Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ένοχος ο Κορκονέας με άμεσο δόλο – Αθώος ο Σαραλιώτης

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ένοχος ο Κορκονέας με άμεσο δόλο – Αθώος ο Σαραλιώτης
Δίκη με κατηγορούμενο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου Eurokinissi

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας δεν μετέτρεψε προς το ηπιότερο την κατηγορία για τον ειδικό φρουρό, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας. Κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών, από κάθε κατηγορία ο Βασίλης Σαραλιώτης.

Την ενοχή του Επ. Κορκονέα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αθώος κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Μεγάλη απούσα η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ενώ όπως σε κάθε συνεδρίαση, στο δικαστήριο βρέθηκαν οι γονείς του Επ. Κορκονέα. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν, πως ο ειδικός φρουρός από το όπλο του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος μαθητής, πρέπει να καταδικασθεί για το ίδιο αδίκημα με άμεσο δόλο.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο της πράξης της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δεύτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών», εκφώνησε η πρόεδρος κ. Παντενά.

Επί της ουσίας το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε, ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Αναφορικά με τον τότε συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να απαλλαγεί από την πράξη της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία, για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας ήταν κάθετο ως προς το τί συνέβη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Μέσα από 84 συνεδριάσεις, το ΜΟΔ Άμφισσας έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέας κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Πλέον αναμένεται η απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια επί των ποινών. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, αλλά ορίζεται ποινή κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα