Δύσκολη η νύχτα στην Κρήτη – Συνεχίζονται τα προβλήματα με την κακοκαιρία

Δύσκολη η νύχτα στην Κρήτη – Συνεχίζονται τα προβλήματα με την κακοκαιρία

Τα ξημερώματα συνεχίστηκαν οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απομακρύνσεις πολιτών στην Κρήτη. Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, όχι όμως με την ίδια ένταση.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη. Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές ξενύχτησαν ενώ οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απομακρύνσεις πολιτών προς την Πυροσβεστική συνεχίστηκαν.

Από το πρωί πλέον οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται όχι όμως με την ίδια ένταση με χθες και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω του νέο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε περιουσίες πολιτών, σπίτια, αυτοκίνητα, καταστήματα υποδομές και οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται πως από χθες με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ. φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή, έως και τις 6 Μαΐου 2021.

Επίσης με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης (εκτός του Δήμου Ρεθύμνης), για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά και λοιπά φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10-11-2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 10 Μαΐου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως 26-02-2021, λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 25-02-2019 και εξαιτίας των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-2020, η απόφαση αυτή παρατείνεται έως και 10 Μαΐου 2021.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων σε περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Ρεθύμνου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα από 6-10 Νοεμβρίου 2020.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν χείμαρροι, έχουν πλημμυρίσει και έχουν υποστεί ζημιές δεκάδες σπίτια και καταστήματα, έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα οχήματα μέχρι τις ακτές και έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο, που δυσκολεύουν και την πρόσβαση, ευτυχώς δεν έχουν καταγραφεί τυχόν θύματα ή τυχόν αγνοούμενοι.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν από χθες πρωινές ώρες έως σήμερα το πρωί, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 450 Κλήσεις για παροχή βοηθείας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 75 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 79 ατόμων σε ασφαλές σημείο. Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 120 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 8 ατόμων σε ασφαλές σημείο. Στο Ρέθυμνο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Πλατανιά και Πέραμα. Κατά μήκος του οδικού δικτύου σε Πέραμα, Μυλοπόταμο, Αγία Γαλήνη και Αμάρι έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις, αλλά το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό.

Σημειώνεται ότι ήταν πολλές οι περιπτώσεις που και οι τοπικοί Δήμοι είχαν βγάλει συνεργεία δικά τους και απομάκρυναν κυρίως ηλικιωμένους από τα σπίτια τους.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης παραμένουν σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Η έκκληση της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες στην Περιφέρεια Κρήτης, παραμένει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα