Δίκη Πισπιρίγκου: “Με την Τζωρτζίνα κάναμε τεράστια προσπάθεια – Χάσαμε” κατέθεσε ο καρδιολόγος του Ωνασείου

Δίκη Πισπιρίγκου: “Με την Τζωρτζίνα κάναμε τεράστια προσπάθεια – Χάσαμε” κατέθεσε ο καρδιολόγος του Ωνασείου
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου Giannis Dimitropoulos / SOOC

Τα όσα προηγήθηκαν πριν η Τζωρτζίνα χάσει τη ζωή της, κατέθεσε στο δικαστήριο ο υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο Άρης Αναστασάκης.

“Χάσαμε με την Τζωρτζίνα” κατέθεσε στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο καρδιολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο Άρης Αναστασάκης.

Ο μάρτυρας που με την ομάδα του προχώρησαν σε σειρά γενετικών ελέγχων στο κοριτσάκι και έλεγξαν και τους γονείς, κατέθεσε πως “ο μηχανισμός του θανάτου για την Τζωρτζίνα ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας”.

Όπως είπε ο γιατρός “ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα! Όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε μια τέτοια προσπάθεια μας. Αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ…Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο”.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη: “Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό, αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος της Τζωρτζίνας”.

Ο γιατρός στην διακοπή της συνεδρίασης μίλησε με την κατηγορουμένη με λόγια ζεστά και ιδιαίτερα συμπονετικά απέναντι της.

Στην κατάθεση του ο γιατρός τόνισε πως με την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο της έγινε εκτεταμένος γονιδιακός έλεγχος καθώς και καρδιολογικός έλεγχος στους γονείς ώστε να εντοπιστεί αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα αφού είχαν χαθεί τα δύο παιδιά της οικογένειας.

“Αρχικά κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο γιατί είχαμε δύο παιδιά νεκρά και το ένα με ανακοπή. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για κάτι γενετικό. Εξετάσαμε καρδιολογικά τους γονείς και δεν προέκυψε κάτι σημαντικό . Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί. Οι πιθανότητες είναι 25%» .

Ωστόσο όπως συμπλήρωσε ο μάρτυρας: «Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος κι όχι μια απλή πληροφορία ότι υπάρχει. Αυτό σημαίνει ευρήματα σε κλινικό επίπεδο. Πχ ο απινιδωτής μας έδωσε όλη την πορεία του κοριτσιού μέχρι την τελική φάση”.

Ο μάρτυρας εξήγησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πως η Μονάδα της ομάδας του στο Ωνάσειο ελέγχει οικογένειες που μέλη τους μπορεί να πάσχουν από κάποιο κληρονομικό νόσημα και περιέγραψε ότι η Τζωρτζίνα ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση όσο νοσηλευόταν στο Ωνάσειο και πως “υπήρχε μία ομάδα που συνεδρίαζε καθημερινά για αυτό το παιδί” .

Πρόεδρος: Πότε συμβαίνει να φτάνει στην απόλυτη καταστροφή το μυοκάρδιο; Να σταματά να πηγαίνει αίμα;

Μάρτυρας: Ένα τροχαίο, μια τοξική ουσία, ένα δηλητήριο. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη άρα η ιατρική έχει δυνατότητα να τα πιάσει σε μια φάση που δεν έχουν πλήξει ακόμη τον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις κεραυνοβόλες.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασάκης “Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, καλώντας την να λειτουργήσει, αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο. Έτσι είχαμε το θάνατο”.

Ο γιατρός ανέφερε στην κατάθεση του πως ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στο παιδί έδινε την δυνατότητα στους γιατρούς να αντιληφθούν αν υπήρχε κάτι που δεν είχε εντοπιστεί στον γονιδιακό έλεγχο. Συμπλήρωσε επίσης πως “Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι, όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα. Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που κι εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα όποτε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί ένα νόσημα.

Η πορεία της Τζωρτζίνας ήταν μια πορεία που δεν βλέπουμε στα νοσήματα. Εμείς ελέγξαμε 125 γονίδιά αρχικά, που είναι ο σκληρός πυρήνας της γνώσης που έχουμε. Στη συνέχεια ζητήσαμε να πάρουμε εικόνα 800 γονιδίων τα οποία ωστόσο δεν ξέρουμε καλά. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι το κομμάτι των κλινικών εκδηλώσεων κι όχι το γενετικό που συνεισφέρει μερικώς στο παζλ”.

Ακολούθως ο μάρτυρας είπε: “Ο τρόπος που πέθανε δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε” και ανέφερε πως ο θάνατος της ήταν μία ήτα για όλους τους επιστήμονες που έκαναν μία τεράστια προσπάθεια για την Τζωρτζίνα.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε ένταση ανάμεσα στον συνήγορο της κατηγορουμένης και την Έδρα καθώς ο κ. Κούγιας αναφερόμενος στην διαδικασία είπε ότι η πρόεδρος δεν σέβεται την υπεράσπιση. Ζήτησε επίσης να απαντήσει το δικαστήριο άμεσα σε αιτήματα που έχει υποβάλει τονίζοντας πως όσα ζητά έχουν νόημα πριν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

“Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα σας, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί” του απάντησε η Πρόεδρος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα