Αρτέμης Σώρρας: Το νερό του Καματερού και ο Bill Gates

Αρτέμης Σώρρας: Το νερό του Καματερού και ο Bill Gates
Ο Αρτ. Σώρρας κατά την σύλληψή του (Αρχείο) -

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δημ. Τσάκωνας, κατέθεσε στη δίκη του Αρτέμη Σώρρα, κάνοντας λόγο για ένα "παραμύθι" εφάμιλλο της φραπελιάς.

Με το νερό του Καματερού και τη φραπελιά συνέκρινε τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που υποστήριζε ο Αρτέμης Σώρρας ότι διέθετε, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δημ Τσάκωνας, καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως επρόκειτο για “παραμύθι”, αφού επί της ουσίας ο ιδρυτής της Ελλήνων Συνέλευσις “δήλωνε ότι διέθετε το συνολικό πλούτο των 13ων πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως”.

Τα όσα είπε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση δυσανασχέτησαν το ακροατήριο, με αποτέλεσμα ακόμη και την παρέμβαση της προέδρου.

Ο μάρτυρας που ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2012 με τις αιτιάσεις του Αρτ. Σώρρα, αφού ο Οργανισμός, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος υπήρξαν οι αποδέκτες της πρότασής του κατηγορούμενου, αναφέρθηκε στη ζημία που ενδεχομένως να είχε προκληθεί, δηλαδή να «τρωθεί η αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πράγμα που εν μέσω κρίσης θα σήμαινε απόλυτη κατάρρευση».

Όπως εξήγησε, ο Αρτ. Σώρρας και ένας ακόμη κατηγορούμενος υπέγραφαν την πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος «κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 600 δισεκ. δολαρίων, ήταν διατεθειμένος να δανείσει στο δημόσιο με επιτόκιο 0,5% «και ήθελε να συναντηθεί με έναν από τους τρεις παραλήπτες για περαιτέρω συζητήσεις.

Περισσότερα χρήματα από τον Bill Gates

«Ελέγξαμε το ύψος των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου που ήταν 1,3 δισεκ. δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates με 80 εκατ. δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των 13ων πλουσιότερων» ανέφερε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:

«Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται παντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται «funny money», δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση».

Παράλληλα, ο Δημ. Τσάκωνας αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επικοινώνησε και με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η τελευταία επεσήμανε, όπως είπε, ότι οι τίτλοι που επικαλέστηκε ο Αρτ. Σώρρας, δεν υπήρχαν, ενώ συνιστούσε τις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν ποτέ, πράγμα που έπραξαν «για να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας».

«Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι»

Ωστόσο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από κατηγορούμενους και ακροατήριο -φτάνοντας μέχρι και την παρέμβαση της προέδρου- όταν ο μάρτυρας, ερωτώμενος γιατί δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση, απάντησε: «Η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα (σ.σ. Στη δικαστική αίθουσα) να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνωμοσίας και για αυτό τα λέω αυτά».

Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι πρόκειται γα το νερό του Καματερού;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…..

Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;

Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενία σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα…

(Ακροατήριο δυσανασχετεί)

Κατηγορούμενη: Να προστατεύσετε, ναι….

Πρόεδρος: Εσείς που το λέτε αυτό, δηλαδή του λέτε να προστατεύσει τον κόσμο από εσάς προσωπικά; Μην απαντήσετε τώρα, θα τα πείτε στην απολογία σας. Και επειδή βλέπω τον κόσμο που αντιδρά, δηλαδή τώρα χρήζει προστασίας; Τότε δεν ήξερε να πάει σε ένα δικηγόρο; Όταν εμένα θα μου πουν τέτοια πράγματα, θα πάω σε δικηγόρο και όχι σε ένα οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό είπε επί της ουσίας ο μάρτυρας. Και το λέω αυτό όχι για την κατηγορούμενη, αλλά για το ακροατήριο που δυσανασχετεί ότι θέλει προστασία….

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα