Μπεκατώρου: Η κακοποίηση είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς

Μπεκατώρου: Η κακοποίηση είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς
H Σοφία Μπεκατώρου EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Η Σοφία Μπεκατώρου που με θάρρος άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων που οδήγησαν στο ελληνικό #me_too, μιλάει για την εμπειρία της και όσα ακολούθησαν

Για τα συναισθήματά της όταν μέσα σε λίγες ημέρες οι καταγγελίες για κακοποίηση που έρχονταν στην δημοσιότητα, αυξάνονταν, μίλησε στο περιοδικό ΟΚ! η Σοφία Μπεκατώρου, η κίνηση της οποίας, πριν από ένα μήνα περίπου, ήρθε να σπάσει τη σιωπή και να δρομολογήσει τις εξελίξεις σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ελληνικό #me_too.

“Ήταν και για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Πράγματι έλαβα πάρα πολλά μηνύματα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Υπήρξαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που ένιωσαν οικειότητα και μοιράστηκαν μαζί μου μια κακοποιητική εμπειρία. Άλλοι το κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν σε μια διαδικασία να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή σβήνεται. Είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς”, αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιοδικό ΟΚ!.

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και στην στάση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και την πρώτη εκείνη απαράδεκτη ανακοίνωση της που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον βιασμό να χαρακτηρίζεται ως “δυσάρεστο περιστατικό” και νουθεσίες προς την ίδια “να γίνει πιο συγκεκριμένη”.

Θα ήταν πιο έντιμη μία “συγγνώμη”

“Δυστυχώς δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Η ανακοίνωση συνάδει με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονταν και τον τρόπο που εν γένει λειτουργούν απέναντί μας και δείχνει πόσο μας σέβονται – και γενικά πόσο σέβονται τους αθλητές. Αν συμπεριφέρθηκαν έτσι σε μένα, μπορείτε να φανταστείτε πώς φέρονται σε συναθλητές μου με μικρότερο αθλητικό αποτύπωμα” λέει η Ολυμπιονίκης.

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρεται και σε μία σειρά επιστολών, που έλαβε από την Ομοσπονδία: “Ήταν μια σειρά από ανακόλουθες επιστολές, με μια δήθεν διάθεση συνεργασίας, που δεν με έκαναν να νιώσω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη. Με έχουν κακοποιήσει λεκτικά πολλάκις, πλην της σωματικής μου κακοποίησης. Είμαι αποστασιοποιημένη, λοιπόν, από την Ομοσπονδία και από τις εκ των υστέρων προσπάθειες προσέγγισης, που θεωρώ πως είναι ένα θέατρο. Θα ήταν πιο έντιμο, κατά τη γνώμη μου, να ακούσω απλά μια «συγγνώμη». Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και εκτίθεσαι όταν τα αρνείσαι. Μου φάνηκε περιπαιχτικός ο τρόπος που με προσέγγισαν στη συνέχεια”.

Οι άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό της

Η ίδια, όπως λέει δεν είχε μιλήσει στους δικούς της όλα αυτά τα χρόνια: “Έχω χάσει τη μαμά και την αδελφή μου. Έχω έναν αδελφό και τον μπαμπά μου, ο οποίος πλέον είναι μεγάλος άνθρωπος και πάσχει από άνοια. Ο αδελφός μου με στήριξε πολύ μετά τη δημοσιοποίηση. Όμως, δεν το είχα μοιραστεί μαζί τους πριν. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας “Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι”. Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστε”.

Η Σοφία Μπεκατώρου στέκεται και στην συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: “Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και η κυβέρνηση αγκάλιασαν την υπόθεση και έδειξαν συμπαράσταση. Είναι ένα δείγμα πως η κοινωνία μας θέλουμε να αλλάξει και πρέπει τώρα να βρούμε τους τρόπους. Η γνώμη μου είναι πως κάποια ζητήματα τέτοιας φύσης οφείλουν να αντιμετωπίζονται διακομματικά. Υπήρξα παρούσα σε συζήτηση πολιτικών από όλους τους κομματικούς χώρους και εισέπραξα πως στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν. Σε κάποιους τομείς όπως η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη είναι σπουδαίο να λειτουργούμε ομαδικά. Ειδικά η εκπαίδευση είναι οι ρίζες που βάζουμε για την αυριανή γενιά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα