Απειλητικά email σε σχολεία: Mπαράζ απειλών σε Κύπρο και Σλοβακία από τον ίδιο server

Διαβάζεται σε 3'
Σχολείο
Σχολείο (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Με αφορμή τον τελικό του “Conference League” η φάρσα με τα απειλητικά email σε σχολεία που ξεπέρασαν τα 150-160 στην Αττική

Από τον ίδιο server στη Ρωσία είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιο μπαράζ με απειλητικά email με πανομοιότυπο περιεχόμενο σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Αυτό του είδους οι φάρσες δεν αιφνιδιάζουν βεβαίως τις ελληνικές Αρχές που τις θεωρούσαν και αναμενόμενες από την εμπειρία ανάλογων απειλών σε ανάλογες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Από νωρίς το πρωί αυτά τα e-mail αποστέλλονται συνεχώς σε σχολεία ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, έως τώρα έχουν ξεπεράσει τα 150-160.

Ο server που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του λογαριασμού με ονομασία «conference-conference» για την αποστολή του email, όπως προαναφέρθηκε είναι στην Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αποσταλεί από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Στις άλλες περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί σε Σλοβακία και Κύπρο είχαν άλλη ονομασία οι λογαριασμοί, αλλά τον ίδιο πάροχο.

Τα ελληνικά στο κείμενο είναι εμφανώς μεταφρασμένα από «μηχανή». Το κείμενο έχει αναφορές σε τζιχάντ, στο χτύπημα του ISIS στο Παρίσι και στους φανατικούς ισλαμιστές τρομοκράτες.

Οι απειλές για το γήπεδο δεν τρομάζουν τις ελληνικές Αρχές, αφού το γήπεδο είναι ελεγμένο και σφραγισμένο εδώ και ημέρες και τέτοιου είδους απειλές απλά τις ανέμεναν.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η αποστολή αυτών των μηνυμάτων και μάλιστα σε σχολεία, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό του αποστολέα και το περιστατικό το παρακολουθεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Για το περιστατικό εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση από την Αστυνομία που αναφέρει:

«Σήμερα το πρωί μεγάλος αριθμός σχολείων έγιναν αποδέκτες πανομοιότυπου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με απειλητικό περιεχόμενο.

Το μήνυμα εμφαίνεται να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, ενώ η  μαζικότητα αποστολής του, ακόμη και σε σχολικές μονάδες οι οποίες σήμερα δεν λειτουργούν, καταδεικνύει ότι σκοπός του μηνύματος είναι η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, από την Ελληνική Αστυνομία υπήρξε άμεση κινητοποίηση ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές μονάδες να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος, ενώ ήδη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του αποστολέα.

Η ασφάλεια των πολιτών και ιδίως της μαθητικής κοινότητας αποτελεί κύριο μέλημα και πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία και προς τον σκοπό αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη του δράστη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα