Καιρός: Πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 15 μέρες και πότε αναμένεται νέο κύμα ζέστης – Ανάρτηση Κολυδά
Διαβάζεται σε 5'
Το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες 15 ημέρες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά. Πότε κορυφώνεται το νέο θερμικό επεισόδιο.
- 04 Αυγούστου 2026 14:54
Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα με την κορύφωση του νέου θερμικού επεισοδίου να αναμένεται από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θοδωρή Κολυδά, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.
Ωστόσο από τις 10 Αυγούστου και έπειτα αναμένεται μια σχετική αστάθεια κυρίως σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.
“Η εικόνα παραμένει κατά βάση ξηρή, χωρίς να διαφαίνεται κάποια οργανωμένη ή γενικευμένη μεταβολή, αν και μετά τις 10 Αυγούστου εμφανίζονται τοπικά σήματα αστάθειας, κυρίως σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας”, αναφέρει στην σχετική ανάρτησή του.
Αναλυτικά:
Όπως γράφει στο kolydas.eu, η βασική εικόνα που προκύπτει είναι μια σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως περίπου τις 8–10 Αυγούστου, με τις υψηλότερες τιμές να αφορούν κυρίως τα ηπειρωτικά. Η άνοδος είναι πιο έντονη στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και σε τμήματα της Μακεδονίας.
Στη Λαμία και τη Λάρισα διαμορφώνεται η θερμότερη τάση, με τα ensemble να δείχνουν αυξημένη πιθανότητα για πολύ υψηλές μέγιστες και ορισμένα θερμότερα μέλη να προσεγγίζουν ή να ξεπερνούν τους 39–40°C. Ωστόσο, οι διάμεσες τιμές παραμένουν χαμηλότερες, κάτι που σημαίνει ότι οι ακραίες τιμές δεν αποτελούν ακόμη το κυρίαρχο σενάριο.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα διακρίνεται επίσης άνοδος, με κορύφωση γύρω στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Στην Αθήνα οι μέγιστες κινούνται κυρίως στα μέσα προς υψηλά επίπεδα των 30°C, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμή φάση φαίνεται να κορυφώνεται λίγο πριν ή γύρω στις 9 Αυγούστου.
Σε Καβάλα και Ηράκλειο η άνοδος είναι πιο συγκρατημένη, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, όπου η θαλάσσια επίδραση περιορίζει τις πολύ υψηλές τιμές. Μετά τις 10–11 Αυγούστου διαφαίνεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές, χωρίς όμως επιστροφή σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά η διασπορά των μελών, άρα και η αβεβαιότητα.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά
Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 5/8
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα δυτικά και βόρεια ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα νησιά του Αιγαίου τους 32 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 36 τοπικά στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου στα ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με πιθανότητα στα ορεινά για λίγες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και στα ηπειρωτικά 36 με 37, τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και τοπικά στα ηπειρωτικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στη νότια Κρήτη τοπικά 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 6/8
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα ορεινά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στο Αιγαίο τους 33 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 36 τοπικά στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 7/8
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 8/8
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διεθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.