Ακρόπολη: “Επιτυχής” η 24ωρη απεργία αρχαιοφυλάκων – Την έκρινε “παράνομη και καταχρηστική” το ΥΠΠΟ

Διαβάζεται σε 3'
Αρχαιοφύλακες
Απεργιακή συγκέντρωση από αρχαιοφύλακες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το σωματείο των αρχαιοφυλάκων πραγματοποιεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην Ακρόπολη σήμερα, Τρίτη (19/12), με το Υπουργείο να κρίνει την εν λόγω απεργία “παράνομη και καταχρηστική”.

Με “απόλυτη επιτυχία” σημειώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη κατά της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των ταμείων και των εσόδων της, όπως αναφέρει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης παρέμεινε κλειστός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της συμμετοχής των αρχαιοφυλάκων, μόνιμων και ΙΔΟΧ, στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία της ΠΕΥΦΑ και τις στάσεις εργασίας του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ και του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των επισκεπτών της Ακρόπολης στην ενημέρωση που τους έκαναν οι απεργοί για τους λόγους της κινητοποίησης”, αναφέρεται.

“Η πρόθεση ιδιωτικοποίησης των ταμείων, των εισόδων και των εσόδων του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο ΥΠΠΟ, αλλά και όλους τους πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η πρόθεση η διαχείριση εσόδων του δημοσίου, και μάλιστα των εσόδων από τους εκατομμύρια επισκέπτες της Ακρόπολης, να ανατεθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια κίνηση, και μάλιστα με αμοιβή που αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ!

Καλούμε τον ΟΔΑΠ και το Υπουργείο Πολιτισμού να ακυρώσουν τον διαγωνισμό και να προχωρήσουν σε διάλογο με τους εργαζόμενους. Καλούμε τα σωματεία του ΥΠΠΟ σε κοινή δράση για να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας ώστε να αποτραπεί η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία λέει το ΥΠΠΟ

Από την πλευρά του το Υπουργείο Πολιτισμού έκρινε παράνομη και καταχρηστική την 24ωρη απεργία των αρχαιοφυλάκων ενώ σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων για ανάκληση του διαγωνισμού για την έκδοση εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, απαντά πως “η μέριμνα για την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικών αγορών και πληρωμών για εισιτήρια εισόδου και άλλες υπηρεσίες για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)”.

“Είναι απορίας άξιον η επιμονή του φυλακτικού προσωπικού να επιθυμεί επιφορτίζεται και με τα καθήκοντα των ταμιών”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:

“Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι με την υπ’ αρ. 1399/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη η 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση, που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, καθώς και η 4ωρη Παναττική στάση εργασίας που εξήγγειλε το Πανελλήνιο Σωματείο Διπλωματούχων Αρχαιοφυλάκων για σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023.

Επί του αιτήματος των ανωτέρω σωματείων περί ανάκλησης του διαγωνισμού για την έκδοση των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, επισημαίνεται ότι η μέριμνα για την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικών αγορών και πληρωμών για εισιτήρια εισόδου και άλλες υπηρεσίες για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Ο Οργανισμός έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να προβαίνει σε κάθε νόμιμη διαδικασία και δαπάνη αναφορικά με τη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, στον ανάδοχο θα ανατεθούν μόνο υπηρεσίες που σχετίζονται με την έκδοση και χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι, αφενός, ο Ο.Δ.Α.Π. δεν απασχολεί προσωπικό (μόνιμο ή εποχικό) για την κάλυψη του συγκεκριμένου καθηκοντολογίου, αφετέρου, τα θεσμοθετημένα καθήκοντα του προσωπικού φύλαξης –πληροφόρησης του Υπουργείου Πολιτισμού σε καμία περίπτωση δεν θίγονται από τον διαγωνισμό.

Είναι απορίας άξιον η επιμονή του φυλακτικού προσωπικού να επιθυμεί επιφορτίζεται και με τα καθήκοντα των ταμιών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα