Στο σκαμνί εννέα άτομα για το σκάνδαλο με τα κόλλυβα στην Καλαμαριά

Στο σκαμνί εννέα άτομα για το σκάνδαλο με τα κόλλυβα στην Καλαμαριά

Σε δίκη εννέα άτομα για οικονομικό σκάνδαλο στη δημοτική επιχείρηση τελών Καλαμαριάς

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, εννέα άτομα, που κατηγορούνται για οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς.

Ανάμεσα σε όσους παραπέμπονται σε δίκη είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της συγκεκριμένης Δημοτικής Επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης.

Οι πράξεις που αντιμετωπίζουν είναι -κατά περίπτωση- οι εξής: απιστία, ηθική αυτουργία στην απιστία, υπεξαίρεση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη. Την παραπομπή τους σε δίκη είχε εισηγηθεί προς το Συμβούλιο και η εισαγγελέας.

Σε αντίθεση -όμως- με την εισαγγελική πρόταση, οι εφέτες αποφάσισαν ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ικανές να στηρίξουν την παραπομπή σε δίκη του τέως δημάρχου Καλαμαριάς και του πρώην γενικού γραμματέα του ίδιου δήμου, που, ως εκ τούτου απαλλάσσονται της κατηγορίας της άμεσης συνέργειας στην απιστία, δια παραλείψεως, που τους είχε αρχικά αποδοθεί.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, το έλλειμμα που προέκυψε στην Επιχείρηση, προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν διαχειριστικό έλεγχο για το διάστημα 2002-06 και διαπίστωσαν σωρεία φορολογικών παραβάσεων και οικονομικών ατασθαλιών.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης συνδέεται με συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005, η Επιχείρηση ξόδεψε σχεδόν 370 χιλιάδες ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών-μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τα προβλεπόμενα τιμολόγια πληρωμής.

Κατά την ίδια χρονιά, η Επιχείρηση εισέπραξε 120 χιλιάδες ευρώ από κηδείες, μνημόσυνα, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Εξάλλου, στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, από τις οποίες οι πιο κραυγαλέες συνδέονται με τα παρακάτω: μη προβλεπόμενες -από το Καταστατικό της Επιχείρησης- δωρεές προς οργανισμούς και συλλόγους, δωρεές κηδειών για άπορους δημότες χωρίς τα ανάλογα πιστοποιητικά, παράτυπες αμοιβές για νεκροθάφτες, ιερείς, ψάλτες και νεκροκομιστές, άτυπες συμβάσεις με πρατήρια υγρών καυσίμων όπου υπάλληλοι της Επιχείρησης «φούλαραν» τα αυτοκίνητά τους, χορήγηση εκπτώσεων σε δημότες για τέλεση κηδειών με το ποσό της έκπτωσης να καταλήγει στις «τσέπες» εμπλεκόμενων προσώπων.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr

Σύμφωνο των Δημάρχων: Το (πολύ)εργαλείο των ΟΤΑ για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων – Ποια η διαδικασία ένταξης & ποιοι έχουν υπογράψει (λίστα)

Προσλήψεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ – Ποιες θέσεις ανοίγουν – Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αυτοδιοίκηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιος δήμος ξόδεψε 370.000€ για κόλλυβα και κηδειόχαρτα σε ένα έτος!

SHARE:

24Media Network