Έβρος: Δύο εβδομάδες στις φλόγες – Άνιση μάχη σε Δαδιά και Σουφλί

Έβρος: Δύο εβδομάδες στις φλόγες – Άνιση μάχη σε Δαδιά και Σουφλί
Άνιση μάχη με τις φλόγες στον Έβρο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ανάμεσα σε έξι περιοχές συνεχίζει να καίει η φωτιά στον Έβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν για 14η συνεχόμενη ημέρα και την περιβαλλοντική καταστροφική να είναι τεράστια.

Μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στον Έβρο, ένα μέτωπο που καίει για 14η συνεχόμενη ημέρα.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ευνοούν συνεχώς της αναζωπυρώσεις, ενώ ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιά -το μοναδικό ανέπαφο σημείο- τυλίχθηκε κι εκείνο στις φλόγες.

Οι χειριστές των εναέριων μέσων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι τη δύση του ηλίου, αντιμετώπισαν δυσκολίες με την ορατότητα, λόγω των πυκνών καπνών που απλώνονται στην περιοχή.

Οι Πυροσβέστες που παραμένουν στον Έβρο για δεύτερη εβδομάδα είναι εξουθενωμένοι ενώ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι στιγμές που βιώνουν με τον “αντίπαλο” είναι πραγματικά δύσκολες.

Συνολικά αντιμετωπίζουν 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Φωτιά στον Έβρο: Απεγκλωβίστηκαν 25 μετανάστες από την περιοχή της Δαδιάς

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς 25 μεταναστών που εντοπίστηκαν μέσα στο δάσος της Δαδιάς.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από τους πυροσβέστες σε ασφαλές σημείο, δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί κανείς τους και στη συνέχεια παρελήφθησαν από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Αυγούστου, βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί στην περιοχή Άβαντα και άλλος ένας στις 21 Αυγούστου στην περιοχή της Λευκκίμης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες το Σάββατο (02/09)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 02 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα