότητα.

Στην παρούσα φάση το Κράτος Δικαίου, συντρίβεται από αυτή την «άλλη», την υβριδική Δεξιά του Μητσοτάκη, την κυνική Δεξιά του παρακράτους, την ακροδεξιά διείσδυση στο κράτος ,που έκανε άλυτο κόμπο την διάκριση εξουσιών και το Σύνταγμα και οδηγεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην «ορμπανοποίηση» την Ελλάδα.

Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση

Πού Ψηφίζω: Μάθε πού ψηφίζεις, βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023

Pollitics – Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα

Live Εκπομπή εκλογών 2023: Δες τις εκλογές αλλιώς

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα