Δεν υποχωρεί ο Μητσοτάκης για τα Φώτα: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της

Δεν υποχωρεί ο Μητσοτάκης για τα Φώτα: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της
To τετ α τετ Μητσοτάκη - Ιερώνυμου κατά την ορκωμοσία των υπουργών AP

Τετ α τετ στο περιθώριο της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης είχαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Μητσοτάκης ζήτησε η Εκκλησία να βοηθήσει για να ανοίξουν τα σχολεία.

Δεν υποχωρεί απέναντι στην Εκκλησία για τα Φώτα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης και των υπουργών που μετακινήθηκαν σε νέα πόστα στον ανασχηματισμό.

Αντιθέτως πετά στην Εκκλησία το μπαλάκι, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει στην τήρηση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία. Με τον τρόπο αυτό καθιστά τους ιεράρχες συνυπεύθυνους για παράταση του εκπαιδευτικού lockdown.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου: “Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.”

Ο Αρχιεπίσκοπος όρκισε το πρώτο “γκρουπ” υπουργών (υπενθυμίζεται ότι λόγω κορονοϊού η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σε τρεις… δόσεις) και στη συνέχεια παρέμεινε για μισή περίπου ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό και να δώσουν τέλος στον “ιερό πόλεμο” που κινδύνευε να ξεσπάσει με αφορμή το κλείσιμο των εκκλησιών τα Θεοφάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος χθες διαμήνυσε ότι θα ανοίξει τις εκκλησίες στους πιστούς για τον αγιασμό των υδάτων, αψηφώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις και με αποτέλεσμα η Εκκλησία της Ελλάδος να γίνει αρνητικό θέμα σε διεθνη ΜΜΕ.

Την αντίδραση της ιεραρχίας προκάλεσε το γεγονός ότι το Σάββατο ο (πρώην πλέον) κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει την επιστροφή σε σκληρό lockdown για μία εβδομάδα και είχε προαναγγείλει ότι: “Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους”.

Από την πλευρά της Αρχεπισκοπής διαμαρτύρονταν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση Μαξίμου- Εκκλησίας, κάτι που διέψευδαν όμως κυβερνητικά στελέχη.

Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια από την πλευρά του ενοχλήθηκε σφόδρα από το εκκλησιαστικό “αντάρτικο”, όπως φαίνεται από την ασυνήθιστα σκληρή για δεξιά κυβέρνηση ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, δεδομένου ότι όλο αυτό το διάστημα είχε κινηθεί συναινετικά και στην πραγματικότητα είχε αποδεχθεί όλα τα αιτήματα της Ιεραρχίας.

Το Μαξίμου βεβαίως, παρά το σκληρό ύφος και την αναφορά σε τήρηση του νόμου από όλους, έδωσε στην Εκκλησία και ένα “τυράκι”, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές τις ημέρες αυτές για ατομική λατρεία. Δηλαδή ώστε οι πιστοί να ανάψουν ένα κεράκι και -κυρίως- να αφήσουν τον οβολό τους στο παγκάρι…

Ταυτόχρονα ήδη από χθες το βράδυ υπήρχε η διάθεση και από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής για προσέγγιση, εξ ου και συμφωνήθηκε ο κ. Ιερώνυμος να τελέσει τη σημερινή ορκωμοσία. Στη συνέχεια διέρρευσε ότι απείλησε να μην παραστεί και εν τέλει ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας δήλωσε (ΣΚΑΙ) ότι ο Ιερώνυμος θα παραστεί στην ορκομωσία ως κίνηση καλής θέλησης. Προφανώς, υπήρξε έντονο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξέθετε την κυβέρνηση επιχειρώντας να καλοπιάσει την Εκκλησία, καθώς αποκάλυψε στο Σκάι ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν τους άκουσε “από σεβασμό στην Ορθοδοξία”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα