Βαρουφάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το χάλι στη Νέα Δημοκρατία

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη EUROKINISSI

Την άποψη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική πτώχευσης της ελληνικής κοινωνίας, στρώνοντας έτσι το χάλι στη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφακης, υπογραμμιζοντας πως το κόμμα του έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές.

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για συμπόρευση επί συγκεκριμένων θέσεων και προγραμμάτων, έκανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, παραθέτοντας συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

"Από την Κυριακή το βράδυ περπατάμε στους δρόμους και βλέπουμε για πρώτη φορά από το 2015 το χαμόγελο να έχει επιστρέψει στο πρόσωπο ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν ότι το ΜέΡΑ25 υπάρχει. Πράγματι, αυτό που κατάφερε το ΜέΡΑ25 είναι μια μικρή πολιτική επανάσταση που ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνη, ρεαλιστική, ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα. Αυτό μας δημιουργεί ένα μεγάλο καθήκον – το καθήκον να γίνει το ΜέΡΑ25 ο πυρήνας μεγάλης συμπόρευσης πολιτών στην βάση κοινού προγράμματος, στην βάση ενός κοινού πολιτικού πολιτισμού. Μετά το σημερινό κάλεσμα το σημερινό πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει" ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφακης.

Μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεν αξιωματικη αντιπολίτευση είπε, πως η ψήφος στη ΝΔ" είναι ψήφος υπέρ της τελικής Παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας" ενώ για το κυβερνών κόμμα είπε πως  "σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΜέΡΑ25 έχει ήδη αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία 4 χρόνια".

Απέκλεισε ουσιαστικά μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως" Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων να σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, να δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα, όχι κρατικοδιαιτη, να σκίσουν την επαίσχυντη συνεργασία με τον Νετανιαχου, οι πόρτες μας είναι ανοικτές. Αλλά νομίζω ότι μετά θα αποκτήσουν υπαρξιακές αγωνίες".

Σε ερώτηση για το αν το κάλεσμα του σε συμπόρευση απευθύνεται σε πρώην συντρόφους του, όπως τη Λαϊκή Ενότητα ή την Πλεύση Ελευθριας ο κ. Βαρουφακης ξεκαθάρισε αρκετές φορές ότι δεν ενδιαφέρεται για συμπράξεις κορυφής και συμφωνίες διανομής θέσεων. Χαρακτηριστικά είπε ότι η ΛΑΕ έχει μια θέση με την οποία διαφωνεί ο ίδιος. "Αναφέρεται σε έξοδο από το Ευρώ. Δεν είμαι υπέρ του Grexit ούτε υπέρ του Brexit. Εμείς ειμαστε ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ αλλά η έξοδος έχει μεγάλο κόστος. Είμαστε στο ευρώ και θελουμε να μείνουμε στο ευρώ υπο τους όρους που θέτουμε".

Ο Γιάνης Βαρουφακης είπε ακόμη πως το ΜέΡΑ25 θα κατεβάσει ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα ενόψει εθνικών εκλογών, ενώ συμπλήρωσε πως" Τρέφω μεγάλη εκτίμηση στον ελληνικό λαό. Η μεγάλη διαφορά Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2015 ήταν πως το Όχι του δημοψηφίσματος ήταν ενθουσιώδες. Τον Σεπτέμβριο, η ψήφος στην κυβέρνηση ήταν αμυντική. Αν είχες να επιλέξεις να σε βασανίσει ένας ενθουσιώδης βασανιστής η ένας βασανιστής που δεν θέλει να το κάνει αλλά θα το κάνει για να κρατήσει τη θέση του ποιον θα επέλεγες; Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ των βασανισμών".

Διευκρίνισε, τέλος πως το κάλεσμα για συμπόρευση απευθύνεται:

"Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΟΧΙ, για την μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοποροικία του 4ου Μνημονίου και φέρνει την Ερημοποίηση, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ Στους συμπατριώτες μας που δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς και που εκτιμούν το επίτευγμα του ΜέΡΑ25 να μην είμαστε πια μόνοι – να μοιραζόμαστε το ίδιο κόμμα με 120 χιλιάδες ευρωπαίους

Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΝΑΙ σε υπεύθυνο, προγραμματικό λόγο που ενώνει τους έλληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων

Σε έλληνες και ελληνίδες που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο – που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηση περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit.

Σε εκείνους που απορρίπτουν συνθήματα τα οποία δεν βασίζονται σε στέρεες προτάσεις πολιτικής – π.χ. το ΜέΡΑ25 εξηγεί ακριβώς πως θα γίνει πράξη το «κανένα σπίτι σε χέρια…» ή το πως θα αξιοποιηθεί, χωρίς να ξεπουλιέται, η δημόσια περιουσία, ή το πως θα περάσουμε σε νέες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής

Σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και, δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Λεττονία και, γενικότερα, η Αν. Ευρώπη.

Σε πολίτες που θέλουν σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών που να μην βάζει στη θέση των αξιολογητών τους φαύλους. Που απαιτούν δημόσια παιδεία και υγεία χωρίς τρωκτικά και ιδιωτικοποίηση ντε φάκτο ή ντε γιούρε.

Σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τα αξιώματα και που είναι σκεπτικοί απέναντι στις απαξιωμένες διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού

Σε βαθιά πολιτικοποιημένους συμπολίτες μας που δηλώνουν κομματικά ανένταχτοι, που έτσι θέλουμε να παραμείνουν: Ανένταχτοι και παράλληλα συν-διαμορφωτές και συμμετέχοντες στο πλαίσιο της ισηγορίας, της ισότιμης συμμετοχής και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη που χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25

Σε όσους νοιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες

Σε πολίτες που απαιτούν θετικό όραμα, αντανακλώντας την ανάγκη όλης της κοινωνίας για απόδραση από την ασχήμια των αλληλο-κατηγοριών.

Τους καλούμε όλους αυτούς σε συμπόρευση με το κόμμα που δημιουργήσαμε όσοι αντιπαθούμε τα κόμματα.

Τους καλούμε επειδή το πρόγραμμά μας είναι δυναμικά εξελίξιμο και έχει ανάγκη να τραφεί από την αγωνία τους για το αύριο, αλλά και την επαναδραστηριοποίησή τους ως πολίτες ώστε να ακουστεί η φωνή τους στην επόμενη Βουλή". 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωεκλογές 2019, Εθνικές Εκλογές 2019, Ευρωεκλογές, Βαρουφάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποτελέσματα εκλογών 2019: "Μάχη" ψήφο-ψήφο Ζαγοράκη-Αμυρά για μια θέση στην Ευρωβουλή

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019: Θρίλερ για την έδρα του Βαρουφάκη - Πέρασε ο Ζαγοράκης τον Αμυρά

Δεν χάνει το χιούμορ και αυτοσαρκάζεται για την έδρα ο Βαρουφάκης

SHARE:

24Media Network