Ένα συγκλονιστικό βιωματικό σκίτσο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ένα συγκλονιστικό βιωματικό σκίτσο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Γιώργος Μουτάφης

Όλα τα παιδιά αξίζουν να μεγαλώνουν με ασφάλεια. Αυτή είναι και η φιλοσοφία των προγραμμάτων των Παιδικών Χωριών SOS.

Από το 2015, 190.000 επωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες, 150.000 παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, 300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν υποστηριχθεί στους Ξενώνες των Παιδικών Χωριών SOS.

Τα Παιδικά Χωριά SOS, σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Νίκο Καμπασελέ, εγκαινίασαν μία σειρά από κόμικς βασισμένα σε πραγματικές ιστορίες από τα Κέντρα και τα Χωριά, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, με τη δεύτερη κυκλοφορία τους να είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Η πραγματική ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συνύπαρξης, σταθερότητας και ισότητας, τους επιτρέπει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Όλα τα παιδιά αξίζουν να μεγαλώνουν με ασφάλεια. Αυτή είναι και η φιλοσοφία των προγραμμάτων των Παιδικών Χωριών SOS.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων και ως Οργανισμός με μακροχρόνια παρουσία στην υποστήριξη οικογενειών και παιδιών προσφύγων, αφιερώσαμε αυτό το σκίτσο στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος και το οποίο είναι εμπνευσμένο, κυρίως, μέσα από την εμπειρία της συνύπαρξης με τα παιδιά των Χωριών μας» αναφέρει η Ναϊρί Πελτεγιάν, Διευθύντρια Επικοινωνίας των Παιδικών Χωριών SOS.

 

Από το 2015 έως και σήμερα, τα Παιδικά Χωριά SOS βρέθηκαν με σταθερή παρουσία στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας Αθήνας και Λέσβου, ίδρυσαν τους Ξενώνες Ασυνόδευτων Ανηλίκων (φιλοξενία, εκπαιδευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη) και υλοποίησαν προγράμματα για την ενίσχυση της οικογένειας και την κοινωνική ένταξη. Περισσότεροι από 190.000 επωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες, 150.000 παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική και εκπαιδευτική υποστήριξη, 300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν υποστηριχθεί στους Ξενώνες των Παιδικών Χωριών SOS και 2.700 οικογένειες έχουν υποστηριχθεί μέσω συνεργασίας με άλλους Οργανισμούς για την παροχή τροφίμων, και όχι μόνο, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη και Λέσβο.

Γιώργος Μουτάφης

 

Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν άμεσα και με κάθε μέσο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες που βιώνουν οι εκτοπισμένες οικογένειες. Από τον Απρίλιο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, έχουν υποστηριχθεί 1.293 παιδιά και γυναίκες από την Ουρανία, μέσα από παρεμβάσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ 65 μονογονεϊκές Ουκρανικές οικογένειες έχουν φιλοξενηθεί στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Πλαγιαρίου.

Δείτε εδώ το πρώτο σκίτσο της σειράς κόμικς, με την ιστορία της Εύας.

Πληροφορίες: τηλ. 2103313661-3

[email protected]

#sosvillagesgr #nochildalone

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975.

Γιώργος Μουτάφης

 

Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής σε συνεργασία με τη UNICEF, ως εταίρος στο πρόγραμμα «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS και τον Παιδικό Ξενώνα SOS. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες, όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα