Αγρότες: Οι κρίσιμες συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Διαβάζεται σε 5'
Αγρότες: Οι κρίσιμες συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων
EUROKINISSI

Οι πρώτες συνελεύσεις των αγροτών, στις οποίες θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, χτες, Τρίτη (20/2), το μέλλον των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι πλέον κρίνεται στις Γενικές Συνελεύσεις των μπλόκων, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Τετάρτη (21/2) και αύριο, Πέμπτη (22/2).

Χτες πάνω από 10.000 άτομα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, φοιτητές και εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, έδωσαν το παρών στο παναγροτικό συλλαλητήριο ενώ πάνω από 200 τρακτέρ κατέφτασαν στο κέντρο της Αθήνας, υπό τη θερμή υποδοχή των πολιτών με χειροκροτήματα και επευφημίες. Αντίστοιχα πανηγυρική ήταν και η σημερινή “έξοδος” των τρακτέρ, καθώς τόσο στους δρόμους της πρωτεύουσας όσο και κατά μήκος της διαδρομής προς την περιφέρεια, οδηγοί ανταπέδιδαν τα ρυθμικά κορναρίσματα των αγροτών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Κρίσιμες συνελεύσεις σε Βοιωτία, Λάρισα και Θεσσαλία

Στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες του συγκεκριμένου μπλόκου επέστρεψαν στην πόλη τους και πραγματοποιούν συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο ενθουσιασμός για την επιτυχία του συλλαλητηρίου είναι διάχυτος μεταξύ των αγροτών.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου Λάρισας τα τρακτέρ αναμένονται να φτάσουν σήμερα το βράδυ. Η Γενική Συνέλευση των αγροτών έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη (22/2) στις 17:00, όπως και στα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Να σημειωθεί ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι και εν αναμονή του καλέσματος από την πλευρά του πρωθυπουργού, για να συζητήσουν τα τεράστια προβλήματα της περιοχής, μετά και την καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel”. Το κρίσιμο αυτό ραντεβού εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως μεγάλη μερίδα αγροτών εκφράζει τη διάθεσή της για συνέχεια των κινητοποιήσεων, καθώς από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης παραμένει ανοιχτό.

“Απέχουμε πολύ ακόμα με την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη”

“Ήταν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν αγρότες από τα μπλόκα όλης της χώρας, μαζί με τους φορείς και τον απλό κόσμο δείξαμε με μια δυνατή φωνή, με μια γροθιά στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα αν δεν υπάρχει ευημερία σε αγρότες και κτηνοτρόφους”, είπε τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/2) στο NEWS 24/7 ο Σωκράτης Αλειφτήρας, μέλος της ενωτικής συνομοσπονδίας των αγροτικών συλλόγων Λάρισας και εκπρόσωπος του μπλόκου του Ε65.

“Απέχουμε πολύ ακόμα με την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη. Βέβαια όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ούτε τα 83 εκατομμύρια ευρώ είχαμε πάρει, ούτε τη ρύθμιση στη ΔΕΗ, ούτε τα επιδόματα στις γυναίκες αγρότισσες. Όλα αυτά είναι κέρδος, ένας αγώνας ποτέ δεν είναι χαμένος και εμείς δεν εγκαταλείπουμε ποτέ έναν αγώνα αν δεν αποκομίσουμε έστω το μικρότερο δυνατό κέρδος, συμπλήρωσε ο κ. Αλειφτήρας.

Ευρεία σύσκεψη αγροτών στην Αλεξανδρούπολη

Οι αγρότες του κεντρικού και του νοτίου Έβρου θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Αλεξανδρούπολης, το βράδυ της Τετάρτης (21/2), όπου αναμένεται να συντάξουν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία θα τον καλέσουν στον Έβρο, προκειμένου να συζητηθούν από κοντά τα προβλήματα των αγροτών στην περιοχή.

Στην σύσκεψη θα παραστούν όλοι οι θεσμικοί φορείς του κεντρικού και νότιου Έβρου, ενώ, όπως αναφέρει το OPEN η επίμαχη επιστολή εκτιμάται ότι θα αποσταλεί στον κ. Μητσοτάκη, αύριο, Πέμπτη (22/2).

Μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο υπόσχεται η κυβέρνηση

“Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη” υποστηρίζει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπερβεί το δημοσιονομικό όριο, ενώ επικεντρώνει στον διάλογο με τους αγρότες για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA τόνισε, “είναι ένα μήνυμα προς όλους θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολλά ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, το ’25 θα προχωρήσουμε σε διαδικασία μόνιμης επιστροφής.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, “δεν ισχυριζόμαστε ότι οι αγρότες έχουν γίνει πάμπλουτοι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας από το 2019 ξεκινήσαμε μία πολιτική ελάφρυνσης των αγροτών από τα φορολογικά”.

Επιγραμματικά τα αιτήματα των αγροτών:

  • Πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους – σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο – σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα