Στρατούλης: "Εγγυόμαστε τις καταθέσεις, θα τις αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη"

Στρατούλης: "Εγγυόμαστε τις καταθέσεις, θα τις αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη"

Διαβάστε τι δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο σταθμό "Βήμα FM". Προαναγγέλλει δημόσιο έλεγχο των τραπεζών

Δημόσιος έλεγχος των Τραπεζών και διασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, οι άμεσοι στόχοι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Στρατούλη.

Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM", ο βουλευτής του κόμματος στη Β' Αθήνας δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Θα προβούμε σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε, ως ελληνικός λαός, 200 δισεκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες, για να τις σώσουμε. Αυτά ανήκουν στο λαό. Επομένως με το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη".

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: "Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών".

Σε ερώτηση σχετική με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για ανάπτυξη, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε: "Είπαμε θα εγγυηθούμε, δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών".

Επίσης συμπλήρωσε ότι πλούτος που σωρεύεται στις Τράπεζες πρέπει να υποβοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

"Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν λέμε θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για στήριξη δημόσιων κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων –και ιδιωτικών το τονίζω".

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δηλώντας σχετικά:

"Με τους ίδιους δείκτες επάρκειας θα κινηθεί και η Αριστερή κυβέρνηση. Για να κινηθεί η οικονομία θέλει τέσσερις προϋποθέσεις:

Πρώτον, χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων

Δεύτερον, αποκατάσταση μισθών, ώστε να έχουν αγοραστική δύναμη για να μπορούν να αγοράζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι για να κινείται και η οικονομία

Τρίτον, να διαγραφούν η να κουρευτούν τα δάνεια προς τις τράπεζες ανάλογα με το πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα τους για να έχουν αγοραστική δύναμη πάλι, για να κινείται η οικονομία

Και το τέταρτον, είναι να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας μας.

Αυτά τα τέσσερα μέτρα έχουμε εμείς υπόψη μας κι, εφόσον, οι τράπεζες λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο θέλουμε να λειτουργήσουν με αναπτυξιακό κοινωνικό χαρακτήρα για να στηρίξουν αυτές τις αναπτυξιακές πολιτικές".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το χαράτσι της ΔΕΗ, ο κ. Στρατούλης απάντησε:

"Τα χαράτσια θα ακυρωθούν. Το έχουμε πει από την αρχή. Ήταν παράνομα κι αντισυνταγματικά".

SHARE:

24Media Network