Ευρωβουλή: Τι θα γίνει με την έδρα του Λαγού

Ευρωβουλή: Τι θα γίνει με την έδρα του Λαγού
Ο Γιάννης Λαγός Eurokinissi

Ποια τα ενδεχόμενα για την θέση του, καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγού, στο Ευρωκοινοβούλιο

Ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση αποφάσισε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το πρωί της Τετάρτης, σε μία ιστορική για την Δημοκρατία απόφαση.

Με την διαδικασία να ολοκλήρωνεται τις επόμενες ώρες με την αναγγελία των ποινών, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι τι πρόκειται να γίνει με την έδρα που διατηρεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο μεταξύ των ενόχων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός.

Πρόκειται για ένα από τα δύο εκλεγμένα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης στις Ευρωεκλογές του Ιουλίου 2019, που αποχώρησε, όμως από την ΧΑ λίγες μέρες μετά την εκλογή του.

Όπως εξήγησε στο News 24/7 ο νομικός Παναγιώτης Ζαλέπας, η ευρωβουλευτική έδρα του Λαγού, εξαρτάται σε πρώτο χρόνο από την απόφαση του δικαστηρίου για την ανασταλτική δύναμη ενδεχόμενης έφεσης των ενόχων. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει πως η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε, οι ποινές ισχύουν άμεσα με μία εκ των πιθανών και την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με τον νεοναζί ευρωβουλευτή να χάνει την έδρα του.

Σε περίπτωση που η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε η ποινή θα ισχύσει μετά την εκδίκασή της, όπως αναφέρει ο νομικός, με τον Λαγό -θεωρητικά- να μπορεί μέχρι τότε να συμμετέχει στις διαδικασίες της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου η απώλεια της έδρας σε περίπτωση καταδίκης των ευρωβουλευτών, εναπόκειται στην εθνική νομοθεσία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Ζαλέπας σχολιάζοντας την σημερινή απόφαση: “Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κατά την απόφαση του δικαστηρίου το “κόμμα” ξεκάθαρα παρεκκλίνει από τη συνταγματική του αποστολή που είναι «να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» (άρθρο 29, παρ. 1 του Συντάγματος). Δεν είναι, δηλαδή, φορέας πολιτικών ιδεών, αλλά μηχανισμός διευκόλυνσης εγκληματικών πράξεων. Και ως τούτο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εφεξής”.

Κινήσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

Μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, Έλληνες ευρωβουλευτές προχώρησαν σε κινήσεις προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει αναλόγως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος του σώματος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επιστολή του προς το σύνολο των ευρωβουλευτών, τους καλεί να χαιρετίσουν την απόφαση και να συνεργαστούν προκειμένου να απομονώσουν ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία στο ΕΚ”, ενώ πρωτοβουλίες ζητά σε δεύτερη επιστολή του να αναλάβει η ευρωομάδα της Αριστεράς “για ένα ευρύτερο αντιφασιστικό μέτωπο”.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, τον καλεί “να εκκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του καταδικασθέντα Ευρωβουλευτή Γ. Λαγού, στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης”.

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Καμία αναστολή στις ποινές για Χρυσή Αυγή

“Οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά χαιρετίζουν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που καταδικάζει το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και για δράση εγκληματικής οργάνωσης, που προκάλεσε δολοφονίες, βιαιοπραγίες.

Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το Δικαστήριο έκρινε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλους 6 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι η ίδια εγκληματική οργάνωση που, σύμφωνα με την απόφαση, έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσβλέπουν σε ανάλογη επιμέτρηση των ποινών σε βάρος των μελών του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και κυρίως στη μη αναγνώριση ανασταλτικού αποτελέσματος στις ποινές που θα τους επιβληθούν και στην υλοποίηση του αιτήματος χιλιάδων πολιτών που ήταν και σήμερα έξω από το Εφετείο και ζητούσαν να πάνε «οι ναζί στην φυλακή».

Όπως γίνεται σαφές από την απόφαση, καταδικασμένος ως «συμμετέχων στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης είναι και ο Ευρωβουλευτής εκλεγμένος με την Χρυσή Αυγή το 2019 Γιάννης Λαγός, σε βάρος του οποίου μπορούν να ληφθούν μέτρα, ενώ πολιτικό ζήτημα προκύπτει και για την απομόνωση του δεύτερου Ευρωβουλευτή, που επίσης είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, Θανάση Κωνσταντίνου, καθώς με δικαστική απόφαση πλέον το μόρφωμα, που κάποτε είχε εισέλθει και στην Ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνεται ότι έδρασε ως εγκληματική οργάνωση που έδινε εντολές για δολοφονίες, βιαιοπραγίες κ.λπ.

Είμαστε βέβαιοι ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φανεί αντάξιο της ιστορικής απόφασης καταδίκης του ναζισμού, συγκροτώντας ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο», τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” αναφέρει η ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Να αποκλειστεί ο Λαγός και η Χρυσή Αυγή από το Ευρωκοινοβούλιο

Η ευρωβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καλεί τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να κινήσει άμεσα διαδικασίες ώστε να αποκλειστεί από τις εργασίες ο καταδικασθείς Γιάννης Λαγός αλλά και συνολικά η Χρυσή Αυγή.

«Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή», καταλήγει η τοποθέτηση των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ οι οποίοι ζητούν τον αποκλεισμό της εγκληματικής οργάνωσης από την Ευρωβουλή μέσω του αποκλεισμού των Λαγού και Κωνσταντίνου που είχαν εκλεγεί στο ψηφοδέλτιό της.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε σήμερα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και την ηγεσία της ως ένοχη για την κακουργηματική πράξη της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο ναζιστής ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που εκλέχτηκε στις ευρωεκλογές του 2019 με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Μετά και την εξέλιξη αυτή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή -και πλέον καταδικασμένου- Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα