Αρτέμης Σώρρας: Μόνο απόπειρα απάτης “βλέπει” η εισαγγελέας

Αρτέμης Σώρρας: Μόνο απόπειρα απάτης “βλέπει” η εισαγγελέας
Πανό της Ελλήνων Συνέλευσις με τον Αρτέμη Σώρρα Eurokinissi

Την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου πρότεινε η εισαγγελέας. Ζήτησε απαλλαγή των κατηγορούμενων για όλες τις άλλες κατηγορίες.

Αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο αυτό το έκανε μόνος του, χωρίς τη συνδρομή κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και δίχως να προκύψει ότι προχώρησε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με αυτή τη σκέψη η εισαγγελέας Θ. Μπότσα, στη δίκη του Αρτέμη Σώρρα, ζήτησε την ενοχή του ιδρυτή της Ελλήνων Συνέλευσις μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή των υπολοίπων 22 κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες.

«Ο Αρτ. Σώρρας κατά μόνας, καθώς μόνος αυτός υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας, παρέστησε ψευδή γεγονότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος. Να κριθεί ένοχος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, επειδή δηλαδή διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του» είπε η εισαγγελική λειτουργός, τονίζοντας ότι η αμύθητη περιουσία του Αρτ. Σώρρα είναι ανύπαρκτη.

Όπως υποστήριξε στην αγόρευσή της, ο Αρτ. Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισεκ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. «Έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι προκειται περί απατης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απατης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας» επεσήμανε η Θ. Μπότσα και κατέληξε: «Εγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικων. Ο Σωρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως».

Παράλληλα, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι». Αντίστοιχα, για το αδίκημα της νομιμοποπίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επίσης ζήτησε την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».

Ο από μηχανής θεός

Η κατάρρευση των κατηγοριών ήλθε, όπως εξήγησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετειπου Κακουργημάτων και από το γεγονός ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης.

Αναφορικά με το σκέλος της κατηγορίας, το οποίο έχει να κάνει με τα εξώδικα που χιλιάδες οφειλέτες κατέθεσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το δημόσιο να εξοφληθεί από τα χρήματα που διαχειριζόταν ο Αρτ. Σώρρας, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε ότι «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων. Οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το εκαναν».

Την υφ’ όρων παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής εισηγήθηκε η Θ. Μπότσα και για την χρήση της περιβόητης δικαστικής απόφασης, που είχε αθωώσει τον Αρτ. Σώρρα από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αποτέλεσε «σημαία» για τους υποστηρικτές του. «Έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς άρχισε να διαδίδει μέσω των ανθρώπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της» υπογράμμισε, ζητώντας ωστόσο την απαλλαγή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα