Απεργία: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τραμ την Πέμπτη (21/9)

Διαβάζεται σε 4'
Απεργία: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τραμ την Πέμπτη (21/9)
Μετρό Eurokinissi

Στην απεργία της Πέμπτης αναμένεται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, με τα δεδομένα ωστόσο να αλλάζουν συνεχώς ύστερα από τις προσφυγές διοικήσεων. Αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν.

Ξεκαθαρίζει η εικόνα, μετά το αλαλούμ, σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΜ στην απεργία της Πέμπτης (21/9), καθώς οι διοικήσεις απαντούσαν με την καθιερωμένη τακτική των προσφυγών και τα δεδομένα άλλαζαν συνεχώς.

Το Σωματείο των Εργαζομένων καλεί το προσωπικό σε 24ωρη απεργία, σημειώνοντας ότι αυτή την έχει προκηρύξει το ΕΚΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ «την 24ΩΡΗ απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 την κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Δηλαδή η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μας. Δικαιούνται να συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε το ΕΚΑ, όλοι οι Εργαζόμενοι της Αθήνας και των πέριξ δήμων. Η μαζική συμμετοχή όλων μας, είναι επομένως αυτονόητη. Επιβάλετε με την συμμετοχή μας, να διατρανωθεί η αντίθεση των Εργαζομένων για όλα αυτά που γίνονται σε βάρος μας. Μετέχουμε όλοι μαζικά στην 24ωρη απεργία του ΕΚΑ».

Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, αύριο, Πέμπτη, οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά (ΗΣΑΠ).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των εργαζομένων Σπύρος Ρεβύθης, με ανάρτησή του στο facebook, ενημέρωσε πως η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε για μια απεργία που δεν είχε κηρυχθεί, εξαπατώντας την έδρα του δικαστηρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «η ΣΤΑΣΥ εξαπάτησε την έδρα του δικαστηρίου και έκανε αγωγή στο ΣΕΛΜΑ και τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί. Ενώ δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι εκείνη την ώρα, καμία απεργία ΣΕΛΜΑ και δίκασε μια αγωγή-φάντασμα παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία στο δικαστήριο. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για εξαπάτηση έδρας δικαστηρίου.

«Ωστόσο, στη συνέχεια και μετά το βρώμικο παιχνίδι της εργοδοσίας, “ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ” και βγάλαμε ανακοίνωση και μετέχουμε στην 24ωρη απεργία του (ΕΚΑ) Εργατικού Κέντρου Αθήνας που με την κάλυψη του, μπορούμε να απεργήσουμε καθολικά ΟΛΟΙ. Συνάδελφοι είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή όλων μας, ώστε να δοθεί το μήνυμα εκεί που πρέπει. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/9/23».

Στάση εργασίας στο Τραμ

Ως μέλος του ΕΚΑ και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών αποφάσισε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με στάση εργασίας στο Τραμ από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

Την ίδια στιγμή, ενώ στην απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου συμμετείχε αρχικά ο ΟΑΣΑ, με τους εργαζόμενους στα λεωφορεία να προχωρούν σε στάση εργασίας, αυτή κρίθηκε παράνομη. Έτσι, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στα τρόλεϊ, η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται αύριο, άρα το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και είναι προγραμματισμένο να κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00.

Κανονικά οι πτήσεις

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Με βάση αυτή την απόφαση, την Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Τροποποιήσεις δρομολογίων στον Προαστιακό

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω της 24ωρης απεργίας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η συμμετοχή στην απεργία των σωματείων εργαζομένων στον Προαστιακό, τα οποία έχουν προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, θα επιφέρει αλλαγές στο πρόγραμμα των δρομολογίων κατά το χρονικό διάστημα από 21:00 έως 00:00.

«Θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση για τα δρομολόγια που επηρεάζονται» επισημαίνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα