Εμβόλιο κορονοϊού: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Εμβόλιο κορονοϊού: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Οι δοκιμές του εμβολίου, που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης AP

Καλά νέα στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορονοϊού. Οι δοκιμές του εμβολίου, που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, έχουν θετικά αποτελέσματα. Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Ένα εμβόλιο κορονοϊού που δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, ένα σημάδι προόδου στην ανάγκη δημιουργίας εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού, γράφει το bloomberg.

Από τα σημερινά πρώτα αποτελέσματα, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

“Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την εξουδετέρωση αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα”, δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του. “Τονώνουμε και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος.”

Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν την πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα και πυροδότησε οικονομική αναταραχή από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη η Moderna Inc., μια αμερικανική εταιρεία, κυκλοφόρησε αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Το σημείο “κλειδί”

Παρόλο που η τόνωση της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, θεωρείται σημαντικό πρώιμο βήμα στη δοκιμή.

Τα αποτελέσματα από δοκιμές σε ζώα είχαν ήδη δείξει ότι οι δοκιμές της Oxford-AstraZeneca προκάλεσαν ανοσοαπόκριση. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 160 εμβόλια κορονοϊού βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές τελικού σταδίου. Η AstraZeneca δήλωσε ότι ενδέχεται να αρχίσει να χορηγεί δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο.

“Όσο περισσότερα εμβόλια, τόσο το καλύτερο”

“Θέλουμε και άλλες εταιρείες να έχουν εμβόλια που λειτουργούν, επειδή ο κόσμος θα πάρει περισσότερο εμβόλιο νωρίτερα”, δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία τους των ΗΠΑ με την Astra, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες από τον Οκτώβριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης συνάψει συμφωνία εφοδιασμού, αλλά τη Δευτέρα εξασφάλισε πρόσβαση σε πειραματικά εμβόλια άλλων εταιριών, ώστε να συγκεντρώσει αρκετές δόσεις για να καλύψει τον πληθυσμό των 66 εκατομμυρίων.

Η ομάδα της Οξφόρδης έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρει μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου σε κύτταρα, ώστε να δημιουργήσει ανοσοαπόκριση.

Το προτεινόμενο εμβόλιο παράγεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που έχει γενετικά αλλάξει ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.

“Είμαστε πολύ αισιόδοξοι”, είπε ο Hill.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα