Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για Μιχαλολιάκο και τη Διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για Μιχαλολιάκο και τη Διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης
eurokinissi

Η εισαγγελέας ζήτησε αρχικά να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις μόνο για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση, ενώ άλλαξε την εισήγησή της μετά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης ζητώντας ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι αναστολές και οι ποινές.

Μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή σήμερα ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έλαβε το λόγο για να αγορεύσει επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Στο δικαστήριο δεν βρέθηκε κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν είτε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση είτε για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας ζήτησε αρχικά να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις μόνο για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση.

Σύμφωνα με το 187 του παλαιού Π.Κ., παράγραφος 6, “η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση”. Το ελαφρυντικό αναγνωρίζεται σε όσους έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση. Τα εγκληματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

“Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Οικονόμου.

Κοινώς, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου της έδρας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την 7αδα των στελεχών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ενέργειας.

Χωρίς ελαφρυντικό η ηγεσία

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, η εισαγγελέας άλλαξε την εισήγησή της, ζητώντας να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Παρά το αίτημα της υπερασπισης του Χρ. Παππά να λάβει και εκείνος του επίμαχο ελαφρυντικό, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, εξηγώντας ότι η περίσταση αυτή δεν ισχύει για όσους έχουν καταδικαστεί για διευθυνση.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Απολογία του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου στην δίκη της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Ο Ν. Μιχαλολιάκος απολογήθηκε ενώπιον των δικαστών και των παραγόντων της δίκης για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που βαρύνει όλα τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. που είχαν εκλεγεί βουλευτές το 2012. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Οι αναστολές και οι ποινές

Το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η άμεση προσαγωγή των κατηγορουμένων.

Η Α. Οικονόμου είχε προτείνει την αποσύνδεση της ΧΑ από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι: 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-6).

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8.

Θυμίζουμε πως από τους 65 συνολικά κατηγορούμενους στους οποίους είχε αποδοθεί κατηγορία για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 50 κατηγορούμενοι καταδικάζονται. Επτά πρώην βουλευτές (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) κρίθηκαν ένοχοι ως διευθυντές της οργάνωσης, με τον Ιω. Λαγό να είναι και ευρωβουλευτής. Για τους υπόλοιπους 11 πρώην βουλευτές, η κατηγορία μετατρέπεται από διεύθυνση σε ένταξη εγκληματικής οργάνωσης.

Συνολικά 15 κατηγορούμενοι απαλάσσονται από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανάμεσά τους η πρώην υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής Θ. Σκορδέλη και η σύζυγος του πυρηνάρχη Νίκαιας, Θεωνή Σκαρπέλη, ενώ 43 κατηγορούμενοι καταδικάζονται.

Πρόκειται για το Γ. Ρουπακιά και τους: Άγγο, Αγορογιάννη, Αλεξόπουλο, Αναδιώτη, Αποστόλου, Αρβανίτη, Γρέγο, Δασκαλάκη, Δήμου, Ευγενικό, Ζαρούλια, Ζησιμοπουλο, Ηλιόπουλο, Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Κομνιανόορκοβίλη, Κούζηλο, Κουκούτση, Λιακόπουλο, Μαρία, Μιχάλαρο, Μίχο, Βαρέκα, Μπαρμπαρούση, Μπούκουρα, Πανταζή (πυρηνάρχης Περάματος), Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλο, Πατέλη (πυρηνάρχης Νίκαιας), Πόπορη (αστυνομικός), Σιατούνη, Σκάλκο, Σταμπέλο, Στεργιόπουλο, Στράτος, Τσακανίκα, Τσαλίκη, Τσορβά, Αν. Τσορβά, Χατζηδάκη και Χρυσαφίτη.

Οι γονείς του δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα eurokinissi

 

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση:

-Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκαν ένοχοι 16 από τους 18 κατηγορούμενους. Ο Γ. Ρουπακιάς κηρύσσεται ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία. Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 άτομα και ειδικότερα οι: Ιωάννης Άγγος, Μάριος Αναδιώτης, Γιώργος Δήμου, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχαλάκος, Γιωργος Πατέλης, Γιωργος Σκάλκος, Γιωργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νικόλαος Τσορβάς και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο news247.gr

-Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Κερατσίνι, ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

-Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, αδίκημα για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι και οι 4 κατηγορούμενοι (Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστασιος Πανταζης και Αντώνιος Χατζηδάκης). Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

-Το δικαστήριο μετέτρεψε το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε απλή οπλοκατοχή και έκρινε ενόχους για επιμέρους πράξεις τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Θυμίζουμε πως το δικαστήριο έκρινε τέσσερις υποθέσεις: Την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα με 18 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ με 4 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών με 5 κατηγορούμενους και, τέλος, την κρίσιμη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία είναι κατηγορούμενη όλη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα