Φωτιά στη Ρόδο: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν χωριά

Φωτιά στη Ρόδο: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν χωριά
Φωτιά στη Ρόδο Rodiaki.gr

Ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά στη Ρόδο σε τέσσερα μέτωπα. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν λόγω των πυκνών καπνών. Ανησυχία για το δάσος στον Προφήτη Ηλία. Εκκενώθηκαν τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο.

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η φωτιά στη Ρόδο, η οποία καίει ανεξέλεγκτα σε τέσσερα μέτωπα, με τους πυκνούς καπνούς να έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην επιχείρηση κατάσβεσης της Πυροσβεστικής

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ροδιακή, τα κύρια μέτωπα είναι προς Έμπωνα, προς Λάερμα, προς Απόλλωνα και προς Προφήτη Ηλία και Σάλακο, που έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις δασικές εκτάσεις του νησιού.

Ο πυκνός καπνός της φωτιάς ανάγκασε τα εναέρια μέσα να σταματήσουν τις ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να επιχειρεί μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο ενώ αναμένονται δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ, τα οποία θα συνδράμουν στη προσπάθεια αντιμετώπισης της φωτιάς.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Εκκενώνονται χωριά

Στο μέτωπο παρατηρούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα κοντά στο χωριό Έμπωνα, όπου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει δημιουργηθεί νέο μέτωπο προς το χωριό, το οποίο πέρασε τον Προφήτη Ηλία.

Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση, η οποία καλεί σε απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00).

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια.

Ανησυχία πως η φωτιά πλησιάζει σε σπίτια εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου Δήμου Ρόδου:




Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη Ρόδο επιχειρούν συνολικά 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπωνα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπωνα.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νεκτάριος Κλωστάκης,το μέτωπο είναι μεγάλο και σε διαφορετικά σημεία. Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κωπάσει, οι φλόγες ξεπηδούν σε δύσβατες περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση επίγειων δυνάμεων. Όλες οι ισχυρές δυνάμεις που είναι διαθέσιμες και έχουν έρθει από Σάμο και Κρήτη, εθελοντές και πολίτες δίνουν μάχη για να ελεγχθούν τα μέτωπα.”

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, έχει ζητήσει να σταλούν τρόφιμα και νερά σε όλες τις περιοχές, που πλήττονται από τη μεγάλη πυρκαγιά και να διανεμηθούν σε Πυροσβέστες και εθελοντές που βρίσκονται εκεί.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στον Πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα