Μπάιντεν: Δωρεά 20 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων σε άλλες χώρες

Μπάιντεν: Δωρεά 20 εκατ. επιπλέον δόσεων εμβολίων σε άλλες χώρες
Ο Τζο Μπάιντεν AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δωρίσουν 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 σε άλλες χώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των δωρεών στα 80 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την αποστολή έως τα τέλη Ιουνίου 20 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 σε τρίτες χώρες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται εμβόλια εγκεκριμένα από τις αμερικανικές αρχές για χρήση στη χώρα.

Η ποσότητα αυτή θα αυξήσει σε 80 εκατομμύρια δόσεις τον συνολικό αριθμό δόσεων εμβολίων που υποσχέθηκε ο Λευκός Οίκος να στείλει στο εξωτερικό. Οι νέες εξαγωγές θα περιλαμβάνουν εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ.

“Τις επόμενες έξι εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα στείλουν 80 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό. Αυτό αντιπροσωπεύει το 13% της παραγωγής εμβολίων από τις ΗΠΑ, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Θα είναι περισσότερες δόσεις εμβολίου από όσες έχει μοιραστεί οποιαδήποτε χώρα μέχρι σήμερα, πέντε φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Περισσότερο από τη Ρωσία και την Κίνα μαζί, οι οποίες έχουν δωρίσει 15 εκατομμύρια δόσεις “, δήλωσε ο Μπάιντεν στην συνέντευξη Τύπου.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 20 εκατομμύρια δόσεις (…) για να βοηθήσουν τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας”, είχε δηλώσει νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Όταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια, η Τζεν Ψάκι ήταν ασαφής και υποσχέθηκε απλά ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα κριτήρια κατανομής “τις επόμενες ημέρες”.

Στα τέλη Απριλίου, η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε να παράσχει σε άλλες χώρες 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα το πράσινο φως από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές και συνεπώς οι αποστολές δεν έχουν αρχίσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί επί του παρόντος από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες καταγράφουν πτώση στους αριθμούς εμβολιασμού και χώρες όπως η Ινδία προσπαθούν να πάρουν εμβόλια ώστε να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα