Δίκη Πισπιρίγκου: “Πλείστες αντιφάσεις” βλέπει η εισαγγελέας στην κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

Διαβάζεται σε 6'
Δίκη Πισπιρίγκου
Δίκη Πισπιρίγκου INTIME

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρέθηκε για δεύτερη ημέρα η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα η οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, έπεσε σε αντιφάσεις γύρω από τις συνθήκες που βρήκε νεκρή την έξι μηνών Ίριδα.

Το σφυροκόπημα της εισαγγελέως αλλά και της υποστήριξης της κατηγορίας δέχθηκε η Δήμητρα Πισπιρίγκου, καταθέτοντας για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση θανάτου των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, Ίριδας και Μαλένας.

Η αδελφή της κατηγορούμενης μητέρας κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις γύρω από τις συνθήκες που βρήκε νεκρή την μόλις έξι μηνών Ίριδα στην κούνια της, ξεσπώντας σε λυγμούς όταν χρειάστηκε να σχολιάσει σχετικές φωτογραφίες.

Μάλιστα, το δικαστήριο χρειάστηκε να διακόψει προκειμένου η μάρτυρας να μπορέσει να συνεχίσει την κατάθεσή της.

Κατά την ολιγόλεπτη διακοπή, η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία άκουγε με σκυφτό του κεφάλι μέχρι εκείνη την ώρα, σηκώθηκε και αγκάλιασε την αδελφή της. Η μάρτυρας πάντως, φαίνεται πως δεν ικανοποίησε την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για “αντιφάσεις” στα λεγόμενά της, ενώ χαρακτηριστική είναι και η πρόθεση της υποστήριξης της κατηγορίας η οποία δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε μήνυση κατά της μάρτυρος για ψευδή κατάθεση.

“Βλέπουμε μια καινούργια κατάθεση σήμερα, ο κ. Δασκαλάκης θα υποβάλλει μήνυση για αυτές τις ψευδείς καταθέσεις αλλά θα πρέπει κάποια πράγματα να ειπωθούν όλα είναι με διαφορετική εκδοχή σε κάθε ερώτηση που γίνεται στη κυρία μάρτυρα”, σχολίασε χαρακτηριστικά η πληρεξούσιος δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη.

Πρόεδρος: Όταν μπήκατε μέσα στο δωμάτιο της Ίριδας ανάψατε το φως; Μιλήσατε; Φωνάξατε;

Μάρτυρας: Όχι, μόλις έφτασα στη κουζίνα φώναξα ‘Ρούλα το παιδί’…

Πρόεδρος: Προανακριτικά είχατε πει πως ανοίξατε το φως, την πήρατε αγκαλιά και τα χειλάκια του ήταν μελανιασμένα.

Μάρτυρας: Σίγουρα δεν το άνοιξα το φως.

Πρόεδρος:  Η Τζωρτζίνα ξύπνησε;

Μάρτυρας: Ξύπνησε, την είδα κάποια στιγμή στο διάδρομο, δεν θυμάμαι αν την αντιλήφθηκα όταν ήρθε το ΕΚΑΒ…

(…)

Εισαγγελέας: Είναι πλείστες οι αντιφάσεις σας. (…) Εγώ να δεχθώ ότι το μωρό για ώρες, δεν πείνασε, δεν έκλαψε αλλά δεν μπήκατε καν στο δωμάτιο μετά από 12 ώρες να δείτε αν είναι έστω σκεπασμένη η Ίριδα;

Μάρτυρας: Έχετε δίκιο, όμως η Ρούλα ήξερε τη ρουτίνα του παιδιού. Μπήκε δυο φορές στο δωμάτιο τη νύχτα.

Το πανάκι και η είδηση του θανάτου

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στο πανάκι που κρατούσε στον ύπνο της η Ίριδα και στο οποίο βρέθηκαν κηλίδες αίματος. Για το λόγο αυτό, συνέχισε την εξέταση φωτογραφιών που ελήφθησαν από το μωρό και από την κούνια του, θέλοντας να διευκρινίσει λεπτομερώς η μάρτυρας τι είχε δει όταν βρήκε το βρέφος νεκρό.

Στη συνέχεια, η μάρτυρας περιέγραψε τις αντιδράσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν εκείνη της έφερε στην κουζίνα το νεκρό μωρό. “Εκείνη τη στιγμή ήμουν και εγώ σε τρομερό σοκ. Της έφυγε το πιατάκι που κρατούσε από τα χέρια. Είχε πέσει στη γωνία και φώναζε, δεν θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε”, είπε.

Εισαγγελέας: Λέτε ότι η ξηρότητα ήταν και στα δυο χείλη και στην ανακρίτρια είπατε ότι το σημάδι στο στόμα είναι σαν κάποιος να έχει δαγκώσει το στόμα του. Εδώ είπατε άλλα… Τι εννοούσατε ως κάκωση ως πληγή στα χείλη; Σας επιδεικνύω ξανά τη φωτογραφία…

Μάρτυρας: Δεν θέλω να τη δω τη φωτογραφία, δεν μπορώ.

Εισαγγελέας: (της δείχνει φωτογραφίες): Ποιος έβαλε το μαξιλάρι στο προσκέφαλο; Η αστυνομία σας είπε να μην αλλάξετε τίποτα στο δωμάτιο γιατί θα έρχονταν για αυτοψία.

Μάρτυρας: Το μαξιλάρι ήταν στα κάγκελα όταν βρήκα το μωρό. Εγώ όταν γύρισα από το τμήμα δεν ήταν στο προσκέφαλο, ήταν στη θέση που το τοποθετούσε πάντα.

Εισαγγελέας: Έπιασε το μωρό το μαξιλάρι;

Μάρτυρας: Το μαξιλάρι ήταν στο δεξί χέρι του παιδιού.

Εισαγγελέας: Τι μπορεί να συνέβη; Πώς το μαξιλαράκι βρέθηκε στα δεξιά του χεριού του παιδιού;

Μάρτυρας: Ίσως το παιδί να πήγε προς τα πάνω….

Εισαγγελέας: Τι εννοείτε να πήγε προς τα πάνω. Πώς μπορεί από το προσκέφαλο να βρέθηκε στο δεξί χέρι του παιδιού. Το πήρε το παιδί;

Μάρτυρας: Το παιδί είχε μετακινηθεί προς τα πάνω, όχι το μαξιλάρι.

Εισαγγελέας: Σκουπίσαστε ποτέ εσείς ή αδελφή σας το στόμα του παιδιού με το πανάκι αυτό;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Εισαγγελέας: Σας ρώτησε η ιατροδικαστής αν είχατε σκουπίσει το στόμα του παιδιού με το πανάκι;

Μάρτυρας: Εγώ δεν είχα έρθει σε επαφή με την ιατροδικαστή.

Εισαγγελέας: Εάν δεχτώ την εκδοχή που δίνετε, ότι το πανάκι με τις κηλίδες αίματος ήταν στον ώμο, εσείς είδατε αίμα στο φορμάκι του παιδιού ή αλλού;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Αν δεχθώ την εκδοχή του πνευμονικού οιδήματος, είχε αίμα στο πρόσωπο;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Ποιος σας ενημέρωσε ότι το πανάκι βρέθηκε στη κούνια;

Μάρτυρας: Η αδελφή μου.

Εισαγγελέας: Θέλω να μου περιγράψετε ακριβώς…

Μάρτυρας: Με φώναξε η αδελφή μου, μπήκα στο δωμάτιο κρατούσε το πανάκι και μου λέει τι είναι αυτό, δεν είδες; Της είπα όχι. Μου είπε ότι ‘το βρήκα εκεί’. Ο Δασκαλάκης ήταν εκεί το άρπαξε από το χέρια της και άρχισε να το μυρίζει.

Η παιδίατρος

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε σήμερα και η παιδίατρος της οικογένειας, Ελένη Ρούτη, η οποία περιέγραψε στο δικαστήριο πως ενημερώθηκε για το θάνατο της Μαλένας, αφού πρώτα είχε αναφέρθηκε στη λεμφαδενίτιδα από την οποία νοσούσα.

“Ήταν Σάββατο, με πήρε 4 το απόγευμα ο κ. Δασκαλάκης και μου είπε η Μαλένα έφυγε. Ήταν σοκαρισμένος και εγώ σοκαρίστηκα, δεν περίμενα τόσο ξαφνικό θάνατο. Μου φάνηκε πολύ ξαφνικός θάνατος δεν περίμενα να πάει έτσι….”, κατέθεσε και πρόσθεσε ότι 1,5 χρόνο μέχρι δηλαδή και την Ίριδα δεν θυμόταν να είχε εξετάσει για κάποιο λόγο τη Τζωρτζίνα, καθώς “ήταν ένα παιδί που δεν αρρώσταινε εύκολα”.

Αναφορικά με την Ίριδα, υποστήριξε ότι “κάπου στον τρίτο μήνα άκουσα ένα φυσηματάκι πολύ μικρής έντασης και αυτό παραπέμπει σε αθώο φύσημα. Τους είπα ότι σαν πρωτόκολλο πρέπει να το στείλουμε σε καρδιολόγο από τη στιγμή που υπάρχει ένας θάνατος στην οικογένεια. Το ακούμε αυτό το φύσημα στα μισά παιδιά. Είχα στο μυαλό μου ότι υπήρχε ένας ξαφνικός θάνατος στην οικογένεια για αυτό τους έστειλα σε καρδιολόγο. Σε ένα άλλο μωρό θα περίμενα να το ξαναδώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα