ΔΣΑ: Παράταση της αποχής έως τις 22 Φεβρουαρίου

Διαβάζεται σε 4'
Δικαστήριο
Αίθουσα δικαστηρίου (φωτογραφία αρχείου) (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων έως και τις 22 Φεβρουαρίου αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

«Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κατά τη συνεδρίασή του στις 14.2.2024 λαμβάνοντας υπόψη ότι έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάποια κυβερνητική εξαγγελία για τα ζητήματα του κλάδου και ενόψει της εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παράταση έως και τις 22-2-2024 της στοχευμένης αποχής, όπως αυτή αποφασίστηκε στις 9-2-2024» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι:

Επίσης αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, την πραγματοποίηση καθολικής αποχής την ημέρα ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασιστεί από τις 9-2-2024 καθολική αποχή στις 23-2-2024 ημέρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, όπως αναλυτικά αναγράφονται στην από 1.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα αποφάσισε την στοχευμένη αποχή:

  • από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα,
  • από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ
  • από όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας (δίκες, διαδικαστικές πράξεις κλπ)
  • από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds
  • από την εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης όταν ο δανειολήπτης είναι νομικό πρόσωπο

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

  • Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
  • Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
  • Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
  • Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
  • Σε αυτόφωρα και συνοδείες

Ως προς τις Αναβολές:

Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.

ΥΠΕΡ ψήφισαν: ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, ο Αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Κακλαμάνης, ο Ταμίας κ. Κωνσταντίνος Καρέτσος, και οι Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Αβαρκιώτης, Ευστάθιος Αναλυτής, Ευάγγελος Αυγουλάς, Μαρινέττα Γούναρη-Χατζησαράντου, Άννα Ζουρνατζή, Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, Ιωάννης Κάπος, Δημήτριος Λυρίτσης, Θεόδωρος Μαντάς, Χρυσούλα Μαρινάκη και Χριστίνα Τσαγκλή.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ με την οποία εισηγούνται την μη παράταση της στοχευμένης αποχής και την πραγματοποίηση καθολικής αποχής δύο (2) ημερών την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ψήφισαν οι Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, Φώτιος Γιαννούλας, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Θωμάς Καμενόπουλος, Στυλιανός Λεριός και Ζώης Σταυρόπουλος

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ με την οποία εισηγείται την άμεση προκήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου και καθολική αποχή μέχρι την πραγματοποίησή της, υπέβαλε ο Σύμβουλος κ. Αντώνης Αντανασιώτης, την οποία και ψήφισε. Την αντιπαραθετική πρόταση του Συμβούλου Αντώνη Αντανασιώτη ψήφισαν και οι Σύμβουλοι κ.κ. Ευγενία Κουνιάκη και Γεώργιος Βλάχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα