Τσίπρας: “Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία”

Τσίπρας: “Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία”
Eurokinissi

Οι στρατηγικές και το σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ ειναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών επισήμανε στην διακαναλική κυβέρνηση που παραχώρησε.

Στα δύο εναλλακτικά σχέδια αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό της Νέας Δημοκρατίας (και μάλιστα με κρυφή ατζέντα) εστιάζεται ο ουσιαστικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής. Την επισήμανση αύτη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά εκτίμησε ότι είναι “η μέρα με τη νύχτα” τα όσα υπόσχεται η Ν.Δ σε σχέση με αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί στην Ευρώπη. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σωπάσει για τα ζητήματα του προσφυγικού και τα ερωτήματ απου θέτει επειδή ο Κ.Μητσοτάκης έχει επιλέξει να τον κατηγορεί για εθνική εξαίρεση.

Αναφερόμενος στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα “θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθει η χώρα” σημειώνοντας πως “δεν είναι ο δεύτερος γύρος είναι μια νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση” αν και γίνεται “κάτω από το βάρος του συσχετισμού” των προηγούμενων εκλογών και “με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής”. Σημείωσε ότι “τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο λαός αποφανθεί με την ψήφου του” τονίζοντας πως “εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη μέρα Ποια κυβέρνηση, ποιο πρόγραμμα τι θα σημαίνει για την ζωή των πολιτών”.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι “δύο είναι τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης: Αυτό της Ν.Δ με τις φανερές και τις κρυφές πλευρές του και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη: Ισχυρή κοινωνία με ισχυρό κοινωνικό κράτος ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Κοινωνική οικονομία ή ασυδοσία. Δημόσια Υγεία υψηλού επιπέδου ή κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας και μετατροπή των νοσοκομείων η ΝΠΔΔ. Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία ή ανασφάλιστη και υπαμειβόμενη εργασία;”. Πρόσθεσε παράλληλα ότι “εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές στρατηγικές” αφού ο Κ. Μητσοτάκηςεπιδιώκει όχι απλά να νικήσει αλλά να συγκροτήσει ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Μια 4ετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Θέλει ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση. Μία Βουλή γραφική και απαξιωμένη με μία αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Ένα σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με αυταρχικές κυβερνήσεις. Αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί”. Στον αντίποδα επισήμανε ότι “ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία”.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Μάλιστα απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο Λιμενικό ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως “αν γίνονταν ένα δυστύχημα τραγικό σε ένα πλοίο που μετέφερε τουρίστες θα υπήρχε θέμα γιατί ρωτάμε να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη; Εγώ δεν ζήτησα να επιρρίψω ευθύνες. Έθεσα κρίσιμα ερωτήματα”.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι “εγώ είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στον Λιμενικό. Έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Είχα όμως διαφορετικό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Αν υπάρχουν ευθύνες αφορούν την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Αν υπάρχουν ευθύνες που αφορούν τον ανθρωπισμό μας αυτές ανήκουν στην Ε.Ε”. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως “ο Κ.Μητσοτάκης μας λέει ότι αν θέτετε ερωτήματα είστε εθνική εξάιρεση. Εμείς δεν θα σωπάσουμε. Θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα και να διερευνούμε κάθε πτυχή. Αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας και όχι το πολιτικό κόστος”. Επανέλαβε μάλιστα πως “μπήκα στην πολιτική για να υπηρετήσω αξίες”.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε για ανευθυνότητα την κυβέρνηση εξαιτίας της ανάδειξης του θέματος της Ροδόπης και τις αναφορές σε δελτία της ΕΥΠ με τις οποίες υποστηρίζονταν ότι ενημερώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των υποψηφίων του από το τουρκικό προξενείο. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι στο ίδιο δελτίο υπήρχε αναφορά στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε “μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου” κάνοντας λόγο για “απύθμενα όρια του θράσους του κ.Μητσοτάκη”. Επίσης είπε πως όταν η Ν.Δ ζητά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους του ακολουθεί την πρακτική του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη που στο παρελθόν εγκαλούσαν μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Όπως σχολίασε γι αυτά “υπήρχε η δυνατότητα να παραμείνουν στην απλή αναλογική. Με την συμπεριφορά τους το κάψανε” επισημαίνοντας πως “το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης το καταλαβαίνει ο πολίτης. Δεν διακυβεύεται το αν θα έχουμε τρίτες εκλογές. Δεν ειναι αν θα έχουμε κυβέρνηση αλλά μια ασύδοτη δεξιά. Να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα που θα μοιάζει με την Ουγγαρία του Όρμπαν”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας εστιάζοντας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έχει καταθέσει το οποίο ουδεμία σχέση έχει – όωπς ανέφερε – με τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ειδική αναφορά έκανε στο δημόσιο λέγοντας πως η Ν.Δ μιλά για 50 χιλιάδες προσλήψεις όμως από την άλλη σημειώνει ότι θα διατηρήσει την αναλογία της μίας πρόσληψης για μια αποχώρηση πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει διατήρηση του ίδιου αριθμού υπαλλήλων. Ειδικά τοποθετήθηκε για το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Λέγοντας ότι “τα περι διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ. Τα είπε ο κ.Πνευματικός. Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος, ειναι πολύ κοντά στο περιβάλλον του Κ.Μητσοτάκη. Υποστήριζε το πρόγραμμα της Ν.Δ Πριν ανατριχιάσουμε από τις δηλώσεις πνευματικού μας είχε προειδοποιήσει ο κ.Μητσοτάκης ότι θα ανατριχιάσουμε όταν δούμε το πρόγραμμα του για την υγεία”. Συνολικά επισήμανε πως “ο κ.Μητσοτάκης αποφεύγει την προγραμματική συζήτηση” λέγοντας μάλιστα πως “εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο προκειμένου να ναυαγήσει και το debate”.

Ο Αλεξης Τσίπρας μίλησε για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και τις υποσχέσεις της Ν.Δ για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%. Είπε πως στην πραγματικότητα “η αυξηση με πραγματικούς όρους θα ειναι στο 1,4%” αναφέροντας πως “η Ελλάδα την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η μόνη που είχε μείωση του μέσου ονομαστικού μισθού”. Δήλωσε πως “η στρατηγική Μητσοτάκη δεν ειναι στρατηγική αύξησης των μισθών αλλά αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων”. Όσον αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι προκρίνει αύξηση στα 880 ευρώ καθώς και ξεπάγωμα των 3ετιών τονίζοντας ότι συζήτηση για αύξηση των μισθών δίχως συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι λόγια του αέρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα