25η Μαρτίου 1821: Τα μηνύματα των ξένων ηγετών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

25η Μαρτίου 1821: Τα μηνύματα των ξένων ηγετών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/INTIME NEWS/EUROKINISSI) Eurokinissi

Μακρόχρονη και στενή η σχέση Ελλάδας - Καναδά, είπε ο Καναδός πρωθυπουργός. Συγχαρητήρια από Βαν ντερ Μπέλεν και Ρούμεν Ράντεφ.

«Σήμερα, στην 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζουμε με τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 300.000 Καναδών ελληνικής καταγωγής» αναφέρει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια, η ημέρα αυτή χαρακτηριζόταν από οικογενειακές συγκεντρώσεις και μεγάλες παρελάσεις των ελληνικών κοινοτήτων. «Σε αρκετές περιπτώσεις, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις ετήσιες γιορτές στο Μόντρεαλ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την αίσθηση της χαράς και της κοινότητας που φέρνει αυτή η μέρα. Οι εορτασμοί θα είναι διαφορετικοί φέτος καθώς συνεχίζουμε τη μάχη κατά της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, αλλά οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής θα συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους για να τιμήσουν αυτήν την ξεχωριστή επέτειο – είτε μέσω εικονικών κλήσεων με φίλους είτε γευματίζοντας με μπακαλιάρο και σκορδαλιά στο σπίτι» προσθέτει ο Καναδός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Τζάστιν Τριντό υπογραμμίζει «τη μακροχρόνια και στενή σχέση του Καναδά και της Ελλάδας, χτισμένης σε περισσότερα από 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολυμερείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και τον διεθνή οργανισμό Γαλλοφωνίας (La Francophonie), και απολαύουν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τόσο για καναδικές όσο και για ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη βούλησή του να διευρυνθεί η διμερής συνεργασία, «καθώς συνεργαζόμαστε σε κοινές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης και της ασφάλειας».

«Εκ μέρους της κυβέρνησης του Καναδά, προσφέρω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους όσοι γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, εδώ στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο» τονίζει και ολοκληρώνει το μήνυμά του με τη φράση στην ελληνική γλώσσα «Ζήτω η Ελλάς».

Βαν ντερ Μπέλεν: Συγχαρητήρια για την επέτειο

Με ανάρτησή του στο Twitter ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν διαβιβάζει τα συγχαρητήρια του για την σημερινή Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

«Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και σε όλο τον λαό της Ελλάδας για τη συμβολική αυτή ημέρα που σηματοδοτεί 200 χρόνια Ανεξαρτησίας», γράφει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Ράντεφ: Στρατηγικοί εταίροι Βουλγαρία και Ελλάδα

Τους «πλέον εγκάρδιους χαιρετισμούς, με αφορμή την εθνική εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας, την ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης για ανεξαρτησία», απευθύνει σε οπτικοακουστικό μήνυμα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

«Η αφορμή αυτή είναι ιδιαίτερα εορταστική, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του ηρωικού αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Η δικαιότατη και υψηλή αυτή υπόθεση στηρίχθηκε και από χιλιάδες Βούλγαρους, πολλοί εκ των οποίων θυσίασαν και τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ελλάδα» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία των διμερών σχέσεων σήμερα. «Σήμερα η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι όχι μόνο στρατηγικοί εταίροι βάσει των δημοκρατικών αρχών και ηθικών αξιών της ενωμένης Ευρώπης, αλλά μοιράζονται και πραγματική φιλία, η οποία έχει ξεπεράσει τους σκοπέλους της ιστορίας και αποτελούν υπόδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρούμεν Ράντεφ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη βεβαιότητα πως οι πολύμορφες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ανάπτυξης και θα συνεισφέρουν στην ανύψωση της ευημερίας των δύο χωρών, καθώς και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

Τέλος, εύχεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υγεία και επιτυχία στην ευγενή της αποστολή της, καθώς και «καλή δύναμη και πίστη ότι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες της εποχής στην οποία ζούμε». Εξίσου, εύχεται στον ελληνικό λαό ειρήνη και ευημερία και σημειώνει καταληκτικά: «Συγχαρητήρια Ελλάδα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα